NAJNOVIJI KINESKI SUPERVOZ: Zbog njega ukidaju avionsku liniju Peking–Šangaj! (VIDEO)

NAJNOVIJI KINESKI SUPERVOZ: Zbog njega ukidaju avionsku liniju Peking–Šangaj! (VIDEO)

8 novembra 2014

Voz-Kina-pruga-e1415402206166Superbrzi voz, koji za sat vremena prelazi 482 kilometra, nedavno je predstavljen kineskoj javnosti. Planirano je da voz saobraća na liniji Peking–Šangaj. Najnovija kineska tehnologija mogla bi da se primeni i na pruzi Beograd–Budimpešta.

Najnoviji kineski supervoz koji je prošle sedmice prvi put prikazan javnosti, napravljen je od plastičnih materijala ojačanih karbonskim vlaknima i legurom magnezijuma, čime se smanjuje težina, a povećava brzina.

Dizajniran tako da liči na drevni kineski mač, voz je posle više probnih vožnji dobio potvrdu tako da će već sledeće godine moći da uđe u redovan saobraćaj, a moguće je da se na relaciji Beograd–Budimpešta koristi pruga i signalizacija sa tog projekta.

Direktor izgradnje kineske državne kompanije „Brze pruge“ Luju Šuju navodi da ispitivani model voza ima maksimalnu vučnu snagu od 22.800 kilovata.

– Taj voz se sprema za relaciju Peking–Šangaj i njegovim puštanjem u rad neće biti potrebni avioni na toj relaciji – ističe Šuju.

Ove godine Kina je već predstavila najbržu lokomotivu koja 1.326 kilometara od Pekinga do Šangaja prelazi za pet sati.

 

KOMENTARI4 komentara

 1. buchkalo says:

  Aha brze pruge srbije,pa taj kao prvo ne sme kod nas jer pruga moze brze da nestane nego sto voz ide. Pa kod nas izmedju dva mesta daljine od 20km kasni voz sat vremena a ne da stave nesto tako. Samo gluposti.

 2. Aca says:

  Brzina za sto bolje udese

 3. pera says:

  Kaze se prugi, a ne pruzi, vi nepismeni novinari.

 4. Ratko K says:

  buchkalo - bez brige, ovaj voz čak i kada bi bio uključen u saobraćaj na relaciji Beograd - Bidimpešta bio bi oslonjen na sasvim drugačiju mrežu i prugu koja ni po čemu ne liči na postojeće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *