NAJOŠTRIJI PUTINOV GOVOR OD DOLASKA NA VLAST: Zapad je kriv za ukrajinsku krizu, svet je zbog SAD opasnije mesto

NAJOŠTRIJI PUTINOV GOVOR OD DOLASKA NA VLAST: Zapad je kriv za ukrajinsku krizu, svet je zbog SAD opasnije mesto

24 oktobra 2014

putin_s a3Rusija je bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču pomogla da pobegne iz zemlje kad su ga srušili kijevski nasilni ulični protesti, rekao je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Sjedinjene Američke Države da je svet zbog njih opasniji jer su u međunarodnu diplomatiju uvele „unilateralni diktat“, a usput je opovrgnuo i tezu da Rusija želi da sagradi novo carstvo i priznao da je pomogao bivšem ukrajinskom predsedniku da pobegne u Rusiju.

U govoru koji je jezikom podsećao na hladnoratovska vremena Putin je krivicu za ukrajinsku krizu sa Rusije prebacio na Zapad, a svoju zemlju prikazao kao snažnu silu koja ne pristaje da moli Zapad da ukine sankcije uvedene zbog te krize.

„Tvrdnje da Rusija pokušava da vrati nekakvo carstvo, da ugrožava suverenitet komšija, neutemeljene su“, rekao je Putin u odmaralištu iznad crnomorskoga grada Sočija grupi stručnjaka za politiku okupljenih u tzv. Klubu Valdaiju.

Upozorio je da Vašington želi da „preurediti ceo svet“ u skladu s sopstvenim interesima i da raste opasnost od međunarodnih sukoba.

„Mi nismo prvi počeli“, rekao je Putin.

Odbacivši američke i EU sankcije Rusiji kao grešku, dodao je:

 

„Rusija se neće ni uvrijediti niti ikoga i za što moliti. Rusija može sama“.

Putin ne očekuje da će evropske zemlje prestati da kupuju gas od Rusije, jer smatra da tome nema alternative.

„To teško mogu da zamislim“, rekao je ruski predsednik.

EU, koja je Rusiji uvela sankcije zbog krize u Ukrajini, zabrinuta je da bi ove zime moglo doći do poremećaja u isporuci ruskog gasa koji u Europu stiže preko Ukrajine. Po Putinovim rečima, sve je snažnija pretnja od kršenja sporazuma o kontroli naoružanja, pa su nužni razgovori o međunarodno prihvatljivim uslovima za upotrebu sile.

Rojters je ocenio da je u ovom govoru Putin bio najoštriji prema Zapadu otkako je 2000. došao na vlast i da to pokazuje koliko su se Moskva i Zapad udaljili u vezi sa celokupnim nizom pitanja.

Rusija je bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču pomogla da pobegne iz zemlje kad su ga srušili kijevski nasilni ulični protesti, rekao je Putin.

„Otvoreno kažem: zamolio je da ga odvedemo u Rusiju i učinili smo to“, rekao je ruski predsednik i kritikovao nove prozapadne ukrajinske vlasti što silom guše pobunu na istoku zemlje, umesto da izlazak iz krize traže u pregovorima s rusofonim stanovništvom.

„Ne vidimo želju naših kijevskih partnera da problem odnosa sa jugoistokom zemlje reše političkim procesom, razgovorima“, rekao je Putin.Yapad je kriv ya

KOMENTARI3 komentara

  1. Robert Lucas says:

    Ma ti si jedina pozitivna snaga u borbi protiv povampirenog fašizma u liku SAD

  2. Pingback: Veoma oštar govor Putina – Zapad je kriv za ukrajinsku krizu, svet je zbog SAD postao opasnije mesto | SRBski FBReporter

  3. Pingback: Veoma oštar govor Putina – Zapad je kriv za ukrajinsku krizu, svet je zbog SAD postao opasnije mesto (video) | SRBski FBReporter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *