НАЈОПАСНИЈА ПУТИНОВА ПРЕТЊА ИКАД

NAJOPASNIJA PUTINOVA PRETNJA IKAD

22 decembra 2019

Rusija je rasporedila hipersonične rakete duž arktičke i pacifičke obale radi zaštite svojih pomorskih granica.

Nadzvučni avioni za presretanje MiG-31 opremljeni su balističkom raketom Kh-47M2 Kinžal koja može biti nuklearna i raspoređene su u regionima poluostrva Kola i Kamčatke, što je potez koji je izazvao buru u Vašingtonu kako je Rusija sada spremna da preuzme kontrolu nad Arktikom.Hipersonična raketa je jedno od najnaprednijih oružja na svetu. Čak i sofisticirani sistemi protivvazdušne odbrane imaju poteškoće u odbrani od njene brzine od 10 do 12 Maha.

Domet rakete iznosi oko 2.000 kilometara i mogao bi da poveća ruske mogućnosti protivraketne odbrane, ne samo širom arktičke regije, već bi mogao i da izazove SAD u Tihom okeanu.

Sa razmeštanjem hipersoničnih raketa, flote na Arktiku i druge na Tihom okeanu, Rusija će moći da primenjuje kontrameru za brzo reagovanje ili čak odbrambeni manevar preko Arktika i Severnog Pacifika.

Pilot-pukovnik Igor Malikov rekao je: “To mora biti jasno izgovoreno: ne treba se približavati našim granicama i praviti agresivne planove … MiG-31 opremljen raketom Kinžal je odbrambeno oružje. U slučaju napada na Rusiju, može da pogodi vazdušne baze iz kojih neprijateljski avioni lete u pravcu naše teritorije, kao i brodove i brodsku infrastrukturu”.

Arktik postaje veoma sporna regija za čiju kontrolu se bore SAD, Rusija i Kina. To je zato što bi se ispod okeanskog dna moglo nalaziti više od 35 biliona dolara prirodnih resursa. Postavlja se pitanje ko će ih koristiti.

Bitka za Arktik je već započeta – Rusija bi mogla da preuzme kontrolu nad Arktikom s obzirom na njeno poslednje raspoređivanje vojnog postrojenja u regionu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Bitka za Arktik je već započeta – Rusija bi mogla da preuzme kontrolu nad Arktikom s obzirom na njeno poslednje raspoređivanje vojnog postrojenja u regionu. Rusija nema ama baš nikakvu pottrebu za PREUZIMANJEM Arktika,jer ima i sasvim dovoljno toga prostora u svojem vlasništvu! Rusija treba samo da odbrani svoju teritoriju od fašista sa zapada,predvođenih otelotvorenjem fašizma zvanim amerika.

 2. M says:

  U slučaju USA napada na Rusiju će Rusija napasti baze iz kojih je izvršen napad a i dalje preti!?!A to će vjerovatno biti Tihooceanski otoci,Korejski poluotok,možda Japan,brodovi i podmornice!Ali,to je mlaka vodica za pretrpljeni štetu na tlu Rusije!Adekvatan odgovor je samo i po teritoriju USA!Nadam se da u Rusiji ima na odlučujućim pozicijama i onih koji to shvaćaju,i mogu i spremni su to učiniti!Inače puše!

 3. Pera says:

  Pukovnik je to jasno i rekao, e sad sto novinari drobe kojesta, to je druga prica !

 4. Real says:

  Bitka za Arktik je okončana pre više vekova, o čemu svedoče vekovne granice zemalja koje ga dijele. To što Rusi imaju najveći deo je motivacija za N o v e b i t k e večitih gubitnika(od Rusa).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *