НАЈНОВИЈА ВЕСТ: ЕУ од Србије тражи хитно…

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: ЕУ од Србије тражи хитно…

17 јула 2018

Европска унија инсистира да Заједница/Асоцијација српских општина на Косову и Метохији буду формирана у складу са косовским законима и Бриселским споразумом из 2015, али да је косовска влада то одлучно одбија, пише данас приштински Зери.

Према писању приштинског дневника, ЕУ истовремено очекује да сви постигнути споразуми Београда и Пристине буду спроведени без одлагања.– ЗСО/АСО ће бити формирана унутар законског оквира Косова, на основу Бриселског споразума и главних општих елемената, који су две стране постигле 2015. године – рекли су званичници ЕУ за Зери.

Наводи се да је косовска влада, међутим, одлучна у томе да ЗСО не буде формирана према Бриселском споразуму, пошто је то у супротности са појединим члановима косовског устава.

Иначе, 20. априла ове године навршило се тачно пет година од потписивања Бриселског споразума, а Заједница српских општина, предвиђена тим споразумом, није формирана.

Због тога је Српска листа, која подржава владајућу коалицију, напустила косовску владу и поручила да, ако Приштина у најскорије време не формира ЗСО, онда ће Срби то учинити сами.

ЕУ је зарад спуштање тензија дала Приштини рок од три и по месеца да испуни обавезу предузету Бриселским споразумом.

Председник Србије Александар Вучић је више пута од тада рекао да не верује да ће Приштина испоштовати тај рок.

KOMENTARI5 коментара

 1. rajko says:

  Kad je poceo rok od tri i po meseca da tece i kojeg datuma istice. Daj bre da se jednom opametimo i da shvatimo da formiranjem tih srpskih opstina mi istog momenta gubimo Kosovo. Nema boljitka na Kosovu bez nase vojske i policije a drzavnici imaju plate preko pola miliona dinara jer su mnogo pametni i to ce olako resiti.

 2. Miraš says:

  1. део: "Сепаратни договор са самопроглашеном Приштином, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има за циљ да документује поделу Србије на косовско-албански и српски део. Следећи корак биће претварање оба ова дела у протекторате НАТО-а, изјавио је заменик секретара Генералног савета партије Јединствена Русија и члан Одбора за међународне односе Државне думе Русије Сергеj Железњак у вези са најавом нове рунде преговора за постизање такозваног „свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине“ 18. јула у Бриселу. Према мишљењу Железњака, овакви сепаратним споразумом Србија правно губи могућност да се руководи Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН — основним међународним законом који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије. Уколико се одрекне дела своје територије, Србија ће изгубити све механизме међународног права који штите територијалну целовитост државе. Посланик је такође напоменуо да ће после потписивања и ступања на снагу сепаратног споразума косовски Албанци добити потпуни карт-бланш за следеће акције, тзв. државе Косово: „Прво, Косово ће завршити формирање својих оружаних снага. А друго, Косово ће по убрзаном поступку ући у НАТО“. "

 3. Miraš says:

  2. део: "Железњак је нагласио да лидери косовских Албанаца истовремено неће одустати од Тиранске платформе „Природне Албаније“, коју су 2017. године усвојили високи представници Албаније, самопроглашеног Косова и македонски Албанци. „Акције усмерене на признавање Косова представљају конзистентне кораке у реализацији националистичког пројекта ’Велике Албаније‘. Сепаратистичка осећања се такође активно појачавају у Прешевској долини, где су недавно, 14. јула, албански посланици локалних општина усвојили још једну декларацију која захтева да се албанској заједници обезбеди ’посебан политички статус‘. Не треба заборавити да карта ’Велике Албаније‘ укључује много већи простор јужне Србије“, рекао је Железњак.... Он је нагласио да потписивањем сепаратног споразума и одустајање од Косова и Метохије, Србија неће бити у стању да се супротстави албанској експанзији и расту сепаратистичких расположења у преосталим деловима земље: Прешевској долини, Рашкој области (Санџаку) и Војводини. „У условима оштрог развоја међунационалних противречности, који изазивају панику међу српским становништвом, у Србији ће се развити ситуација у којој ће грађанима ове земље почети да се намећу позиви да се придружи НАТО-у како би сачувала своје преостале територије. Са разних места многобројни пронатовски пропагандисти једногласно ће убеђивати грађане Србије да државе НАТО-а једна другу не нападају нити ратују на својој територији, па стога, наводно, само уласком у НАТО ће Србија спасити народ и државу“, коментарисао је могући негативни сценарио Железњак."

 4. Miraš says:

  3. део: "Железњак је подсетио на догађаје од пре 80 година повезане са потписивањем Минхенског споразума... „Тада, 1938. године, након те сепаратне завера уследила је фашистичка окупација Судетске области, сецесија у корист Пољске Тешинске области, стварање пронацистичке Словачке републике и коначна анексија остатака Чешке Републике од стране Трећег рајха као протектората Бохемије и Моравије. Драматични догађаји из тридесетих година XX века, који су били пролог за Други светски рат, нажалост имају много историјских паралела са актуелним поступцима Запада у територијалној подели Србије. ’Историја ништа не учи, већ само кажњава за незнање лекције‘, говорио је истакнути руски историчар Василије Кључевски. Данас је понављање у Србији ненаучених историјских лекција већ довело до погубних резултата и може да изазове још негативније глобалне последице“, закључио је заменик секретара Генералног савета партије Јединствена Русија."

 5. Miraš says:

  Dakle kompromis koji se stalno potencira kao nekakvo rešenje, a sadržaj tog kompromisa se pouzdano ne zna, zapravo može da se pretvori u odbacivanje Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji od strane Srbije i prihvatanje novog medjunarodnog sporazuma koji je kapitulantski i izdajnički. Da reč "kompromis" u kulturnom svetu lepo zvuči, ali on može da podrazumeva i ozbiljnu prevaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u