„НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА НА БАЛКАНУ“

„НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА НА БАЛКАНУ“

4 децембра 2020

Најјача бошњачка политичка партија у Босни, а и шире — Странка демократске акције (СДА) пролази кроз најтеже раздобље у историји, а Себија Изетбеговић, супруга лидера Бакира, који је, по династичком моделу наследио странку од оца Алије, сматра се за главног кривца суноврата.

Суноврат СДА кулминирао је губитком избора у готово свим већим градовима Босне и Херцеговине. Посебно болан био је пораз СДА у Сарајеву, где их је поразила опозициона „четворка“ састављена од номинално грађанских странака са једне стране, а са друге, од властитих отпадника, односно „мангупа у њиховим редовима“.„Најмоћнија жена Балкана“ — синоним за бахатост

Себија Изетбеговић, супруга лидера странке Бакира, виђена је као главни кривац за расуло у СДА. „Сигурно најмоћнија жена Балкана“, како је назива „Слободна Далмација“, Себија Изетбеговић позната је по бројним инцидентима, а у Босни је њено име одавно постало „синоним за бахатост“.

Међутим, без обзира на бројне „испаде“ и бахатост Себије Изетбеговић, СДА је генерално једна окоштала структура која већ дуго иде низбрдо и њихова подршка у бирачком телу је све мања и мања, оцењује за Спутњик политиколог Војислав Савић.

Према његовим речима, пораз СДА на изборима у Сарајеву последица je једног природног процеса који већ дуго траје и зато не представља никакво изненађење.

„СДА је иначе изашла из рата као партија са великим бројем утицајних људи на локалу. Међутим, Бакир Изетбеговић је дошао на чело те странке не толико својом заслугом, колико због чињенице што представља најмању опасност за појединачне моћнике и као некакав најмањи заједнички садржилац због легата његовог оца унутар бошњачког политичког бића“, сматра Савић.

Бакир Изетбеговић — неспособан лидер способан за сплетке

На темељу тога он је био на челу странке али очигледно се није показао као способан и функционалан лидер и до сада су из позадине неки други људи управљали том странком, додаје наш саговорник.

Међутим, како моћ странке опада, тако ће све већи број појединаца све брже и лакше узимати излазну карту из СДА. То се већ десило и неки од тих људи су водећи у структурама и опозиционој „четворки“, која је преузела власт у кантону Сарајево, а Савић је уверен да ће се то све више и више виђати у наредном периоду.

Да би скренула пажњу са пропасти на изборима, СДА је организовала хапшење Бошњака у Сребреници, што је „један манипулаторски потез који има за циљ да изврши притисак на ЦИК да поништи изборе“, оцењује Савић.

Поништавање избора у Сребреници било je увод у нову политичку кризу у БиХ, што је потез очајника, „који кад се суочи са поразом, не може другачије да реагује него сплеткама и директним мешањем у изборну вољу грађана“, сматра Савић.

„Династија Изетбеговић“ — одраз политичке културе Бошњака

Династичку структуру СДА Савић објашњава политичком културом Бошњака која још увек није сазрела и додаје да се контуре демократске политичке културе тек стварају у Сарајеву.

„Наравно да је банално то што је Бакир само зато што је син председника странке и ратног лидера, и ратног злочинца по свим параметрима, преузео странку. Он никакве везе није имао с тим и показало се у вођењу странке да је катастрофалан лидер и да под његовим лидерством странка само стагнира или иде доле“, каже Савић.

Зато стално имамо произвођење криза и из СДА стижу неке иницијативе које мало-мало зауставе друштвени и политички живот у БиХ.

„Сигурно да немају никакав план, него као ненавођена ракета кад им се нешто не свиђа — направе неку сплетку. Генерално, сплеткарење је одлика таквих политичара“, сматра наш саговорник.

Савић додаје да је бивши председник СДА Сулејман Тихић био много прагматичнији политичар, који је прихватао реалност колико год му се она свиђала или не, док се Бакир понаша „као дете које не жели да прихвати истину, па стави прсте у уши и галами без икакве сврхе и разлога“.Себија уништава странку коју је Алија оставио у аманет Бакиру

И улога његове супруге Себије Изетбеговић у распадању СДА очигледно је велика, јер она годинама показује велику количину бахатости, својата град Сарајево као своју личну територију, што је један од разлога зашто и Бакир Изетбеговић губи углед, сматра саговорник Спутњика.

Њена самовоља је умногоме допринела томе да људи почну напуштати странку, каже Савић и додаје да би се условно могло рећи да ће странку коју је створио Алија Изетбеговић уништити његов син са супругом Себијом.

„Међутим, страначка структура СДА је окоштала и та партија се није прилагодила новим временима, а са друге стране, унутар бошњачког политичког тела није се артикулисао неки нови лидер који би ’повукао‘ бирачко тело и политику ка напред, уместо сталног враћања уназад и произвођења криза и сукоба“, закључио је Савић.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Kulak says:

  Srbija je najbitnija i najjača država na području Zapadnog Balkana.I to ne zato što je Srbija nešto posebno jaka,već zato što su drugi katastrofalno slabi.Etnički očišćena hrvatska je u demografskoj,ekonomskoj i moralnoj katastrofi koju ne može da zaustavi ni katolička crkva koja je konstruisala tu naciju.Što se tiče BiH,ona ni jednog trenutka do danas i ne egzistira kao suverena država,već je slabašni protektorat.O makedonskoj ili albanskoj državi ne treba trošiti ni reči koliko je to sve skupa kukavno i slabašno.

 2. Beli Orao says:

  Србије и Изметбеговић раде за нас и то је добро само их пустите да доврше посао и немојте указивати на грешке да се случајно неопасуље па послушају критике које онда неби биле можда добре по нас!

 3. Риста says:

  Хехехе, волим Спутњик. Увек неке безвезне ствари. Е па вако. Када би БиХом управљао Изетбеговић(ма не могу да се уздржим -изметбег...а тео сам да будем пристојан па не иде)онда би БиХ већ била калифат, да Хрватском управља Каљинка(заборави како се зове она лепотица) онда би Хрватска..не знам шта би Хрватска, да КиМом управља Тачи, оно би се већ прикључило Албанији, да Рама управља Албанијом не би била таква драма, да РС и Србијом управљају Доди и Вучи, већ би то била једна држава, да Србијом управља Вучић, српска војска би чекала знак да ускочи на КиМ и потамани пашчад...И ако тако гледате онда следи ...Да Белорусијом и Русијом управљају Лукашенко и Путин онда би то већ била једна држава. СВИ ГОРЕ НАБРОЈАНИ СЕ БОЈЕ "Шта ће Амери рећи" и нико не сме ни да се упува без дозволе Америке. Али зато Спутњик има аналитичаре који СВЕ знају о некој тамо баба Сабији и колико је она посвојна и опичена и како партија паде зато што она устаде. Валда баба Саби Ја скинула гаће па сви пали на теме. Е, са чим се ови мамалитичари баве, а тек шта Спутњик пише, Ал су то здраво јако важне ствари, да ти памет спадне. Ко Сабијине гаће. Толико безвезне ствари а толико везна важност. Чак и овај мој коментар је мање безвезан него аналитика о баба Сабији и скидању гаћа које је разјурило неку тамо странку. Е јака тема за аналитику па се аналитичари покидали од труда и знања. Ала су они паметни! Али...Јесул они стварно аналитичари или папараци?

 4. kk says:

  Njen pandan u Srbiji je II supruga Zukorlica. Usput da upitam, da li je i dalje mnogozenstvo tj. bigamija krivicno delo? Inace, i Srbija je protektorat, u svakom organu vlasti nam sede i odlucuju stranci.

 5. milorad3 says:

  oni su klovnovi,muslimanima u bosni upravljaju NEMCI.Šutnuli su salafisti i amerikance i turke oni saradjuju sa nemcima i NATO paktom direktno a pare dolaze is s.arabije,izetbegović je turski agent i ima sve manje i manje uticaja medju islamaskim teroristima i džihadistima u bosni, u stvari nema više uticaja u opšte jer mora da galami ko ovca kad je kolju da ga ovi ne bi potpuno izbacili iz igre, mor jadnik da bude veći dćihadista jAVNO od najzagriženije mule.Kre3nuće muislimani na proleće , krenuće u sopstvenu propast je ih NATO navlači na tu glupost, oni su preslabi i previše kompromitovani da bi u evropi više gutali tu zelenu kašu,NATO je rešio da hrvati i srbi poodele bosnu,a muslimane lože da napadnu i puknu, ista priča kao sa jermenijom.Saudijci nemaju poojma da finansiraju nemački plan izbacivanja muslimana sa balkana ,jer nemci i NATO su se uplašili od muslimana a i ne veruju im više ništa,previše su papci lagali, previše su loši borci i potpuno nepouzdana auxila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u