НАЈНОВИЈИ УСЛОВ ЕУ: Србија да уведе санкције Русији!

NAJNOVIJI USLOV EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji!

16 oktobra 2015

GRADJANIEU će tražiti da se Srbija politički odrekne Rusije! Uvođenje sankcija Moskvi biće uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.

Pored kosovskih ultimatuma za Srbiju, Evropska unija sprema i tvrd uslov u vezi s Rusijom.

Naime, da bi se u pregovorima sa EU otvorilo poglavlje 31 o spoljnoj politici, Vlada u Beogradu će morati u mnogo većoj meri nego do sada da uskladi svoje ponašanje s Briselom. To, kažu naši sagovornici, znači jednostavno – Srbija mora da se prikloni evropskim sankcijama Rusiji.

Šta je Poglavlje 31

Poglavlje 31 ima naziv „Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika“ i ima cilj da zemlja kandidat za članstvo potpuno uskladi svoju politiku u ovim oblastima sa zajedničkim stavovima EU.

I to ne bi bilo ništa sporno da se Srbiji odmah na početku procesa kao ultimatum za otvaranje tog poglavlja ne postavlja najteži uslov, a to je da se odrekne savezništva sa Vladimirom Putinom.

Izvori „Blica“ objašnjavaju da bi otvaranje poglavlja 31 trebalo da se nađe na dnevnom redu u narednih godinu dana. To znači da Srbiji preostaje da se nada da će se EU i Rusija do tada pomiriti i da nećemo ni morati da biramo između Brisela i Moskve.

Kontrasankcije

Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn. Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

To bi se sigurno dogodilo i Srbiji, a šteta bi bila ogromna, kaže za „Blic“ politički analitičar Branko Radun.

– Nezvaničan zahtev Zapada da se pridružimo sankcijama postoji, a do formalnog će doći pod dva uslova: ako se globalno odnosi SAD i EU sa Rusijom još više pogoršaju i ako Zapad bude poželeo da nas iz nekih razloga dodatno pritisne. Ekonomska i politička šteta od uvođenja sankcija bila bi nemerljiva. To nikako ne smemo da prihvatimo – komentariše Radun.

I Kosovo i Rusija

Najviši srpski zvaničnici – premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić – u dosadašnjim reakcijama su bili jasni: EU može da traži sve od Srbije osim priznanja Kosova i sankcija Rusiji.

Kako „Blic“ saznaje, odbijanje Beograda da se pridruži sankcijama biće kritikovano i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, koji će Evropska komisija objaviti ovog meseca.

Šta podrazumevaju sankcije

Sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima zabranjuje se: bilo kakva saradnja sa pet ruskih državnih banaka, trgovina obveznicama i akcijama ruskih energetskih i odbrambenih kompanija, uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme, kao i trgovina robom i tehnologijama u oblasti energetike, odbrane i eksploatacije energenata. Zabranjen je ulazak u EU za 151 osobu iz Rusije, a zamrznuta je imovina 37 pojedinaca i pravnih lica iz Rusije.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. marko says:

  OD TIH FASISTA SE TREBA ZAUVEK MAKNUTI STO SVE ONI NECE TRAZITI OD SRBIJE .JEDINO JE RESENJE BACITI ZAUVEK OVE EVRO KRETENE IZ SRBIJE. SPASA IMA SAMOSTALNO I S BRIKS-OM

 2. mija says:

  Sankcije Rusiji ne znače više ništa ni Rusiji, ni EU, ni SAD, ni NATO. Njihovo uvodjenje pokazalo se kao glup i neefikasan potez. One, tj. njihovo neuvodjenje znači samo nama, jer nam omogućava pristup ruskom tržištu za ovo malo robe što možemo da proizvedemo. Ovaj zahtev je zbog toga čisto iživljavanje nad nama. I to bez ikakvog razloga i svrhe, jer EU ionako ne planira da nas "počasti" članstvom. Ta, šta ćemo im mi, živi svedoci njihovih zločina nad nama? To čine čisto iz zabave. Mora da se EU činovnici ludo provode dok gledaju iznenadjena i zabrinuta lica naših političara, a kad ih isprate umiru od smeha prepričavajućo kako je koji doprineo da njihov ljubazni osmeh pretvore u grč. Pretpostavljam da pritom u svojim očima rastu do nebeskih visina. Putuj Evropo. Ne trebaš nam takva nakazna.

 3. Meri says:

  EU sa takvim uslovom ne nudi nam napredak nego dalji put unazad. E sad gledajte koji će srpski političari hteti da ispoštuju taj uslov. Moramo pospremati svoju kuću i sami.

 4. Aleks says:

  A da se odreknemo EU umesto Rusije bio bi napredak malo brži 20 godina se izgubilo prvo je bio uslov Slobo pa generali pa Mladić pa Kosovo sad Rusija....princip šargarepe na štapu ispred magarca...treba odjebat eu svedno propada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *