Najpoznatiji instruktor krav mage obučava srpske specijalce

Najpoznatiji instruktor krav mage obučava srpske specijalce

7 septembra 2013

rep-Krav-maga-malaNigde u Evropi nisam sreo ljude tako borbenog mentaliteta kao u Srbiji. Po tome ste jako slični nama, Izraelcima.

Tako nam govori Ejal Janilov, a kad on priča o borbi onda mu treba verovati. On je najpoznatiji instruktor krav mage, borilačkog sistema izraelskih specijalaca. Za 40 godina svoje karijere obučavao je pripadnike specijalnih vojnih i policijskih jedinica na dobrom delu zemaljske kugle.

Razgovaramo u Centru za obuku MUP „13. jul“ u Batajnici. Prvi put su se pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice sreli sa krav magom. Janilov obučava četvoricu oficira koji će postati instruktori i ovoj veštini učiti druge pripadnike jedinice, na seminaru koji organizuje „Krav maga global Srbija“. Danas na rasporedu – kako golim rukama razoružati bombaša (upozorenje: nije ni izbliza lako kao što izgleda kada Janilov to radi). Vežbaju se različite situacije – kada je napadač na otvorenom prostoru, kada je u uskoj prostoriji, u gomili ljudi, šta ako se tokom borbe bomba aktivira…

– Krav maga je veoma logična veština, zasnovana na urođenim reakcijama – objašnjava Janilov. – Ako vam je prva rekacija kada vidite čoveka sa bombom da ga uhvatite za ruku i otmete mu bombu, krav maga vas uči kako da to uradite efikasno. To je veština koju svako može da nauči. Naravno, ako ste veći i snažniji to će vam svakako biti prednost.

Koreni krav mage sežu u tridesete godine kada je Imi Lihtenfild u Slovačkoj, koristeći svoje poznavanje boksa i rvanja, počeo da razvija tehnike kojima se grupa jevrejskih boraca koristila da štiti svoja susedstva od sve većeg broja fašističkih bandi. Posle Drugog svetskog rata Lihtenfild je postao instruktor izraelskih specijalnih jedinica, a krav maga njihov zaštitni znak. Izuzetno efikasna i usmerena na realne situacije i strahovite kontranapade, ova tehnika je brzo prihvaćena i u drugim zemljama.

Ejal Janilov učio je krav magu od njenog osnivača i dugo bio njegov prvi saradnik. Poput Lihtenfilda obučavao je izraelske specijalce, a zatim i pripadnike različitih vojnih i policijskih jedinica.

– Sam se nikada nisam našao u situaciji da mi život zavisi od moje veštine – kaže. – Ali većini mojih učenika, krav maga je spasavala glavu.

Svaki seminar koji Janilov drži prilagođen je polaznicima. Pre nego što je došao u Srbiju proučio je rizike i situacije sa kojima se sreću pripadnici naših specijalnih jedinica, kao i naše zakone i na osnovu toga sastavio „nastavni plan“.

– Nije isti pristup u Americi gde policajci imaju daleko šira ovlašćenja i u Srbiji gde se oružje koristi samo u krajnjoj nuždi – kaže Janilov.

Pripadnik SAJ i budući instruktor krav mage M. M. kaže da će srpskim specijalcima nova veština biti veoma korisna u bliskoj borbi:

– Do sada smo u SAJ imali treninge kik-boksa i džiju-džice, a sada ćemo imamo priliku da usavršimo još jednu borilačku tehniku. Naravno, moraćemo da je prilagodimo našim uslovima i potrebama.

VEŽBAJU I CIVILI

Posle završetka aktivne službe u Izraelskim odbrambenim snagama, osnivač krav mage Imi Lihtenfild počeo je da prilagođava krav magu za potrebe civila. U to vreme priključio mu se i Ejal Janilov, koji će mu početkom osamdesetih godina postati najbliži saradnik.

– Krav maga je gotovo pedeset godina prisutna u civilnom životu – objašnjava Janilov. – U Americi kao tehnika za samodbranu izučava se 30 godina, a u Evropi 20.

U Srbiji postoji ogranak organizacije „Krav maga global“, a vodi ga Jovan Manojlović, jedan od članova globalnog intruktorskog tima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *