УДАРНА ВЕСТ! Америка усвојила резолуцију против Србије

UDARNA VEST! Amerika usvojila rezoluciju protiv Srbije

23 oktobra 2019

Predstavnički dom američkog Kongresa prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići, trojice američkih državljanina sa Kosova, u kojoj se, kako tvrdi prištinska Gazeta Ekspres, navodi da su ta ubistva podržana od strane države.

Time se, kako se navodi, otvara put za to da oba doma Kongresa usvoje rezoluciju.

U rezoluciji se, pored ostalog, kako prenosi Gazeta Ekspres, ističe da bi „napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak, trebalo da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije“.U kancelariji Lija Zeldina, podnosioca inicijative za usvajanje tog dokumenta, dokument je najavljen još pre nekoliko nedelja.

U dokumentu koji je ranije ponovo usvojio Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove navodi se da od napretka u rešavanju ubistva američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih s njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji, između ostalog.

U rezoluciji se dodaje da bi rešenje tog ubistva Srbija trebalo da postavi kao prioritet. „Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, navodi se u tekstu.

Navodi se i da nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, čija je jedinica kontrolisala oblast u kojoj su pronađena tela braće Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu i da je visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke.

Posle ponovnog usvajanja rezolucije u Odboru za spoljne poslove, porodica braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkom kongresmenu Eliotu Engelu i predstavniku Liju Zeldinu na podršci u njihovom pokušaju da ostvare pravdu.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  USA je leglo zla i svakojakog nepocinstva. Ziveo srpski narod, moramo se osvetiti.

  • Njena tetka says:

   Prvo da se osvestimo a onda ćemo lako da se osvetimo!

  • Ivana says:

   Šta kaže Vučić veliki naši prijatelji ko i Nemci a glup srpski narod samo ćuti.

 2. Borko says:

  Ratovali protiv Srbije i poginuli,nema tu ničega nejasnog. Amerika će na kraju izolovati samu sebe i biće ugušena u štrajkovima,protestima i neredima na sopstvenoj teritoriji.

  • Aleks says:

   Samo crnčugama oružje pokloniti u USA ...pa nek se čeraju po soliterima dosadno im pa zabadaju nos u sve. Ako je iko onda su Srbi odgovarali i optuzeni vidi se ko je u hagu osto a ko nije. Marš zlotvori

 3. Za Srbiju says:

  Prvo da se vidi, koje su oni (Bitići) zločine počinili u Srbiji. A onda, kako će NATO da odgovara za zločine tokom agresije u Otađžbinskom ratu devedesetih.

 4. Marko st says:

  Naoruzani u maskirnim uniformama ilegalno prelazili granicu,naisli na redovnu vojsku drzave u koju su upali kao teroristi i bili neutralisani. Sta tu kome nije jasno?

 5. Branicevac says:

  Braca Bitici su usli na Srpsku teritoriju sa ORUZIJEM!Znaci kao teroristi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *