НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Вучић се осамостаљује и ослања на највећу светску силу, али му АМЕРИKА СПРЕМА KОНТРАУДАР

NAJNOVIJA VEST: Vučić se osamostaljuje i oslanja na najveću svetsku silu, ali mu AMERIKA SPREMA KONTRAUDAR

11 avgusta 2020

Slažemo se da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje. Pa ipak, vlade bi trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama”, navodi se pisanoj u izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom toga što je Srbija od Kine kupila novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja vazduh navođenih radarom, raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3.Ambasada SAD ističe i da bi svaka zemlja “trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost kao ni njen ekonomski suverenitet”, ali da tog poverenja ne može da bude “ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini”.

Iz Ambasade SAD navode i kako Srbiji “savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”.

– Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni – zaključuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije. U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620.3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na upite Radija Slobodna Evropa o nabavci oružja iz Kine niti po kojoj je ceni ugovoren. Odgovor nije dobijen ni iz Ministarstva odbrane niti iz državnog preduzeća u sistemu namenske industrije Srbije – Jugoimport SDPR.

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane 5. avgusta na svom sajtu saopštilo da je ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Srbije odnedavno “ojačana nabavkom šest bespilotnih letelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova CH-92A i laserski vođenim avio-bombama iz Narodne Republike Kine”.

U pitanju su dronovi koji su prezentovani mesec dana ranije, 4. jula, na beogradskom vojnom aerodromu u Batajnici. Radio Slobodna Evropa je tom prilikom pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića koliko su letelice plaćene, ali nije želeo da precizira cenu rekavši samo da “nisu skupe”.

– Kada nabavljamo i neku robu sa nekom drugom zemljom uglavnom se, što se tiče vojske (cena) drži u tajnosti. To je uobičajeno i to nema veze sa Kinom, ali ovo stvarno nije skupo. Sve ovo što vidite, što postiže odlične rezultate, je u visini (cene) jednog dobrog helikoptera – rekao je Vučić 4. jula.

“Uz oružje se prodaje i politički uticaj”

Spoljnopolitički novinar i analitičar Boško Jakšić ocenjuje da je svaka nabavka oružja i politička odluka.

I prodavac oružja želi da sopstvenim oružjem proda i deo svog političkog uticaja i obezbedi poziciju u zemlji u koja je kupac i obrnuto – zemlja kupac pokazuje određeni vid naklonosti – kaže Jakšić i primećuje da je Srbija, u poslednje vreme, tu naklonost “veoma napadno pokazala prema istoku”.

– Peking Srbiju doživljava kao deo svoje inicijative “Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije, a kupovina oružja novi je znak produbljivanja saradnje, odnosno “čeličnog prijateljstva” kako taj odnos neretko definišu zvaničnici dve zemlje. Ova bliskost je posebno upadljiva od izbijanja globalne zdravstvene krize.“Dugoročne posledice”

Jakšić upozorava i da bi, po njegovom mišljenju, poslovanje sa Kinom moglo da ima dugoročne posledice.

– Srbija će to plaćati ne samo povodom nabavke oružje, nego i oko režima kineskih investicija u Srbiji, koji Srbiju apsolutno udaljava od EU – rekao je Jakšić.

Inače, i Evropska unija i SAD su uvele određene vrste embarga na prodaju oružja Kini. EU i dalje podržava embargo utvrđen zaključcima Evropskog saveta 1989. godine, kao i osam kriterijuma utvrđenih prema Zajedničkom stavu Saveta o izvozu vojne tehnologije i opreme. EU je Kini nametnula embargo na oružje 1989. godine, nakon nasilnog suzbijanja protesta u Pekingu.

Iz istog razloga embargo su uvele i SAD.

Istovremeno, na liniji Vašington – Peking trenutno se vodi tehnološki rat, nakon što su Sjedinjene Države stavile na crnu listu kineske IT kompanije, među kojima je i tehnološki gigant Huawei.

Zahlađenju odnosa između SAD i Kine prethodio je trgovinski rat između te dve zemlje, nakon što su SAD povećale tarife na robu uvezenu iz Kine, na šta je Peking uzvratio istom merom.

(RSE)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad3 says:

  Hm šta će to mi da plaćamo kinezima.Kao prvo ako počnu da se otvaraju rudnici po srbiji mi imamo para i to MNOGO.Zatim kinezi su veoma krupna investiciona grupa upravo u rudarskom i kompleksu BAZNE industrije, a to ni EU ni USA uopšte ne zanima kao mesto ulaganja.KOME od njih da se obratimo za razvoj bazne i rudarske industrije? Njih samo zanima TRANGE-FRANGE , i KAKO da izmuzu što više para preko sumanutoh finansisjkih kombinacija koje nam NAMEĆU kroz UCENE i PRETNJE.VIŠE OD 10 GODINA je nama EU "pomagala"u razvoju i posle toga je POLA srbije završilo na prosjačkom štapu, to je njihova pomoć.Treba ih otkačiti i ne treba se brinuti,kada kinezi počnu ulaganja ovde SAMI indijanci iz EU će da TRČE OVAMO.Ali da bi smo izbegli komponentu PRETNJI u okviru uobičajenog "poslovanja" sa EU i USA s-300 i još ponešto je apsolutno DOBRO uložen novac.Znači mislim da smo videli čitav "poslovni" dijapazon toh zapadnog konglomerata do sada i stvarno je vreme da ZABORAVIMO na njih.Ima i drugih tržiššta i mnogo korektnijih izvora finansiranja od recimo MMF i ostalih " slobodnih strelaca" i "humanitarnih" fondova za "pomoć i razvoj" nerazvijenih ekonomija.Gotovo SVE što je stiglo sa zapada ovde je TAKO SKUPO PLAĆENO da su nam odrali ne ledja nego i UŠI uz pomoć lokalne marionetske "demokratske" vlade.ZAŠTO raja NEĆE da glasa za djilasa, a kad čuje ime tadić okrene im se stomak , ajde ZAŠTO BRE?Kako to da smo odjedno mi svi mi glupi a kamarila koja nas je uvalila u propast zaparložene ekonomije nezaposlenosti i dugova do guše su odjednom SPASIOCI, bar tako oni kažu.E pa tu je problem, narod se naučio pameti i počeo da koristi digitron.Zato takva ekipa propalica samo državnim udarom ovde može da dodje na vlast i oni to vide i znaju:)ali bolje im je da ne pokušavaju.Vreme jeftinih "revolucija" i "demokratskih" smena vlasti sa kalašnjikovima u pozadini je PROŠLO OVDE, a pare koje treba zapadni banakarski sistem da upumpa u SVOJU infrastrukturu ovde su toliko velike da im se ne isplati to više:) a i nemaju para za to.Zato mi lepo da radimo sa kinezima i rusima i da se solidno moderno naoružamo i eto ŠVAJCARSKOG MODELA u SRBIJI:)Za razliku od PREDATORA iz EU rusi i kinezi uzimaju samo svoje deo A ovi su otimali SVE ŠTO IM JE PALO POD RUKU.Akumulacija kapital u srbiji je od 2002 do 2013 bila NULA to znači da su ODNELI SVE i nama za investiranje nije ostalo NIŠTA.kako onda da se preživi sa takvim poslovnim "partnerima" i "prijateljima".UBI NAS NJIHOVA "pomoć" za "tranziciju", i konačno su nam i uradili "tranziciju", iz srednje razvijene države sa pristojnim BTO u potpuno opljačkanu , srušenu i osiromašenu državu trećeg sveta sa polukolonijalnim političkim i ekonomskim statusom.To je "uspeh" politike EU i USA OVDE u SRBIJI.

 2. Slobodanka says:

  Ovaj Boško Jakšić je mentalni i duhovni jadnik. ON citira šta kaže američki ambasador da ima i drugih prodavaca koji nude kvalitetnu vojnu opremu, ali ne primećuje da ti drugi prodavci ne proizvode odbrambene sisteme u rangu FK3. Proizvodi jedino Rusija i to kvalitetnije sisteme ali Rusija je već na listi američkih sankcija, a Kina zasad nije. ... Brisel prestonica EU je u Belgiji, a kineski investitor je još početkom 2018 preuzeo drugu po veličini belgijsku luku u Brižu. Pre toga kineske kompanije su ostvarile kupovinu mnoštva lučkih kapaciteta u Grčkoj, Španiji i Italiji, a to su sve članice EU. Pored tih i drugih krupnih poslova koje Kinezi ostvariše u Evropskoj uniji smešno i žalosno je opominjati sićušnu i slabu Srbiju da li će ona i u kojoj će meri sarađivati sa Kinom.

  • Archelay says:

   Slobodanka,Svaka cast.Tacno ste locirali cinjenice bez obzira dali se nekome to svidza ili ne.Samo ja bih dodao da oni koji su zabrinuti za to sto Srbija radi na ovom planu najpre,da se izvine sto su pakleno nasrnuli na Srbiju da obestete posledice,da se okane KiM-a,da priznaju da je Srbija drzava srpskog naroda i tek onda mogu da sole pamet naravno ako Srbija to prihvati.

 3. Erulian says:

  Najtužnije je cviljenje bivših kolonijalnih siledžija koje u staračkoj iznemoglosti i s t i n s k i veruju da su usrećitelji svojih žrtava.I da to niko bolje ne bi uradio.

 4. Za Srbiju says:

  Bolje kupovati od autoritarnih režima, nego od mafijaško-terorističkih režima.

 5. milos says:

  niko ne spominje da je EU odobrila 22 a Grckoj 40 milijarde pomoci zbog covid posledica. Koliko je EU odobrila Srbiji. Pa valjda je stvar Srba i srpske drzave od koga ce i po kojim uslovima da kupuju naoruzanje. Dobro su na zapadu znali cime raspolazemo kad izvrsili agresiju na SRJ 1999.godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *