NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Vegetarijanci imaju lošije zdravlje od svaštojeda, skloniji su alergijama i kanceru

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Vegetarijanci imaju lošije zdravlje od svaštojeda, skloniji su alergijama i kanceru

4 априла 2014

vegeterian 376262Vegetarijanci obično misle da su u prednosti nad svaštojedima po pitanju zdravstvenih aspekata ishrane. Međutim, novo istraživanje pokazuje da nisu u pravu. Studija sprovedena na Univerzitetu u Gracu pokazala je da vegetarijanci imaju lošije zdravlje i opšti kvalitet života u odnosu na svaštojede i da su skloniji alergijama, kanceru i problemima sa mentalnim zdravljem.

Ispostavilo se da osobe koje ne jedu meso imaju dvostruko veći rizik od infekcija i 50 odsto veći rizik od srčanih udara i kancera.

Ipak, u nekim aspektima su zdraviji od ostalih ljudi – obično su fizički aktivniji i konzumiraju manje alkohola. Takođe, oni ređe puše i imaju niži indeks telesne mase.

Istraživanje je takođe pokazalo da se osobe višeg socioekonomskog statusa češće odlučuju na vegetarijanstvo.

Rezultati su u kontradiktornosti sa ranijim studijama koje su pokazale da je crveno meso povezano s nizom zdravstvenih problema, uključujući i rak debelog creva.

Zato istraživači napominju da je potrebno više studija kako bi se potvrdili ovi rezultati.

„Studija je pokazala da su odrasli Austrijanci koji praktikuju vegetarijansku ishranu manje zdravi (u pogledu kancera, alergija i mentalnih poremećaja) imaju niži kvalitet života i takođe zahtevaju više lečenja.

Zato je potreban sveobuhvatan zdravstveni program koji bi smanjio zdravstvene rizike povezane s ishranom“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u