НАЈНОВИЈА ВЕСТ: ЕУ од Србије тражи хитно…

NAJNOVIJA VEST: EU od Srbije traži hitno…

17 jula 2018

Evropska unija insistira da Zajednica/Asocijacija srpskih opština na Kosovu i Metohiji budu formirana u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom iz 2015, ali da je kosovska vlada to odlučno odbija, piše danas prištinski Zeri.

Prema pisanju prištinskog dnevnika, EU istovremeno očekuje da svi postignuti sporazumi Beograda i Pristine budu sprovedeni bez odlaganja.– ZSO/ASO će biti formirana unutar zakonskog okvira Kosova, na osnovu Briselskog sporazuma i glavnih opštih elemenata, koji su dve strane postigle 2015. godine – rekli su zvaničnici EU za Zeri.

Navodi se da je kosovska vlada, međutim, odlučna u tome da ZSO ne bude formirana prema Briselskom sporazumu, pošto je to u suprotnosti sa pojedinim članovima kosovskog ustava.

Inače, 20. aprila ove godine navršilo se tačno pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština, predviđena tim sporazumom, nije formirana.

Zbog toga je Srpska lista, koja podržava vladajuću koaliciju, napustila kosovsku vladu i poručila da, ako Priština u najskorije vreme ne formira ZSO, onda će Srbi to učiniti sami.

EU je zarad spuštanje tenzija dala Prištini rok od tri i po meseca da ispuni obavezu preduzetu Briselskim sporazumom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta od tada rekao da ne veruje da će Priština ispoštovati taj rok.

KOMENTARI5 komentara

 1. rajko says:

  Kad je poceo rok od tri i po meseca da tece i kojeg datuma istice. Daj bre da se jednom opametimo i da shvatimo da formiranjem tih srpskih opstina mi istog momenta gubimo Kosovo. Nema boljitka na Kosovu bez nase vojske i policije a drzavnici imaju plate preko pola miliona dinara jer su mnogo pametni i to ce olako resiti.

 2. Miraš says:

  1. deo: "Separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo. Sledeći korak biće pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO-a, izjavio je zamenik sekretara Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija i član Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Sergej Železnjak u vezi sa najavom nove runde pregovora za postizanje takozvanog „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine“ 18. jula u Briselu. Prema mišljenju Železnjaka, ovakvi separatnim sporazumom Srbija pravno gubi mogućnost da se rukovodi Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN — osnovnim međunarodnim zakonom koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Ukoliko se odrekne dela svoje teritorije, Srbija će izgubiti sve mehanizme međunarodnog prava koji štite teritorijalnu celovitost države. Poslanik je takođe napomenuo da će posle potpisivanja i stupanja na snagu separatnog sporazuma kosovski Albanci dobiti potpuni kart-blanš za sledeće akcije, tzv. države Kosovo: „Prvo, Kosovo će završiti formiranje svojih oružanih snaga. A drugo, Kosovo će po ubrzanom postupku ući u NATO“. "

 3. Miraš says:

  2. deo: "Železnjak je naglasio da lideri kosovskih Albanaca istovremeno neće odustati od Tiranske platforme „Prirodne Albanije“, koju su 2017. godine usvojili visoki predstavnici Albanije, samoproglašenog Kosova i makedonski Albanci. „Akcije usmerene na priznavanje Kosova predstavljaju konzistentne korake u realizaciji nacionalističkog projekta ’Velike Albanije‘. Separatistička osećanja se takođe aktivno pojačavaju u Preševskoj dolini, gde su nedavno, 14. jula, albanski poslanici lokalnih opština usvojili još jednu deklaraciju koja zahteva da se albanskoj zajednici obezbedi ’poseban politički status‘. Ne treba zaboraviti da karta ’Velike Albanije‘ uključuje mnogo veći prostor južne Srbije“, rekao je Železnjak.... On je naglasio da potpisivanjem separatnog sporazuma i odustajanje od Kosova i Metohije, Srbija neće biti u stanju da se suprotstavi albanskoj ekspanziji i rastu separatističkih raspoloženja u preostalim delovima zemlje: Preševskoj dolini, Raškoj oblasti (Sandžaku) i Vojvodini. „U uslovima oštrog razvoja međunacionalnih protivrečnosti, koji izazivaju paniku među srpskim stanovništvom, u Srbiji će se razviti situacija u kojoj će građanima ove zemlje početi da se nameću pozivi da se pridruži NATO-u kako bi sačuvala svoje preostale teritorije. Sa raznih mesta mnogobrojni pronatovski propagandisti jednoglasno će ubeđivati građane Srbije da države NATO-a jedna drugu ne napadaju niti ratuju na svojoj teritoriji, pa stoga, navodno, samo ulaskom u NATO će Srbija spasiti narod i državu“, komentarisao je mogući negativni scenario Železnjak."

 4. Miraš says:

  3. deo: "Železnjak je podsetio na događaje od pre 80 godina povezane sa potpisivanjem Minhenskog sporazuma... „Tada, 1938. godine, nakon te separatne zavera usledila je fašistička okupacija Sudetske oblasti, secesija u korist Poljske Tešinske oblasti, stvaranje pronacističke Slovačke republike i konačna aneksija ostataka Češke Republike od strane Trećeg rajha kao protektorata Bohemije i Moravije. Dramatični događaji iz tridesetih godina XX veka, koji su bili prolog za Drugi svetski rat, nažalost imaju mnogo istorijskih paralela sa aktuelnim postupcima Zapada u teritorijalnoj podeli Srbije. ’Istorija ništa ne uči, već samo kažnjava za neznanje lekcije‘, govorio je istaknuti ruski istoričar Vasilije Ključevski. Danas je ponavljanje u Srbiji nenaučenih istorijskih lekcija već dovelo do pogubnih rezultata i može da izazove još negativnije globalne posledice“, zaključio je zamenik sekretara Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija."

 5. Miraš says:

  Dakle kompromis koji se stalno potencira kao nekakvo rešenje, a sadržaj tog kompromisa se pouzdano ne zna, zapravo može da se pretvori u odbacivanje Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji od strane Srbije i prihvatanje novog medjunarodnog sporazuma koji je kapitulantski i izdajnički. Da reč "kompromis" u kulturnom svetu lepo zvuči, ali on može da podrazumeva i ozbiljnu prevaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *