НАЈНОВИЈА ВЕСТ – Погинуло 200 азербејџанских и 17 јерменских војника!

NAJNOVIJA VEST – Poginulo 200 azerbejdžanskih i 17 jermenskih vojnika!

27 septembra 2020

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika,dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.Prethodno je saopšteno da je Vlada Jermenije proglasila ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Ubrzo zatim je i Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Istovremeno, Jermenija je objavila opštu mobilizaciju.

„Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu“, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Situacija u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i ODKB koji je poručio da se konflikt mora rešavati samo mirnim putem.

Vojska Nagorno-Karabaha zaplenila je 11 jedinica azerbejdžanske vojne tehnike, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

Kako je precizirao, između ostalog, među tim jedinicama je bilo i nekoliko oklopnih vozila BMP-3 opremljenih naoružanjem i municijom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Turska je aktivni učesnik rata.Erdogan je s ratišta u Siriji prebacio nekoliko hiljada boraca "islamske države" i ubacio ih na ratište u Nagornom Karabahu.Putin za sada uglavnom piše pisma i daje izjave u stilu: Nije to dobro.I to bi bilo to.

  2. persida says:

    Turci ce Azerima prodati oruzje, a Rusi Jermenima. Para se vrti. To su u proslosti radili Englezi i Amerikanci sa drugim narodima. U cemu je razlika?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *