НАЈНОВИЈА ПРЕТЊА ХАРАДИНАЈА: „Летеће српске главе!“

NAJNOVIJA PRETNJA HARADINAJA: „Leteće srpske glave!“

17 maja 2017

Bezbednosne službe presrele su komunikaciju najbližih saradnika Ramuša Haradinaja i otkrile njihove opasne namere da smišljenim provokacijama destabilizuju region i razračunaju se s vrhom srpskih vlasti.

Prema izvorima u presretnutim šifrovanim porukama bezbednjaci su uspeli da razotkriju opaki plan bivšeg vođe OVK i njegovog klana da se pošto-poto moraju osvetiti Srbima, i to udarom na vlast kako bi Srbija bila obezglavljena.

Nerealni planovi

– U komunikaciji koja se odvijala preko internet aplikacija, kod osoba za koje se zna da su bliske s Haradinajem otkrivene su tajne poruke. Jedna od njih je „škije su u dvorištu“, što znači „leteće srpske glave iz vlasti“ (škija je na albanskom pogrdan izraz za Srbe). One mogu da znače i likvidacija nekog iz srpske vlasti. Iako će ovakvi pokušaji teško moći da se realizuju, bezbednosne službe moraju da budu na velikom oprezu, naročito sada kad je počela predizborna kampanja na Kosovu, u kojoj politički protivnici neće birati sredstva – upozorava sagovornik.

Haradinaj je i javno nastavio da sve agresivnije provocira i u poslednjem nastupu je zatražio da se Vašington vrati na Balkan i „završi posao između Kosova i Srbije“. U suprotnom će, kako je zapretio, Albanci to učiniti sami.

Tajni sastanci

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Haradinaj sve žešćim napadima pokušava da pobedi u trci za najvećeg šovinistu na kosovskim izborima, ali i isprovocira rat u regionu.

– Srbija je veliki zalogaj za Albance, pa je verovatnije da je njegova namera da izazove sukobe sa Srbijom, i to pohodom na sever Kosova, a to direktno znači početak rata. Njima  je cilj da nateraju Srbiju da pošalje vojsku na sever Kosova, jer računaju da bi time stvorili situaciju da je Srbija protiv NATO. Nisam siguran da im je računica tačna, jer po ovim zapaljivim izjavama o uključivanju Vašingtona vidi se da očajnički dižu sebi ulog i pokušavaju da ih privole da im izađu u susret – objašnjava Anđelković.

Svojevrsna potvrda da albanski lideri na Kosovu vredno rade na projektu stvaranja „velike Albanije“ je i sastanak na teritoriji opštine Orahovac, o kojem je govorio srpski ministar policije Nebojša Stefanović.

– Nedavno se na teritoriji opštine Orahovac odigrao sastanak u kojem su učestvovali Haradinaj i Hašim Tači, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj – otkrio je Stefanović.

Reagovanja

Kurt Doneli

SAD ne podržavaju menjanje granica na Balkanu Izjave o promeni granica na Balkanu predstavljaju recept za sukob, a pomirenje je jedini put za napredak regiona.

Rasim Ljajić

Haradinaj je problem međunarodne zajednice a ne Srbije. Lider Alijanse za budućnost Kosova koristi pretnje za političku kampanju, jer nema šta drugo da ponudi. Međunarodna zajednica mora da reaguje na radikalizam Haradinaja.

Aleksandar Vulin

Albanci moraju da odluče da li hoće da vode ratove Ramuša Haradinaja, ali da pritom moraju da razumeju da te ratove više neće voditi čitav svet. Koliko dečjih glava imaju za bacanje? Nekažnjeni zločinac uvek traži da se njegov zločin ponovi i uvek traži da ima pomoć u vršenju zločina. Svet više neće ratovati sa Srbijom zbog ideje „velike Albanije“. Prošli put kad je video srpsku vojsku, Haradinaj je trčao. Sledeći put kada je bude video, on će puzati.

Premijer Srbije poručio Albancima: Nećete pokoriti Srbiju

Premijer Vučić poručio je iz Pekinga Albancima da neće moći da pokore Srbiju i da „taj film niko neće da gleda“.

– Građani Srbije ne treba da brinu zbog izjava Ramuša Haradinaja, jer, istakao je, neće biti nikakve „velike Albanije“. Rekao bih da je reč o usaglašenoj politici svih, samo su našli svog „protežea“, Haradinaja, koji to treba da izgovara – rekao je Vučić i dodao:

– Razumem i njihovu nervozu i zašto to moraju da ponavljaju svaki dan, razumem i da im se žuri, ali građani Srbije ne treba da brinu, neće oni da naprave nikakvu „veliku Albaniju“. A ja da im pretim ne mogu, niti mi pada na pamet – istakao je Vučić i dodao da su Albanci ozbiljan narod koji on nikada nije potcenjivao.

(Kurir)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  A siptarske kao nece. Probaj pa ces videti.

 2. Jaooo says:

  Ma ne dao Bog da krenu , nećemo moći da se odbranimo , nemamo naoružanje a i nema ko da ratuje , a nemamo jer isporučujemo hagu sve naše heroje i niko nije lud da ratuje pa da završi u zatvoru , kako se država ponaša prema narodu tako se narod ponaša prema njoj , a oni imaju dosta dece za bacanje jer ih imaju po dest u svakoj porodici a mi jedno ili nijedno

 3. goran says:

  Dobar komentar, Srbi su se modernizovali, a Albanosi zive u srednjem veku, sto znaci da su za nas doktori. Nemamo nikakve sanse, oni koji ovde prete Albancima samo se zamajavaju. Bez ruske vojne podrske, mi smo nula. A videli smo da te podrske nema i verovatno je nece ni biti. Ili mozda vec sutra dolecu Migovi??? Kad bi se salili.

  • eee says:

   migovi su stigli.sta imas da kazes na to?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *