Најслађи лек против кашља, а није мед!

Najslađi lek protiv kašlja, a nije med!

17 januara 2017

597537_woman-674977-1920_f

Sredinom januara, grip i virusi su na vrhuncu, što znači da je malo verovatno da ćete uspeti da izbegnete kašalj. I, prirodno, kad vas to snađe, posegnućete za „infuzijom“ meda i limuna. Ali, ispostavilo se da postoji nešto efikasnije za lečenje kašlja. Čokolada!

Profesor Alin Moris sa Hal univerziteta za sebe voli da kaže da je „ekspert za kašalj“, osnivač je Međunarodnog društva za proučavanje kašlja.

On tvrdi da je kakao efikasniji „lek“ za umirivanje kašlja od onih koji se uobičajeno preporučuju!

Morisovo novo istraživanje, studija Rokoko, najobimnija u svojoj „klasi“, proučavala je efikasnost lekova protiv kašlja.

Analiza efikasnosti lekova protiv kašlja sprovedena nad 163 ispitanika pokazala je da lekovi koji sadrže kakao daju mnogo bolje rezultate od uobičajenih lekova, jer oni dovode do značajnog ublažavanja simptoma već dva dana nakon početka primene.

Ali, ovo nije prvi put da istraživanja ukazuju da bi čokolada mogla biti efikasna protiv kašlja.

Istraživači sa Imperijalnog koledža u Londonu ranije su otkrili da teobromin, hemikalija koja se nalazi u kakau, može da ublaži uporan kašalj.

Ispostavilo se da je teobromin čak tri puta efikasniji u ove svrhe od kodeina, sastojka većine lekova protiv kašlja.

Šta je to što kakako čini toliko efikasnim?

Profesor Moris kaže da je stvar u tome što on generalno ima više blagotvornih svojstava nego ostali pojedinačni lekovi.

Lepljiviji je i gušći od prosečnih lekova protiv kašlja, tako da bolje pokriva nadražene nervne završetke u grlu, tako da efikasnije ublažava neprijatno „golicanje“ koje nas tera na kašalj.

Ovo naravno, ne znači da kad ste bolesni treba da pijete toplu čokoladu umesto vode, ali, recimo kad vas uhvati gadan napad kašlja koji nikako da prestane, moglo bi da pomogne sisanje nekoliko kockica čokolade.

Super, zar ne?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *