НАЈНОВИЈА – УДАРНА ВЕСТ: Трамп и Хамнеи разговарали телефоном!

НАЈНОВИЈА – УДАРНА ВЕСТ: Трамп и Хамнеи разговарали телефоном!

8 јануара 2020

Иран и САД су разменили поруке преко швајцарског дипломатског канала, наводи швајцарско Министарство спољних послова!

Медији у САД спекулишу да су директно комуницирали Трамп и Хамнеи, али то не могу да потврде. ЦНН потврдио да је дошло до контакта.

KOMENTARI15 коментара

 1. M says:

  Mogu se oni zajedno i slikati,ali džabe!Kola su krenula nizbrdo,i ne mogu se više zaustaviti!Jer nisu tu samo njih dvojica,ima tu i drugih interesa i faktora!

  • Slobodanka says:

   U SAD je ovo izborna godina. Trampu zbog izbora sada ne odgovara ulazak u pravi rat sa Iranom jer pravi krvavi rat sa Iranom vrlo lako bi mogao da ga skloni sa političke scene. Zato tokom ove godine tj. sada se sa Trampom može pregovarati. S druge strane Iran zašto bi pregovarao? Ni Iranu ne odgovara odmah i sada rat u sopstvenom dvorištu, a baš na to ga izazivaju i što jeste ozbiljna pretnja za tu državu. Iranu sada više odgovara kupovanje vremena i odlaganje rata a da u medjuvremenu razvija svoje nuklearne tehnologije, da proizvede što više balističkih raketa i da proizvede što više svojih PVO sistema Bavar 373.

  • Miraš says:

   Ali već iduće 2021 godine, posle izbora i na početku novog predsedničkog mandata (ma ko da bude izabran) biće teško pregovarati sa SAD-om. Ipak u roku godinu dana koliko će biti smanjeno korišćenje dolara-petrodolara u medjunarodnim plaćanjima? To može da smanji ratne apetite Amerike. A može i Jeloustonski super vulkan da proradi, on se probudio još 2015 godine. Niko ne može pouzdano da izračuna kad demnstrativno kreće taj veliki prirodni fenomen.

  • Slobodanka says:

   Iran će i u ovakvim uslovima nešto postići, a to je da američke trupe napuštaju Siriju, zatim NATO kamarila napušta Irak, itd.

    • Miraš says:

     Трамп сада због предстојећих избора прижељкује да постигне успех на спољно политичком плану против Ирана, али првенствено санкцијама и војним претњама Ирану, али ипак без правог рата. Трамп ако нареди истинске и озбиљне ракетне и авио-ударе по територији Ирана имаће велики неизвесни рат у години председничких избора у САД, а ако нареди "стоп" имаће проблема са политичким ривалима. Зависно од унутрашње предизборне климе у САД ако буде потребно Трамп између ова два решења може да примени неко средње решење. Тренутно средње решење за Трампа може да буде например овакво: да нареди удар крстарећим ракетама по положајима са којих је Иран предпрошле ноћи тукао две америчке базе у Ираку. И то са тајним обавештавањем Иранаца (преко Багдада...) да се склоне са тих позиција... Тиме би избегао истински рат са веома неизвесним током, а и надиграо би конкуренцију унутар САД.

    • Slobodanka says:

     Трамп ипак не може да буде сигуран како ће играти Иран. Његови политички ривали пристали су 2015 године на нуклеарни споразум са Ираном, а Трамп је тај који је испао гори за Иран јер укинуо је тај споразум и увео жестоке санкције Ирану. Да ли Ирану одговара Трампова изборна победа, или победа његових противника? Иран играјући час ОВАКО (умерено, предвидљиво и са закулисном дипломатијом) ИЛИ час ОНАКО (непредвидљиво и без сакривене закулисне дипломатије) може да Трампа учини губитником на председничким изборима. Зато Трамп већ сада повлачи део америчких снага из Сирије, и прави тим на Кипру за брзе интервенције за спашавање дипломата. Ако би поновили отмицу америчких дипломата као 1979 године, али сада у Ираку или у Либану, јер Иран већ 4 деценије нема америчку амбасаду, Трамп би гарантовано изгубио изборе. Дакле колико Трамп сме да чачка иранску мечку? Затим колико сме да држи америчку војску на местима где могу лако бити изложени нападу, колико сме да верује да ће ирански напади увек бити са закулисном дипломатијом? Шта ако се само једном (например два месеца пред изборе) догоди чист и изненадни ирански напад? Тиме би он Трамп изгубио изборе. Трамп се итекако игра са силом, а да ли ће се опећи то ћемо тек видети.

    • Slobodanka says:

     Neće biti dovoljno da se američke trupe povlače samo iz Sirije. Irak (Bagdad ... ) je glavno mesto i odlično mesto gde može biti pokopan Tramp, tojest baš u Iraku može biti sahranjena Trampova potencijalna pobeda na predsedničkim izborima u SAD. Strpljenja, pa videti sredinom leta, krajem leta i tokom jeseni šta će se sve dešavati u Iraku. Nije to slučajno što NATO kamarila već sada napušta Irak.

    • Milan says:

     Време када су Сједињене Државе могле да нападају и да их за то не сустигне освета изгледа да је прошло. Ово је озбиљна и тешка ситуација за САД која се може позитивно завршитипо САД, ако изврше потпуно повлачење америчких трупа из Ирака. Овај корак је већ званично затражен од стране ирачког парламента, једино повлачење би могло спасити животе америчких војника. ... САД могу безбедно да користе једино небо Ирака, а избегавајући да користе копнени превоз. Америчке снаге у Ираку се налазе у изузетно непријатељском окружењу, у Ираку је сваки амерички војник, официр или дипломата сада је потенцијална мета. Након неколико објава непријатељских група у Ираку, постало је јасно да држава Ирак више није сигурно место за америчке војнике. Убиство генерала Сулејманија надомак Багдада је затворило све путеве и начине за ову америчку администрацију за озбиљне преговоре не само са Ираном него и са Ираком. А Русија и Кина стоје управо иза врата и чекају да попуне вакум који ће иза себе оставити Американци кад напусте Ирак. Трамп јесте направио крупну грешку кад је наредио убиство иранског генерала у суседном Ираку. Ако је неко од блиских сарадника на овај тежак потез наговорио Трампа, тај је направио од Трампа непоправљиву будалу. Трамп од почетка свог мандата игра сувише оштро против Ирана, дакле и сам по себи је блесав. Територија Израела је сувише мала да би она могла бити безбедна у условима кад израелски пријатељ САД улази у жешће сукобе против већих држава попут Ирана.

 2. Kulak says:

  Tresla se brda,rodio se miš.Veliki cirkus!

 3. opet ja says:

  Ma meni ovo sve liči na neku igru koju Tramp i Iranci igraju protiv američkog vojno industrijskog kompleksa. Trump je našao način kako da se izvuče sa bliskog istoka. Suviše mi je sve jednostavno; "ubistvo" iranskog generala, raketiranje američkih baza, Trump samo preti sankcijama Iranu i Iraku, zalivske države se ne oglašavaju niti su u strahu od iranskog napada??!!

 4. persida says:

  Dogovaraju se o ceni nafte, sve su to zlikovci.

  • Miraš says:

   Od strane Irana nije ovo tako prost dogovor, kao što zamiшljaš. Zašto da Iran sagori kao leptir na sveći? Očigledno je SAD se baš trudi da provocira Iran sa ciljem da Iran ŠTO PRE mora da udje u rat. SAD-u tako i ŠTO PRE odgovora, za sad je gora mogućnost da čekaju I dočekaju sukob sa još jačim Iranom. Zato su kao metu odabrali Sulejmanija, po cenjenosti drugu ličnost države Iran. Ali vreme radi za Iran te mudrije je da ne žure sa ulaskom u rat, da ne lete kao naivni leptir NA SVEĆU. Ako Iran prerano udje u takav ratni sukob pretrpeće veliku materijalnu štetu zbog mogućeg razaranja, zatim ekonomsku i ljudsku. Učiniće uslugu neprijatelju ako odmah odgovore te se zaukaju u pun ratni sukob, a dok su vojno slabiji. Samo tokom ove godine moguće je pregovarati sa SAD-om dok traje predsednička kampanja i predsednički izbori zato što ni SAD-u ne odgovara tokom izbora rat sa dramatičnim tokom. SAD će nastaviti sa velikim provokacijama Irana, a posebno posle predsedničkih izbora na početku novog predsedničkog mandata u 2021 godini. Mudrost Irana će biti da izbegava te provokacije, a u medjuvremenu sve više da jača svoju odbranu (proizvodnjom što većeg broja sopstvenih PVO sistema Bavar 373) i svoja ofanzivno naoružanje (da imaju veći broj balističkih raketa).

 5. Eto meni crne ptice, zloslutnice says:

  Ubistvo Sulejmania je kao da je neko ubio naseg generala Pavkovica ili Lazarevica. Sulejmani nije bilo ko, on je sam Iran. Dakle, napadnut je sam opstanak Irana. Iran mora da odgovori snazno ili ce prestati da postoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u