НАЈОЗБИЉНИЈЕ ПУТИНОВО УПОЗОРЕЊЕ: „Не покушавајте да се умешате! Сносићете последице са којима се никада у својој историји нисте суочили“

НАЈОЗБИЉНИЈЕ ПУТИНОВО УПОЗОРЕЊЕ: „Не покушавајте да се умешате! Сносићете последице са којима се никада у својој историји нисте суочили“

24 фебруара 2022

Председник Русије Владимир Путин је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.„Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтевом за помоћ. Донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције. Њен циљ је заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима. И за то ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину. И такође приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући грађане Руске Федерације“, рекао је Путин на почетку свог обраћања.

„Околности захтевају од нас да предузмемо одлучна и хитна дејства. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције“, додао је Путин.

Како је напоменуо шеф државе, војна операција Русије представља самоодбрану од оних који су Украјину узели за таоца.

Он се у свом говору посебно обратио грађанима Украјине.

„Данашњи догађаји нису повезани са жељом да се задире у интересе Украјине и украјинског народа, они су повезани са заштитом саме Русије од оних који су Украјину узели за таоца и покушавају да је искористе против наше земље и њеног народа“, рекао је Путин.

Позив украјнским војницима

Председник је позвао украјинску војску да положи оружје и запретио сразмерним одговором оним земљама које одлуче да се умешају у ситуацију споља.

Он се у свом говору посебно обратио украјинској војсци, истакавши да су они положили заклетву на верност свом народу, „а не антинародној хунти која пљачка Украјину и изругује се управо тим људима“.

„Позивам вас да одмах положите оружје и одете кући. Сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи ће слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама“, додао је он.

Према његовим речима „сва одговорност за могуће крвопролиће биће у потпуности на савести режима који влада на територији Украјине“.

Према његовим речима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно уништен.

„Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних последица за потенцијалног агресора“, истакао је он.

Како је истакао, Русија не планира да окупира украјинске територије, већ се залаже за право народа Украјине на самоопредељење.

„У наше планове не улази окупација украјинских територија, никоме ништа нећемо да намећемо силом“, рекао је Путин.

Истовремено је подсетио на право нација на самоопредељење.

„Ни за време стварања СССР-а, ни после Другог светског рата, људе који живе на одређеним територијама, које су део савремене Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде своје животе. У средишту наше политике је слобода“, рекао је Путин нагласивши да се ради о слободи за све да „самостално одређују своју будућност и будућност своје деце.“

„Сматрамо да је важно да ово право – право на избор – могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Свако ко то жели“

Русија и НАТО

Северноатлантска алијанса из године у годину безобразно ствара фундаменталне претње, ширећи се на исток и приближавајући своју војну инфраструктуру руским границама, додао је Путин.

Он је напоменуо да сматра да је неопходно вратити се на трагичне догађаје који се дешавају у Донбасу, као и на кључна питања осигуравања безбедности саме земље.

„Овде се ради о ономе што код нас изазива посебну забринутост и узнемиреност. О оним фундаменталним претњама које из године у годину, корак по корак, грубо и безобразно, стварају неодговорни политичари на Западу према нашој земљи. Мислим на ширење НАТО-а на исток, приближавање његове војне инфраструктуре руским границама“, констатовао је Путин.

НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије. Према његовим речима, Москва већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уценама.

„Познато је да смо 30 година упорно и стрпљиво покушавали да се са водећим земљама НАТО-а договоримо о принципима једнаке и недељиве безбедности у Европи. Као одговор на наше предлоге, стално смо се суочавали или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притисака и уцене“, навео је он.

Према његовим речима, Северноатлантска алијанса наставља да се шири упркос свим протестима и забринутости Москве.„Војна машина се креће. И, понављам, приближава се нашим границама“, истакао је руски лидер.

Према његовој оцени, западни блок, који су формирале САД по сопственој слици, представља империју лажи.

„САД су велика земља, системотворна сила“, чији сви сателити „не само да кротко и покорно пристају, певају како оне свирају, већ и копирају њено понашање, са ентузијазмом прихватају правила која им предлаже. Стога можемо са увереношћу рећи да је цео такозвани западни блок, који су формирале Сједињене Америчке Државе по сопственој слици и прилици, цео је управо империја лажи“, истакао је Путин.

Спољно мешање

Путин је додао да ће Русија одмах реаговати у случају спољног мешања у ситуацију са Украјином и стварања претње руском народу.

„Сада неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи претње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили. Спремни смо на сваки развој догађаја. Све неопходне одлуке су донете. Надам се да ће ме чути“, нагласио је Путин.

Он је напоменуо да су правда и истина на страни Русије.

Пример из историје

Према Путиновим речима, пример Совјетског Савеза показао је да је парализа власти и воље први корак ка деградацији и забораву.

Он је подсетио да је Совјетски Савез крајем 1980-их година ослабио, а затим и потпуно распао.

„Цео ток догађаја који су се тада одиграли добра је лекција за нас и данас. Он је убедљиво показао да је парализа власти и воље први корак ка потпуној деградацији и забораву. И то је то, поремећен је однос снага у свету“, нагласио је он.

Руски лидер је истакао да је слабљење и распад Совјетског Савеза довео до тога да су претходни споразуми са Западом престали да функционишу.

„Убеђивања и молбе не помажу. Све што не одговара хегемону, онима на власти, проглашава се за архаично, застарело и непотребно“, приметио је Путин.

Руски председник подсетио је на агресију на Сирију и инвазију на Ирак, када су америчке власти тресле неку епрувету, а информације о развоју хемијског оружја се испоставиле као лажне.

После распада СССР-а заправо је почела прерасподела света“, рекао је Путин и напоменуо да су успостављене међународне норме почеле да сметају хегемонима.

Он је подсетио на крвави рат у Београду, илегалну употребу трупа у Либији, Ираку и Сирији.

„Посебно место заузима инвазија на Ирак. Такође без икаквог правног основа. За изговор су изабрали поуздане информације које су наводно имале Сједињене Америчке Државе о присуству оружја за масовно уништење у Ираку. Пред целим светом амерички државни секретар је протресао неку епрувету са белим прахом“, додао је председник.

Према његовим речима, у питању је била лаж на највишем нивоу и са говорнице УН.

Војска Русије

Руски лидер изразио је уверење да ће Оружане снаге Русије професионално испунити своју дужност, а руске власти деловати координисано и ефикасно.

„Сигуран сам да ће војници и официри Оружаних снага Русије одани својој земљи професионално и храбро испуњавати своју дужност. Не сумњам да ће сви нивои власти, стручњаци одговорни за стабилност наше економије, финансијског система, социјалне сфере, шефови наших компанија и читав руски бизнис деловати на координисан и ефикасан начин“, навео је Путин.

Путин је објаснио да је судбина Русије у поузданим рукама њеног народа, што значи да ће циљеви бити постигнути, а безбедност земље загарантована.

„И коначно, као што је увек било у историји, судбина Русије је у поузданим рукама нашег мултинационалног народа, што значи да ће донете одлуке бити спроведене, циљеви који су постављени остварени, а безбедност наше отаџбине – поуздано загарантована. Верујем у вашу подршку, у ту непобедиву снагу која нам даје љубав према отаџбини“, рекао је он обраћајући се грађанима Русије.

Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.

Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.

(Спутњик)

KOMENTARI25 коментара

 1. Kulak says:

  Mislili su nacisti instalirati NATO rakete u ruskojezičnom Harkovu i pržiti Moskvu. Ej nacisti, neka, neka, duboka vas jama čeka.

 2. persida says:

  A u jami mnogo govna od Bila Klintovna.

  • bilje says:

   I mi Sorabi smo pametni i poslali 1.000.000 Eurica BIL Hanumi,pitamo je "bil☺,a on-a odgovori a sto neBI...RADO BI PRIMILAo"☺

  • Veliki Satar says:

   Gde su ti SADA one antiruske botovske priče o Putinu ješi koji prodaje Ruse u Donbasu???

 3. Cp6a says:

  Нека вам је са срећом, слогом и напретком у новој будућности браћо Руси, Белоруси и Малоруси!

 4. Gagi says:

  Dosao konobar da naplati racun za svo lepo izivljavanje i uzivanje koje je bilo decenijama unazad, od II rata do prekjuce. Pobednici II rata su morali da idu u Sibir, jer je tako rekla katolicka komunisticka partija. Ocigledno je da poluipijani gosti jos nisu svesni da je racun veliki, sada je problem KO ce taj racun da plati. Po svoj prilici, morace da peru sudove.

 5. Veliki Satar says:

  Konačno su Rusi krenuli, Konačno Putin eksplicitno komunicira sa zapadnom fašističko-vatikanerskom bandom.

  • Rostand says:

   Bravo Vladimire Vladimiroviču,to je pravi rječnik za zapadnjački nato smrad.Ajde šta ćete sad naduvani gownari kad imate pravog protivnika pred sobom? Spustiće Vlado vaše nosine do crne zemlje.

  • Jovan says:

   Nevolim rat ali ovi bi okupirali rusiju da mogu Putine samo oštro to je tvoj narod naši prijatelji ako nećeš ti da vodiš računa o njima niko neće ako ne mora rat nemoj ali ako treba samo ,,ožeži " to su reči moga starešine zna se kojega !!!

 6. persida says:

  Gde ste sada, zapadne p... da pomognete Ukrajini. Nema vas nigde, vi ste bazd covecanstva, natamo, natamo, pojeli vas crvi, vas i vasu decu.

  • Veliki Satar says:

   A gde si ti da tvojim antiruskim botovskim lažima o Putinu ješi koji prodaje Ruse u Donbasu??? Misliš da smo zaboravili šta si???

 7. Rahmanjinov says:

  Слава Господу,да је братском Руском народу подарио оваквог владара,Владимире Владимировићу срећна је земља и народ којима служиш,даће Господ да и ми Срби одговоримо овим злотворима,било би добро да нас Русија експресно анектира и спасе овај напаћени Српски народ. Слава братској Русији.

  • Pravda says:

   Bog na nebu - Putin na Zemlji.

 8. padre says:

  Kako ostavili, pa baš je juče Bajden rekao, da će odlućno braniti NATO zemlje do njihovog poslednjeg vojnka!

 9. Velika Metla says:

  Умешаће се САМО ако знају да су унапред јачи од некога најмање 20 пута. А ни цео наци-нато савез им није довољан да се супротставе Русији.

 10. Stjepan says:

  Kada je Rusija gotovo pa vapajem tražila da se poštuje tzv Sorazum iz Minska.zločinci sa zapada na čelu sa terorističkom Amerikom i njihovim pudlicama iz tzv EU i terorističke organizacije NATO-a su se u potpunosti oglušili! Niste htjeli slušati Vladeka! E pa sad ćete slušati Šojgua,ali ne kako priča,već kako radi!

 11. Mate says:

  Poludjeli židovski car radi na obnovi SSSR-a.

  • Rahmanjinov says:

   На кога мислиш? Напиши његово име и презиме.

  • Veliki Satar says:

   Tako je, Carstvo se širi a Zapad se smanjuje. Za smirenje uzmi nemačko-američki buster ustaško smeće luzersko.

  • Velika Metla says:

   Мате, само ти усташо кевћи, од страха наравно, јер имате " неке " дугове према Русији. Што се некаквог новог СССР-а тиче ? Нека што немаш срама ни пред киме, него си још и глуп. Ниси чуо Путина када је изјавио да се мора урадити " декомунизација " територија свуда где живе Руси. Много си ти глуп да би схватио најосновније ствари. Него боље је да само кевћеш, јер страх козе чува.

 12. rade says:

  Francuski fasisti su danas najavili da ce poslati oruzje ukrajinskim fasistima,Putin bi u tom slucaju morao odmah nuklearnim raketama gadjati Pariz.

  • Rahmanjinov says:

   Неће то никад урадити,због Мари Лпен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u