НАЈНОВИЈА ВЕСТ – НАТО изгласао нове мере! НЕ ПИШЕ НАМ СЕ ДОБРО

NAJNOVIJA VEST – NATO izglasao nove mere! NE PIŠE NAM SE DOBRO

5 aprila 2019

Ministri spoljnih poslova NATO odobrili su na sastanku u Vašingtonu povodom 70. godišnjice Alijanse, niz mera čiji je cilj da se suprotstave Rusiji u Crnom moru.

Ministri su se složili da obezbede Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i poseta lukama. Obe zemlje su bile suočene sa ruskom agresijom i žele da se pridruže alijansi, navodi AP.Ministri NATO takođe su ponovili zahteve da Rusija prekine aneksiju Krima, oslobodi ukrajinske mornare i brodove zarobljene prilikom incidenta prošlog novembra u Azovskom moru i da poštuje sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. SAD su najavile da će izaći iz tog sporazuma postignutog 1987. godine u avgustu ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje.

Na sastanku su međutim izbile na videlo javne podele između SAD i još nekolicine od 28 zemalja članica NATO.

Rastući spor SAD i Turske oko planirane kupovine ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu, zahtevi SAD da njeni saveznici a posebno Nemačka povećaju potrošnju za vojsku, i svađa sa Kanadom oko carina, opterećuju odnose saveznika.

Američki državni sekretar Majk Pompeo otvorio je sastanak apelom na saveznike da se zajedno suprotstave izazovima snaga kao što su Rusija, Kina i Iran. On je pozdravio NATO kao način odvraćanja Sovjetskog Saveza za vreme Hladnog rata i rekao da je Alijansa u dobrom položaju da se suprotstavi novim izazovima.

„Sa pravom smo težili miru kroz snagu ovde u NATO. Moramo tako nastaviti posebno u ovoj novoj eri konkurencije snaga kao što su Rusija, Kina i Islamske Republike Irana“, rekao je on.

On je rekao da će suočavanje sa tim izazovima i drugim kao što su terorizam, sajber kriminal, nekontrolisana migracija i pretnje energetskoj bezbednosti i novim tehnologijama zahtevati veće resurse.

Pompeo je rekao da je svaka članica NATO obavezna da objasni svojim građanima potrebu da se povećaju budžeti za odbranu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u obraćanju američkom Kongresu juče i ponovo danas priznao da postoje ozbiljne podele unutar Alijanse i pozvao na veća izdvajanja za odbranu da bi se suprostavili globalnim izazovima kao što je rusko jačanje.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Budi Bog s nama says:

    Kuća koja se sama iznutra podeli ostaće pusta, govori Pismo. Postojali su kao Evropska ekonomska zajednica EEZ i još nekako ali tek zadnjih 20 godina prave takve gluposti koje svet neće trpeti.

    • Velika Metla says:

      Lako je šta će svet trpeti,nego je problem njihov na svu sreću,što ih Bog neće večito trpeti! Ustvari Bog neće NIKOGA večito trpeti! Zato i postoji u Pismu "možete kako hoćete,ali nećete dokle hoćete"! Svaka vlast je od Boga data,dozvoljena,iz samo jednog jedinog razloga,a to je da bi jadan i obezboženi čovek video da mu nijedna,bilo koja,ljudska vlast neće doneti mir i blagostanje! Gospod je dugotrpljiv i milosrdan,pa daje vremena čoveku ne bi li se dozvao pameti,ALI malo će se njih dozvati pameti,kako je i napisano!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *