НАЈНОВИЈА – УДАРНА ВЕСТ: Трамп и Хамнеи разговарали телефоном!

NAJNOVIJA – UDARNA VEST: Tramp i Hamnei razgovarali telefonom!

8 januara 2020

Iran i SAD su razmenili poruke preko švajcarskog diplomatskog kanala, navodi švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova!

Mediji u SAD spekulišu da su direktno komunicirali Tramp i Hamnei, ali to ne mogu da potvrde. CNN potvrdio da je došlo do kontakta.

KOMENTARI15 komentara

 1. M says:

  Mogu se oni zajedno i slikati,ali džabe!Kola su krenula nizbrdo,i ne mogu se više zaustaviti!Jer nisu tu samo njih dvojica,ima tu i drugih interesa i faktora!

 2. Gardista says:

  • Slobodanka says:

   U SAD je ovo izborna godina. Trampu zbog izbora sada ne odgovara ulazak u pravi rat sa Iranom jer pravi krvavi rat sa Iranom vrlo lako bi mogao da ga skloni sa političke scene. Zato tokom ove godine tj. sada se sa Trampom može pregovarati. S druge strane Iran zašto bi pregovarao? Ni Iranu ne odgovara odmah i sada rat u sopstvenom dvorištu, a baš na to ga izazivaju i što jeste ozbiljna pretnja za tu državu. Iranu sada više odgovara kupovanje vremena i odlaganje rata a da u medjuvremenu razvija svoje nuklearne tehnologije, da proizvede što više balističkih raketa i da proizvede što više svojih PVO sistema Bavar 373.

  • Miraš says:

   Ali već iduće 2021 godine, posle izbora i na početku novog predsedničkog mandata (ma ko da bude izabran) biće teško pregovarati sa SAD-om. Ipak u roku godinu dana koliko će biti smanjeno korišćenje dolara-petrodolara u medjunarodnim plaćanjima? To može da smanji ratne apetite Amerike. A može i Jeloustonski super vulkan da proradi, on se probudio još 2015 godine. Niko ne može pouzdano da izračuna kad demnstrativno kreće taj veliki prirodni fenomen.

  • Slobodanka says:

   Iran će i u ovakvim uslovima nešto postići, a to je da američke trupe napuštaju Siriju, zatim NATO kamarila napušta Irak, itd.

   • persida says:

    Nema od toga nista.

    • Miraš says:

     Tramp sada zbog predstojećih izbora priželjkuje da postigne uspeh na spoljno političkom planu protiv Irana, ali prvenstveno sankcijama i vojnim pretnjama Iranu, ali ipak bez pravog rata. Tramp ako naredi istinske i ozbiljne raketne i avio-udare po teritoriji Irana imaće veliki neizvesni rat u godini predsedničkih izbora u SAD, a ako naredi "stop" imaće problema sa političkim rivalima. Zavisno od unutrašnje predizborne klime u SAD ako bude potrebno Tramp između ova dva rešenja može da primeni neko srednje rešenje. Trenutno srednje rešenje za Trampa može da bude naprimer ovakvo: da naredi udar krstarećim raketama po položajima sa kojih je Iran predprošle noći tukao dve američke baze u Iraku. I to sa tajnim obaveštavanjem Iranaca (preko Bagdada...) da se sklone sa tih pozicija... Time bi izbegao istinski rat sa veoma neizvesnim tokom, a i nadigrao bi konkurenciju unutar SAD.

    • Slobodanka says:

     Tramp ipak ne može da bude siguran kako će igrati Iran. Njegovi politički rivali pristali su 2015 godine na nuklearni sporazum sa Iranom, a Tramp je taj koji je ispao gori za Iran jer ukinuo je taj sporazum i uveo žestoke sankcije Iranu. Da li Iranu odgovara Trampova izborna pobeda, ili pobeda njegovih protivnika? Iran igrajući čas OVAKO (umereno, predvidljivo i sa zakulisnom diplomatijom) ILI čas ONAKO (nepredvidljivo i bez sakrivene zakulisne diplomatije) može da Trampa učini gubitnikom na predsedničkim izborima. Zato Tramp već sada povlači deo američkih snaga iz Sirije, i pravi tim na Kipru za brze intervencije za spašavanje diplomata. Ako bi ponovili otmicu američkih diplomata kao 1979 godine, ali sada u Iraku ili u Libanu, jer Iran već 4 decenije nema američku ambasadu, Tramp bi garantovano izgubio izbore. Dakle koliko Tramp sme da čačka iransku mečku? Zatim koliko sme da drži američku vojsku na mestima gde mogu lako biti izloženi napadu, koliko sme da veruje da će iranski napadi uvek biti sa zakulisnom diplomatijom? Šta ako se samo jednom (naprimer dva meseca pred izbore) dogodi čist i iznenadni iranski napad? Time bi on Tramp izgubio izbore. Tramp se itekako igra sa silom, a da li će se opeći to ćemo tek videti.

    • Slobodanka says:

     Neće biti dovoljno da se američke trupe povlače samo iz Sirije. Irak (Bagdad ... ) je glavno mesto i odlično mesto gde može biti pokopan Tramp, tojest baš u Iraku može biti sahranjena Trampova potencijalna pobeda na predsedničkim izborima u SAD. Strpljenja, pa videti sredinom leta, krajem leta i tokom jeseni šta će se sve dešavati u Iraku. Nije to slučajno što NATO kamarila već sada napušta Irak.

    • Milan says:

     Vreme kada su Sjedinjene Države mogle da napadaju i da ih za to ne sustigne osveta izgleda da je prošlo. Ovo je ozbiljna i teška situacija za SAD koja se može pozitivno završitipo SAD, ako izvrše potpuno povlačenje američkih trupa iz Iraka. Ovaj korak je već zvanično zatražen od strane iračkog parlamenta, jedino povlačenje bi moglo spasiti živote američkih vojnika. ... SAD mogu bezbedno da koriste jedino nebo Iraka, a izbegavajući da koriste kopneni prevoz. Američke snage u Iraku se nalaze u izuzetno neprijateljskom okruženju, u Iraku je svaki američki vojnik, oficir ili diplomata sada je potencijalna meta. Nakon nekoliko objava neprijateljskih grupa u Iraku, postalo je jasno da država Irak više nije sigurno mesto za američke vojnike. Ubistvo generala Sulejmanija nadomak Bagdada je zatvorilo sve puteve i načine za ovu američku administraciju za ozbiljne pregovore ne samo sa Iranom nego i sa Irakom. A Rusija i Kina stoje upravo iza vrata i čekaju da popune vakum koji će iza sebe ostaviti Amerikanci kad napuste Irak. Tramp jeste napravio krupnu grešku kad je naredio ubistvo iranskog generala u susednom Iraku. Ako je neko od bliskih saradnika na ovaj težak potez nagovorio Trampa, taj je napravio od Trampa nepopravljivu budalu. Tramp od početka svog mandata igra suviše oštro protiv Irana, dakle i sam po sebi je blesav. Teritorija Izraela je suviše mala da bi ona mogla biti bezbedna u uslovima kad izraelski prijatelj SAD ulazi u žešće sukobe protiv većih država poput Irana.

 3. Kulak says:

  Tresla se brda,rodio se miš.Veliki cirkus!

 4. opet ja says:

  Ma meni ovo sve liči na neku igru koju Tramp i Iranci igraju protiv američkog vojno industrijskog kompleksa. Trump je našao način kako da se izvuče sa bliskog istoka. Suviše mi je sve jednostavno; "ubistvo" iranskog generala, raketiranje američkih baza, Trump samo preti sankcijama Iranu i Iraku, zalivske države se ne oglašavaju niti su u strahu od iranskog napada??!!

 5. persida says:

  Dogovaraju se o ceni nafte, sve su to zlikovci.

  • Miraš says:

   Od strane Irana nije ovo tako prost dogovor, kao što zamišljaš. Zašto da Iran sagori kao leptir na sveći? Očigledno je SAD se baš trudi da provocira Iran sa ciljem da Iran ŠTO PRE mora da udje u rat. SAD-u tako i ŠTO PRE odgovora, za sad je gora mogućnost da čekaju I dočekaju sukob sa još jačim Iranom. Zato su kao metu odabrali Sulejmanija, po cenjenosti drugu ličnost države Iran. Ali vreme radi za Iran te mudrije je da ne žure sa ulaskom u rat, da ne lete kao naivni leptir NA SVEĆU. Ako Iran prerano udje u takav ratni sukob pretrpeće veliku materijalnu štetu zbog mogućeg razaranja, zatim ekonomsku i ljudsku. Učiniće uslugu neprijatelju ako odmah odgovore te se zaukaju u pun ratni sukob, a dok su vojno slabiji. Samo tokom ove godine moguće je pregovarati sa SAD-om dok traje predsednička kampanja i predsednički izbori zato što ni SAD-u ne odgovara tokom izbora rat sa dramatičnim tokom. SAD će nastaviti sa velikim provokacijama Irana, a posebno posle predsedničkih izbora na početku novog predsedničkog mandata u 2021 godini. Mudrost Irana će biti da izbegava te provokacije, a u medjuvremenu sve više da jača svoju odbranu (proizvodnjom što većeg broja sopstvenih PVO sistema Bavar 373) i svoja ofanzivno naoružanje (da imaju veći broj balističkih raketa).

 6. Eto meni crne ptice, zloslutnice says:

  Ubistvo Sulejmania je kao da je neko ubio naseg generala Pavkovica ili Lazarevica. Sulejmani nije bilo ko, on je sam Iran. Dakle, napadnut je sam opstanak Irana. Iran mora da odgovori snazno ili ce prestati da postoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *