Najskuplja kafa od izmeta slona

Najskuplja kafa od izmeta slona

30 juna 2013

SlonŠoljica Crne slonovače (Black Ivory) košta 50 dolara, što čini ovu sortu kafe jednom od najskupljih na svetu, a dobija se iz izmeta slonova, izveštava Dojče vele. Udruženja za zaštitu životinja sa zabrinutošću prate ovu vrstu proizvodnje kafe. Naime, slonovi iz severnog Tajlanda igraju vrlo važnu ulogu u tome da ljudi mogu da uživaju u posebno finom ukusu kafe. U proizvodnju takozvane „kafe iz slonovskog izmeta“ uključeno je oko 20 ovih debelokožaca iz „Zlatnog trougla“, zaštićenog područja za slonove na granici s Laosom i Mjanmarom.

Slonovi svakodnevno jedu plodove kafe koji su umešani u njihovu hranu. Posle, otprilike, 24 sata ti plodovi mogu ponovo da se nađu, gotovo neprobavljeni, u njihovom izmetu. Plodovi se potom peru i iz njih se vade zrna kafe i šalju na prženje u Bangkok. „Slonovi su biljojedi. Njihov želudac služi kao neka vrsta prirodne posude za fermentaciju“, kaže kanadski preduzetnik Blejk Dinkin.

Tokom probavnog procesa dolazi do enzimske reakcije. Enzimi smanjuju učinak gorkih supstanci.  „Polagani proces vrenja u crevu slona pridonosi posebnom ukusu“, dodaje Dinkin.

Pošto je deset godina radio na razvoju svoje ideje i uložio 400.000 dolara iz vlastitog džepa, ovaj preduzetnik počeo s prodajom 70 kilograma kafe iz izmeta slona. U međuvremenu je proizvodnja povećana šest puta. Od samog početka je ovaj 42-godišnji preduzetnik posebnu pažnju posvećivao tome da se koriste samo etički prihvatljive proizvodne metode, na kakvim insistiraju udruženja za zaštitu životinja, koja inače često kritikuju proizvođače koji za proizvodnju kafe koriste razne životinje.

U Indoneziji i Vijetnamu se već duže vreme proizvodi kafa iz izmeta azijske cibetke, jedne posebne vrste mačke.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *