НАЈСТАРИЈИ ПРОНАЂЕНИ ХРВАТСKИ ДОKУМЕНТ ПИСАН ЈЕ – ЋИРИЛИЦОМ! Срби вам „лијепо кажу ко сте и шта сте“, а ви…

НАЈСТАРИЈИ ПРОНАЂЕНИ ХРВАТСKИ ДОKУМЕНТ ПИСАН ЈЕ – ЋИРИЛИЦОМ! Срби вам „лијепо кажу ко сте и шта сте“, а ви…

4 децембра 2021

Поваљска листина је најстарији сачувани документ писан хрватском ћирилицом, а како наводи Институт за хрватски језик и језикословље, настао је 1. децембра 1250. године.

Данас се чува у Жупној канцеларији у Пучишћима на Брачу, где је стигла са архивом манастира Поваље, коју су у Пучишћа као свој нови конак донели последњи поваљски монаси у 19. веку. Један је од најстаријих хрватских језичких и културно-историјских споменика, који својим обимом и садржајем посредно пружа низ занимљивих увида у различите животне аспекте простора и времена у ком је настао.Ћирилица у средњовековној Далмацији

Први ју је 1881. године објавио Фрањо Рачки у 13. књизи Старина и од тада је подстакао бројне расправе у науци, пре свега у погледу њеног дипломатског састава и садржаја. Наиме, у уводној датираној реченици, документ садржи 1184. годину, када су манастиру враћени неки од његових некадашњих поседа, а затим следе описи даљих манастирских стицања земљишта, све уз навођење сведока, до коначне овере испитивача Блажа и изјаве заклетог хварског чиновника Ивана да је оно што је видео верно записао „у старој књизи“, са наведеним датумом и званичним потписом писара.

То је подстакло различита мишљења о предлошку Повеље, коју већина истраживача сматра картуларом (поседовном књигом), која је у почетку морала да стоји као тзв. „Документ кнеза Бречког“ из 1184. године. Међутим, ближа анализа дипломатског састава Повеље и конкретан исказ садржаја њених делова наследника, као и новији увиди у средњовековно имовинско право, које се вековима задовољавало усменим имовинским прометом у присуству сведока „јавне вере“, за коју се претпоставља да је преписана, односно препричана у Повељи, више је него упитна, наводи хрватски Институт.

Са лингвистичког и графичког становишта, Поваљска листина је интересантна као конкретан језички споменик писан 1250. године. Самим својим постојањем Поваљска листина и, нешто старији, Поваљски праг, који се такође односи на догађај из 1184. године, сведоче о живом присуству ћирилице као једног од хрватских историјских писама (и словенског богослужја ком је првенствено служила) у средњовековној Далмацији. Њена недиференцирана графика указује на познавање различитих ћириличких „школа“ тог времена с једне стране и утицаја латиничног писма на другој, али то недиференцирање открива и важну језичку чињеницу.

Наиме, несистематска (мешовита) употреба графема у графичком низу е (јат) – и (јери) – и – е указује да је икавски рефлекс јата већ одређен у датом простору и времену (са могућношћу постојања неких речи са екавским рефлексом).

Три језичка слоја

На први поглед у тексту Повеље уочљива су три језичка слоја: заснована је на народном говору – чакавском говору острва Брача у првој половини 13. века. језичку надградњу пружа онај језички медиј који је имао изграђен статус књижевнога језика, а то је био црквенословенски хрватске редакције, довољно близу да буде разумљива и довољно далеко да тексту у ком је интерполирано пружи одлике високог стила.

Kао правни документ намењен специфичној потреби и употреби с једне стране и будућности с друге стране, Повеља је морала да испуни критеријум опште разумљивости и критеријум постојаности у простору и времену. Први од ових критеријума обезбеђује народни језик, а други црквенословенске елементе, употребљене на начин да се језик стварног, конкретног израза подигне на ниво књижевног језика, применљивог на ширем простору и у другим временима.

На тај начин Поваљска листина стоји у почецима развоја хрватског књижевног језика у прошлости, који се темељи на националној основи и црквенословенској језичкој надградњи и који је познатији из нешто млађих хрватских глагољских нелитургијских споменика. Kоначно, трећи језички слој садржан у Поваљској листини је романтика, као неизбежна последица вишевековне словенско-романске симбиозе на том простору, која се огледа у одређеним супстратним елементима који су уткани у народни језик који је основа текста, тако и неки одрази латинског образовања састављача и преписивача Повеље, како наводи Институт.

Kако се закључује на сајту Института, језик Поваљске листине резултат је три силе: народног (чакавског) језика тог краја и времена у којем је настао, клерикалне традиције у оквиру које је остварен као писани текст (ћирилица хрватско-црквенословенски) и романо-латинска традиција присутна на простору порекла, пренео је Б92.

KOMENTARI47 коментара

 1. Косовац says:

  Хрватски документ писан ћирилицом, а Хрвата нигде. Повеља писана ћирилицом, значи да манастир није био римокатолички. Опште је познато да је римпапа прогонитељ ћирилице. Манастир је био српски, на српској земљи, значи да је у Српском Свету нормално да се свака повеља пише српским писмом ћирилицом.

  • padre says:

   Pa baš i ne mora da znaći to! I u Sloveniju su Ćiril i Metodije prvo doveli ćirilicu a ne bih rekao, da su tamo bili Srbi prisutni u to vreme!

   • Драган says:

    Словенци су једно од србског племена које је временом покатоличени.

  • ralence says:

   Тачно је да је Манастир припадао Православном Духовном Свету. Источно Римско Царство (Византија ) владала је у то време са читавом Далмацијом острвима, јужној Италији,Сициилији и многим другим деловима Медитерана. На Балкану Србска ћирилица и Грчко писмо су били у употреби на територији где су два Народа живели. Ту није било Римских католика сем у малом броју Дубровачких трговаца у Старој Србији и у данашњој Албанији. Бежећи од разних освајача један део Православних монаса и свештеника са Народом су прешли на Острва где је на Острву Брачу пронађено доста писаних докумената на Србском ћириличном писму која су била сакривена од јавности. Једна од старијих Православних Цркава на острву Вису је порушена од комуниста а Православном Народу је било забрањено да се изјашњавају као Православци већ римокатолици.

   • Veliki brat says:

    Pravoslavna crkva na Visu je izgrađena oko 1918. i srušena oko 1950. Znači da je bila nova i trajala je jedva nekih 30 godina.

    • Bor says:

     Pa naravno i u Beču, Berlinu i Londonu su stari servi. Servija uber alles.

   • Karital says:

    Ne budi smešan "ralence"?Nije ti poznato da su srbi napisali i Baščansku ploču.Svako, jadransko ostrvo skriva jedan srpski manastir.Ne postoji narod na balkanskim prostorima koji se izvorno zove Srbi.Ime ste dobili od Bizantinaca, ne po etnosu, već po sklonosti za služenjem.Na Visu ste 1932 sagradili crkvu kupovinom vjernika Hrvata.To ste pokušali na Krku i Pagu, ali vam nije pošlo za rukom.Sreća za žitelje navedenih otoka, u protivnom bi završili kao četnici na Lošinju i Cresu.

    • VLADIMIR PUTIN says:

     KARITAL,TI SI LUD 100%! SRBIN znaci izvorno RODJAK! SRBI su rodjaci po krvi! A tvoje zlonamerno tumacenje da je SRBIN SERV,sluga koji sluzi su ciste izmisljotine pune vase konvertitske zlobe! SRPSKI CAR DUSAN NEMANJIC je 1334 poklonio poluostrvo PELJESAC gradu Dubrovniku,a njegov sin SRPSKI CAR UROS NEMANJIC je 1365 godine poklonio ostrvo MLJET gradu Dubrovniku! Dubrovnik je bio SRPSKI GRAD! DALMACIJA je bila SRPSKA ZEMLJA!

     • da da says:

      Pitaj karitala za katoličku crkvu stariju od 150 godina,a da su je gradili krvati,ne može naći jer ne postoji.Toliko o krvatima.

      • Karital says:

       Ne samo da smo gradili naše crkve, već smo pomagali graditi i vama crkve.Kad su vas Bugari "raščerali" na sve strane, mi smo vas primili i pomogli vam u gradnji manastira po Dalmaciji.Kud sreće da smo vas vratili odakle ste došli.Tko vam je gradio manastire u Peći?Da nisu možda srbi?U gradnji vam pomogao "zlotvor" iz Rima, PAPA!

     • Karital says:

      Kakve to ima veze čija je bila Dalmacija?Srbija je bila petsto godina turska, a Beograd turski grad.ČIGOVA je sad Srbija i Beograd?Samo da ti skrenem pozornost na konvertite.Ako si dobro pročitao Miroslavovo Evanđelje, shvatit ćeš da je netko konvertirao na prostoru današnje Hercegovine.Netko je iz katolika prešao u pravoslavne.POGODI KI?

     • Dragan Pik-pantalon says:

      Dušan nije nikada bio car iako se carem proglasio. Nemanjići su porijeklom Hrvati, katolici. Putine sedi 1.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Na Bracu svi imaju srpska prezimena, pozbajem nekolicinu bracana, i znaju da su srbi aki predstavljaju se hrvatima. Austrougarski pois pre samo 150 godina pokazao je da u Dalmaciji ne postoje hrvati nego srbi i italijani.

  • Veliki brat says:

   To je netočno. Čemu laganje?

   • Gagi says:

    Veliki brat... Vasa "istina" je veoma specificna, svim pravdoljubivim narodima je vrlo jasno da ste vi najposteniji narod na svetu. Inace, gde god ste se u neki narod usunjali, makar dvoje, kasnije ste tvrdili da je to vasa zemlja i drzava. TO je vasa korektna politika koja je vodjena pri raspadu SSSR-a i Jugoslavije. Gde god se naslo par vasih katolika, vi ste tu teritoriju proglasavali "nezavisnom" drzavom i kasnije je prisvajali. Vas je Vuk Karadjic, Car Lazar takodje, cirilica je vasa, Njegos je vas, Kralj Stefan Milutin je vas, ama SVE JE VASE. Imate tesku nesrecu sto su vas vasi duhovnici prevarili i lose obavestili, SAMO JE JEDAN na svetu mogao vodu da pretvori u vino, vi se bezveze mucite ali pokusavajte i dalje, dokazujte nedokazivo.

    • Ovcoizovani covid idiot says:

     Pa i Tesla je njihov KROmanjonac ali onda zasto su hrvati-ustase pobili na desetine njegovih rodjaka, zasto su tokom '90-ih i 2-hiljaditih poskidali sve Tesline biste po ndh2 ako je njihov ??? A za Austdougarske popise svako moze da potrazi na internetu, kako remoh, hrvati pre samo 150 godina ne postoje u Dalmaciji a uisto vreme Slovenaca ima oko 1,1 mil.a tih hrvata samo oko 800.000.

     • Crbija cveta says:

      Kromanjonci ne mogu oprati svoju krv, pobili su ne samo na desetine Tesli iz familije Nikole Tesle već su istrebili kompletna sela i naseobine srpske sa teritorije austrougarske, kao da su bili zaverenici i isvetnici austrougara ali nema opravdanja - svako od nas će dobiti pravedno platu svoju po delima svojim o časnom i pravednom sudu Božijem. Tesli su iz Like poslali gusle a po ocu i majci devet pokolenja su svi bili pravoslavni sveštenici. Po Teslinoj želji na sahrani mu je svirala muzika "Tamo daleko". Pa sad šta reći. On je voleo svoju zemlju u kojoj su živeli većinom Srbi ali su je zaverenici preoteli.

    • RASPUCHIN says:

     Ако мало боље погледате коментаре , свих тих из "лијепе њине" , видјећете да су , сви они , на "линији" "оца домовине" Анте Старчевића и не одступају од тога. Наш проблем је што их огромна већина не узима за озбиљно а они раде ли раде на преумљавању колебљивих Срба. Додуше , имају јако добре основе које им је оставио Броз. Не знам због чега се толики простор даје њиховим разним теолозима који неке наше веома перфидно увлаче у њихове приче? Довољно је само погледати које су то идеје Старчевића да би се схватило колико је то опасно.

   • За Србију says:

    Što ne pročitaš austrougarski popis Dubrovnika sa kraja 19. veka? Ne postoje ni hrvati ni hrvacki jezik. To je kao i ono, kada je Valtazar (hrv.Baltazar) Bogišić 1908. god. pitao Vatroslava Jagića, KO SU hrvati? Nije znao da će ga ti, njemu nepoznati, ljudi proglasiti hrvatom, posle njegove smrti. Kada nemaš ništa, onda otimaš tuđe.

 3. Ivana says:

  Ništa nova i u mojoj porodici više otpada koji su postali veliki katolici i hrvatine no nas šta je ostalo pravoslavnim Srbima. Razmeri pokatoličavanja su strašni ali kog briga Vučka, Porfirija?

  • Bor says:

   Pa zašto se ne vrate ljudi Ivana???? Niko normalan ne želi biti srbin, zato.

   • da da says:

    Da baš neko voli biti krvat i pripadati koljačkom narodu koji je držao logore za malu decu,ajde krvavi marš u rupu.

  • Rafmanjinov says:

   Шта си Ивана ти по националности и вероисповести?

  • Zoran says:

   Pa i moja sestra i dva brata od strica koji žive u Zagrebu, a čiji se otac sedamdesetih preselio tamo iz Pirota su se pokatoličili. Verujem da se izjašnjavaju kao Hrvati. Jednostavno je pritisak okruženja toliki da, ako žele živeti normalno to moraju uraditi.

   • Max Baum says:

    Jel veeuješ il je istina? Ako im se ne sviđa u Hrvatskoj uvjek mogu natrag u Pirot.

 4. Veliki brat says:

  Otkad je to ćirilica ekskluzivno srpsko pismo? Hm?

  • Spiro says:

   Da nije možda talijansko-papsko pismo.

   • Mate says:

    Pa i je, ove novije verzije, to je anagram ilirice, samo sa ć umjesto c, a to je vatikansko-francuski projekt, tu su povezani i Napoleon i Ilirske pokrajine.

 5. Mate says:

  Pa Hrvati su pisali i ćirilicom i glagoljicom i latinicom, latinicom tek od 1102. godine, a imali su svoju glagoljicu te su izmislili ćirilicu, tako da Srbi pišu hrvatskim pismom.

  • Rafmanjinov says:

   Smešan si, osnovne stvari ne znaš, i ti i svi koji misle kao ti, POGLEDAJ MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE KOJE JE NASTALO 1180 GODINE, znači sve što je vezano za ĆIRILICU IMA SAMO JEDNU VEZU A TO JE PRAVOSLAVLJE I SRBI. Vi hrvati sa ovim nemate ništa, tad niste ni postojali. Nadji mi nekog hrvatskog, kralja, župana, da je tad živeo i vladao, gde su njegove zadužbine, gde su grobovi? Možeš tražiti do beskonačnosti toga nema, a vidiš taj Miroslav je bio brat Velikog Župana Stefana Nemanje, a sad vi u hrvatskoj delite zemlju na "županije"????? Ja se stvarno pitam, da li ste vi normalni, ili stvarno toliko glupi da verujete, u svoje laži. Pričati, želeti, frizirati prošlost, može svako, ali bez dokaza, nema ništa. Vidi za sve hrvate najbolju dijagnozu je postavio Jovan Ducic, i zato vam toplo preporučujem da redovno čitate to štivo, možda se nekad i zaštitite.

   • Rafmanjinov says:

    MOZDA SE NEKAD I ZASTIDITE.

    • Rafmanjinov says:

     Zaboravila sam još ovo,možeš li da mi kažeš koliko je star hrvatski jezik?

   • Karital says:

    Slažem sa s tobom da je evanđelje napisano za kneza Miroslava, ali tko ga je napisao?Kad mi nismo postojali, zašto je pisano bosančicom, ćirlicom koju su upotrebljavali Hrvati.Liturgijski obred u evanđelju je rimski, katolički a ne pravoslavni.Di ste ga vi to napisali, u kojoj štampariji?Zahumljani u to vrijeme nisu bili srbi, kao ni Rašani,Travunjani.Jedino, ako su Zahumljani bili kiatolici u to vrijeme.Stoga, nema smisla da vi koji sebe smatrate srbima pišete o konvertitima.

    • Rafmanjinov says:

     Ти си очигледно луд, види основне ствари не знаш, а је са лудацима не желим да имам посла. Штампарија??? Босанска ћирилица??? Литургија, и обреди??? Научи елементарне ствари, па коментариши, да ли вама у лудници дају компјутере, свашта.

  • Beli Orao says:

   Која си ти будала , крадеш и присвајаш туђе , типични ново усташки крадљивац , кад немаш своје ваља и туђе !!!

  • da da says:

   Mate mašta može svašta,ali to nema veze sa istinom.Nemate srednjevekovnog novca,ali ni jednog jedinog novčića,to znači da ste boranija teška,ali više znači da niste postojali u to vreme.Takav je slučaj i sa ćirilicom i sa vašim nepostojećim kraljevima.

  • СиНиша says:

   Да вам неки вучићев предак није писао историју? Много бежите од истине.

   • Rafmanjinov says:

    Ко бежи од истине?

 6. Petrovgrad says:

  U periodu 1200 godine na Balkanskom poluostrvu živeo je narod koji je sebe nazivao Srbima. Sve ostalo je čist falsifikat i nameštaljke, radi ostvarivanje tudjih ciljeva, pre svega Germana i Vatikana.

  • Max Baum says:

   Ne postoje niti su ikada postojali Srbi. Njih ne spominje ni kralj Dušan.

 7. Beli Orao says:

  Доста текстова горе су обична препуцавања незналица , непоткованих историјским чињеницама , тако нек прочитају што написа Пертровград , знаће више !

 8. See Y Leter Aligeder says:

  A sada taj dokument treba da im prevedemo na neki hrvatski jer se prave da ne razumeju ćirilicu. Možda je i tada bilo nekih kmetova bezemljaša koji nisu bili pismeni a vidi se da i danas nisu odmakli u čemu drugom osim u bratoubistvu i otimanju od bližnjih.

 9. Dr says:

  Nije potrebno da analiziraju dokument pisan na ćirilici kada postoji DNK. Naime, pre nekoliko godina je ustanovljeno da nam je DNK isti. Analizu je uradio univerzitet u Zegrebu, međutim zbog političkih razloga nisu bili u mogućnosti da prezentuju dokaze javno. Zamislite kada bi se to objavilo, čitava hrvatska povjest, državnost i nacija padaju kao kula od karata. Mislite da bi to Papa, NATO i EU dozvolili?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u