НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Америка блокирала саопштење Савета безбедности УН

NAJNOVIJA VEST! Amerika blokirala saopštenje Saveta bezbednosti UN

6 septembra 2019

SAD je blokirala saopštenje Saveta bezbednosti UN o tenzijama između Izraela i Hezbolaha.

SAD je odbacila kritike upućene Izraelu i blokirala saopštenje pritiskom da se odustane od teksta, izjavili su diplomatski izvori.

U prvoj verziji teksta sa šest tačaka, u koji je uvid imala Agencija Frans pres, članice Saveta bezbednosti UN izražavaju „duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata“ tokom sukoba pripadnika Hezbolaha i izraelskih snaga duž granice između Libana i Izraela, takozvane „plave linije“.U nacrtu teksta, čiji je autor Francuska, navodi se da „članice Saveta bezbednosti osuđuju svako kršenje ‘plave linije’, sa kopna ili vazduha i upućuju snažan poziv svim stranama da poštuju prekid neprijateljstva“.

Prema navodima diplomata, Vašington je u dva navrata blokirao saopštenje, navodeći da Hezbolah mora biti osuđen u tekstu.

Diplomate objašnjavaju da je Vašington saopštio da je nemoguće podržati bilo kakvo saopštenje u kojem se Hezbolah stavlja na istu stranu sa pravom Izraela na samoopređeljenje. Vašington smatra da je Hezbolah teroristička organizacija.

Nekoliko članica Saveta bezbednosti bilo je protiv stava SAD i od teksta se odustalo.

Svako saopštenje Saveta bezbednosti UN mora imati podršku svih 15 članica.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivana says:

  Ili neka rade ili ih ukinuti kao i liga naroda pre II svetskog rata niko ih ne sluša.

 2. persida says:

  Cionisti kontrolisu UN, Amerika je samo sluskinja, isto kao i Rusija.

  • Vlada says:

   Rusija nije nicija sluskinja to se vidi po delovanju rusije po svetu

   • persida says:

    Jevreji su doveli boljsevike na vlast u Rusiji 1917. Oni i dalje kontrolisu Rusiju, ima o tome mnogo napisanog, treba otvoriti um i sve to procitati, nije dobro ostati na nivou emotivnog deteta od 12 godina.

    • Velika Metla says:

     Perso,ima mnogo sumnjivih stvari po pitanju Rusije i ko vlada njome,slažem se. Bog sami zna na šta će sve ovo ispasti. Nadamo se najboljem.

 3. Mile says:

  Izrael je započeo najnovije provokacije 25. avgusta kada su se dva izraelska drona srušila u južnom predgrađu Bejruta. Jedan je nosio eksploziv i udario je u zgradu pres-službe pokreta Hezbolah, a drugi je pao bez oštećenja. Zatim 26. avgusta. Izraelska vojska je izvela novi napad dronovima na pozicije navodno radikalne grupe Narodni front oslobođenja Palestine — glavna komanda u Libanu, napad je izveden u blizini grada Zahla na istoku Libana (provincija Baka, na granici sa Sirijom). Niko nije povredjen, ali je naneta materijalna šteta. Zatim 28.avgusta usledila je treća provokacija Izraela, tog dana dve izraelske bespilotne letilice nadletale su na libanskoj strani oblast pograničnog sela Adejsi u kojoj se se nalazi libanska vojna baza. Komanda libanske armije naredila je da se odmah puca na sve bespilotne letilice koje se nadju u vazdušnom prostoru zemlje. Zatim sledi već četvrta provokacija Izraela 01.septembra. Izrael je ispalio više od 40 raketa i izazvao je požar u borovoj šumi na granici. Izrael je tog dana tvrdio da je to odgovor na nekoliko protivtenkovskih raketa ispaljenih na pograničnu vojnu bazu. Požari blizu granice u Libanu „potiču iz operacije naših snaga u tom području“, saopštila je izraelska vojska bez elaboriranja, a preneo je Rojters.

 4. Kosovac says:

  Nije Amerika blokirala saopštenje. Saopštenje je blokirala Duboka Država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *