НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Србија ће бити кажњена због споразума са Русијом!

NAJNOVIJA VEST! Srbija će biti kažnjena zbog sporazuma sa Rusijom!

20 marta 2017

635862_4c831962-42cb-4ad8-9164-c95b200f7d55-cx0-cy10-cw0-w987-r1-s-r1_f

Sekretarijat Energetske zajednice nastavio je postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija.

Kako navode, Srbija ima dva meseca da ispravi nepravilnosti.

U Obrazloženom mišljenju dostavljenom Srbiji 16. marta navedeno je da je sporazumom sa Rusijom iz 2012. godine predviđeno da je gas koji se isporučuje namenjen isključivo za tržište Srbije, što nije u skladu s propisima Energetske zajednice, navedeno je u saopštenju.

„U zavisnosti od odgovora Republike Srbije, Sekretarijat može slučaj da podnese Ministarskom savetu za odluku o neusklađenosti Srbije sa zakonima Energetske zajednice“, navodi Sekretarijat EZ u saopštenju povodom Obrazloženog mišljenja.

Ministarski savet ne donosi često odluke da kažnjava zemlje zbog nepoštovanja propisa, ali sankcije su moguće i to gubljenje prava glasanja i uskraćivanje sredstava za nadoknadu troškova za učešće zemlje u aktivnostima Energetske zajednice, dok postoji mogućnost i da EU suspenduje finansiranje energetskih projekata.

Preliminarni postupak pokrenut je 12. januara kada je Srbiji poslato pismo sa zahtevom da reaguje na navode o neuskladjenosti s propisima EU.

Sekretarijat EZ tada je naveo da je „preliminarno zaključio“ da član 4. Sporazuma Srbije i Rusije iz 2012, kojim se navodi da je gas za korišćenje u Srbiji, predstavlja klauzulu o destinaciji, što je po Ugovoru o energetskoj zajednici nedopušteno.

Sporazumom s Rusijom predviđena je isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u trećem stavu člana 4, koji Energetska zajednica posebno pominje, navodi se da je „prirodni gas koji se isporučuje u Republiku Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Republike Srbije“.

KOMENTARI2 komentara

  1. SiNiša says:

    Da se zna kako treba da se ponašaš kada si pod OKUPACIJOM! J..o nas pu u EU!!!

  2. ilija says:

    on to nece uciniti a seselj ce slagati ako dode do nikoliceve fotelje i tako da nema druge nego srbski ustanak vreme je srbine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *