НАЈСТАРИЈИ ПРОНАЂЕНИ ХРВАТСKИ ДОKУМЕНТ ПИСАН ЈЕ – ЋИРИЛИЦОМ! Срби вам „лијепо кажу ко сте и шта сте“, а ви…

NAJSTARIJI PRONAĐENI HRVATSKI DOKUMENT PISAN JE – ĆIRILICOM! Srbi vam „lijepo kažu ko ste i šta ste“, a vi…

4 decembra 2021

Povaljska listina je najstariji sačuvani dokument pisan hrvatskom ćirilicom, a kako navodi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, nastao je 1. decembra 1250. godine.

Danas se čuva u Župnoj kancelariji u Pučišćima na Braču, gde je stigla sa arhivom manastira Povalje, koju su u Pučišća kao svoj novi konak doneli poslednji povaljski monasi u 19. veku. Jedan je od najstarijih hrvatskih jezičkih i kulturno-istorijskih spomenika, koji svojim obimom i sadržajem posredno pruža niz zanimljivih uvida u različite životne aspekte prostora i vremena u kom je nastao.Ćirilica u srednjovekovnoj Dalmaciji

Prvi ju je 1881. godine objavio Franjo Rački u 13. knjizi Starina i od tada je podstakao brojne rasprave u nauci, pre svega u pogledu njenog diplomatskog sastava i sadržaja. Naime, u uvodnoj datiranoj rečenici, dokument sadrži 1184. godinu, kada su manastiru vraćeni neki od njegovih nekadašnjih poseda, a zatim slede opisi daljih manastirskih sticanja zemljišta, sve uz navođenje svedoka, do konačne overe ispitivača Blaža i izjave zakletog hvarskog činovnika Ivana da je ono što je video verno zapisao „u staroj knjizi“, sa navedenim datumom i zvaničnim potpisom pisara.

To je podstaklo različita mišljenja o predlošku Povelje, koju većina istraživača smatra kartularom (posedovnom knjigom), koja je u početku morala da stoji kao tzv. „Dokument kneza Brečkog“ iz 1184. godine. Međutim, bliža analiza diplomatskog sastava Povelje i konkretan iskaz sadržaja njenih delova naslednika, kao i noviji uvidi u srednjovekovno imovinsko pravo, koje se vekovima zadovoljavalo usmenim imovinskim prometom u prisustvu svedoka „javne vere“, za koju se pretpostavlja da je prepisana, odnosno prepričana u Povelji, više je nego upitna, navodi hrvatski Institut.

Sa lingvističkog i grafičkog stanovišta, Povaljska listina je interesantna kao konkretan jezički spomenik pisan 1250. godine. Samim svojim postojanjem Povaljska listina i, nešto stariji, Povaljski prag, koji se takođe odnosi na događaj iz 1184. godine, svedoče o živom prisustvu ćirilice kao jednog od hrvatskih istorijskih pisama (i slovenskog bogoslužja kom je prvenstveno služila) u srednjovekovnoj Dalmaciji. Njena nediferencirana grafika ukazuje na poznavanje različitih ćiriličkih „škola“ tog vremena s jedne strane i uticaja latiničnog pisma na drugoj, ali to nediferenciranje otkriva i važnu jezičku činjenicu.

Naime, nesistematska (mešovita) upotreba grafema u grafičkom nizu e (jat) – i (jeri) – i – e ukazuje da je ikavski refleks jata već određen u datom prostoru i vremenu (sa mogućnošću postojanja nekih reči sa ekavskim refleksom).

Tri jezička sloja

Na prvi pogled u tekstu Povelje uočljiva su tri jezička sloja: zasnovana je na narodnom govoru – čakavskom govoru ostrva Brača u prvoj polovini 13. veka. jezičku nadgradnju pruža onaj jezički medij koji je imao izgrađen status književnoga jezika, a to je bio crkvenoslovenski hrvatske redakcije, dovoljno blizu da bude razumljiva i dovoljno daleko da tekstu u kom je interpolirano pruži odlike visokog stila.

Kao pravni dokument namenjen specifičnoj potrebi i upotrebi s jedne strane i budućnosti s druge strane, Povelja je morala da ispuni kriterijum opšte razumljivosti i kriterijum postojanosti u prostoru i vremenu. Prvi od ovih kriterijuma obezbeđuje narodni jezik, a drugi crkvenoslovenske elemente, upotrebljene na način da se jezik stvarnog, konkretnog izraza podigne na nivo književnog jezika, primenljivog na širem prostoru i u drugim vremenima.

Na taj način Povaljska listina stoji u počecima razvoja hrvatskog književnog jezika u prošlosti, koji se temelji na nacionalnoj osnovi i crkvenoslovenskoj jezičkoj nadgradnji i koji je poznatiji iz nešto mlađih hrvatskih glagoljskih neliturgijskih spomenika. Konačno, treći jezički sloj sadržan u Povaljskoj listini je romantika, kao neizbežna posledica viševekovne slovensko-romanske simbioze na tom prostoru, koja se ogleda u određenim supstratnim elementima koji su utkani u narodni jezik koji je osnova teksta, tako i neki odrazi latinskog obrazovanja sastavljača i prepisivača Povelje, kako navodi Institut.

Kako se zaključuje na sajtu Instituta, jezik Povaljske listine rezultat je tri sile: narodnog (čakavskog) jezika tog kraja i vremena u kojem je nastao, klerikalne tradicije u okviru koje je ostvaren kao pisani tekst (ćirilica hrvatsko-crkvenoslovenski) i romano-latinska tradicija prisutna na prostoru porekla, preneo je B92.

KOMENTARI47 komentara

 1. Kosovac says:

  Hrvatski dokument pisan ćirilicom, a Hrvata nigde. Povelja pisana ćirilicom, znači da manastir nije bio rimokatolički. Opšte je poznato da je rimpapa progonitelj ćirilice. Manastir je bio srpski, na srpskoj zemlji, znači da je u Srpskom Svetu normalno da se svaka povelja piše srpskim pismom ćirilicom.

  • padre says:

   Pa baš i ne mora da znaći to! I u Sloveniju su Ćiril i Metodije prvo doveli ćirilicu a ne bih rekao, da su tamo bili Srbi prisutni u to vreme!

   • Dragan says:

    Slovenci su jedno od srbskog plemena koje je vremenom pokatoličeni.

  • ralence says:

   Tačno je da je Manastir pripadao Pravoslavnom Duhovnom Svetu. Istočno Rimsko Carstvo (Vizantija ) vladala je u to vreme sa čitavom Dalmacijom ostrvima, južnoj Italiji,Siciiliji i mnogim drugim delovima Mediterana. Na Balkanu Srbska ćirilica i Grčko pismo su bili u upotrebi na teritoriji gde su dva Naroda živeli. Tu nije bilo Rimskih katolika sem u malom broju Dubrovačkih trgovaca u Staroj Srbiji i u današnjoj Albaniji. Bežeći od raznih osvajača jedan deo Pravoslavnih monasa i sveštenika sa Narodom su prešli na Ostrva gde je na Ostrvu Braču pronađeno dosta pisanih dokumenata na Srbskom ćiriličnom pismu koja su bila sakrivena od javnosti. Jedna od starijih Pravoslavnih Crkava na ostrvu Visu je porušena od komunista a Pravoslavnom Narodu je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju kao Pravoslavci već rimokatolici.

   • Veliki brat says:

    Pravoslavna crkva na Visu je izgrađena oko 1918. i srušena oko 1950. Znači da je bila nova i trajala je jedva nekih 30 godina.

    • Bor says:

     Pa naravno i u Beču, Berlinu i Londonu su stari servi. Servija uber alles.

     • Baki says:

      seronjo

   • Karital says:

    Ne budi smešan "ralence"?Nije ti poznato da su srbi napisali i Baščansku ploču.Svako, jadransko ostrvo skriva jedan srpski manastir.Ne postoji narod na balkanskim prostorima koji se izvorno zove Srbi.Ime ste dobili od Bizantinaca, ne po etnosu, već po sklonosti za služenjem.Na Visu ste 1932 sagradili crkvu kupovinom vjernika Hrvata.To ste pokušali na Krku i Pagu, ali vam nije pošlo za rukom.Sreća za žitelje navedenih otoka, u protivnom bi završili kao četnici na Lošinju i Cresu.

    • VLADIMIR PUTIN says:

     KARITAL,TI SI LUD 100%! SRBIN znaci izvorno RODJAK! SRBI su rodjaci po krvi! A tvoje zlonamerno tumacenje da je SRBIN SERV,sluga koji sluzi su ciste izmisljotine pune vase konvertitske zlobe! SRPSKI CAR DUSAN NEMANJIC je 1334 poklonio poluostrvo PELJESAC gradu Dubrovniku,a njegov sin SRPSKI CAR UROS NEMANJIC je 1365 godine poklonio ostrvo MLJET gradu Dubrovniku! Dubrovnik je bio SRPSKI GRAD! DALMACIJA je bila SRPSKA ZEMLJA!

     • da da says:

      Pitaj karitala za katoličku crkvu stariju od 150 godina,a da su je gradili krvati,ne može naći jer ne postoji.Toliko o krvatima.

      • Karital says:

       Ne samo da smo gradili naše crkve, već smo pomagali graditi i vama crkve.Kad su vas Bugari "raščerali" na sve strane, mi smo vas primili i pomogli vam u gradnji manastira po Dalmaciji.Kud sreće da smo vas vratili odakle ste došli.Tko vam je gradio manastire u Peći?Da nisu možda srbi?U gradnji vam pomogao "zlotvor" iz Rima, PAPA!

     • Karital says:

      Kakve to ima veze čija je bila Dalmacija?Srbija je bila petsto godina turska, a Beograd turski grad.ČIGOVA je sad Srbija i Beograd?Samo da ti skrenem pozornost na konvertite.Ako si dobro pročitao Miroslavovo Evanđelje, shvatit ćeš da je netko konvertirao na prostoru današnje Hercegovine.Netko je iz katolika prešao u pravoslavne.POGODI KI?

     • Dragan Pik-pantalon says:

      Dušan nije nikada bio car iako se carem proglasio. Nemanjići su porijeklom Hrvati, katolici. Putine sedi 1.

  • Velizar says:

   I ja mislim isto

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Na Bracu svi imaju srpska prezimena, pozbajem nekolicinu bracana, i znaju da su srbi aki predstavljaju se hrvatima. Austrougarski pois pre samo 150 godina pokazao je da u Dalmaciji ne postoje hrvati nego srbi i italijani.

  • Veliki brat says:

   To je netočno. Čemu laganje?

   • Gagi says:

    Veliki brat... Vasa "istina" je veoma specificna, svim pravdoljubivim narodima je vrlo jasno da ste vi najposteniji narod na svetu. Inace, gde god ste se u neki narod usunjali, makar dvoje, kasnije ste tvrdili da je to vasa zemlja i drzava. TO je vasa korektna politika koja je vodjena pri raspadu SSSR-a i Jugoslavije. Gde god se naslo par vasih katolika, vi ste tu teritoriju proglasavali "nezavisnom" drzavom i kasnije je prisvajali. Vas je Vuk Karadjic, Car Lazar takodje, cirilica je vasa, Njegos je vas, Kralj Stefan Milutin je vas, ama SVE JE VASE. Imate tesku nesrecu sto su vas vasi duhovnici prevarili i lose obavestili, SAMO JE JEDAN na svetu mogao vodu da pretvori u vino, vi se bezveze mucite ali pokusavajte i dalje, dokazujte nedokazivo.

    • Ovcoizovani covid idiot says:

     Pa i Tesla je njihov KROmanjonac ali onda zasto su hrvati-ustase pobili na desetine njegovih rodjaka, zasto su tokom '90-ih i 2-hiljaditih poskidali sve Tesline biste po ndh2 ako je njihov ??? A za Austdougarske popise svako moze da potrazi na internetu, kako remoh, hrvati pre samo 150 godina ne postoje u Dalmaciji a uisto vreme Slovenaca ima oko 1,1 mil.a tih hrvata samo oko 800.000.

     • Crbija cveta says:

      Kromanjonci ne mogu oprati svoju krv, pobili su ne samo na desetine Tesli iz familije Nikole Tesle već su istrebili kompletna sela i naseobine srpske sa teritorije austrougarske, kao da su bili zaverenici i isvetnici austrougara ali nema opravdanja - svako od nas će dobiti pravedno platu svoju po delima svojim o časnom i pravednom sudu Božijem. Tesli su iz Like poslali gusle a po ocu i majci devet pokolenja su svi bili pravoslavni sveštenici. Po Teslinoj želji na sahrani mu je svirala muzika "Tamo daleko". Pa sad šta reći. On je voleo svoju zemlju u kojoj su živeli većinom Srbi ali su je zaverenici preoteli.

    • RASPUCHIN says:

     Ako malo bolje pogledate komentare , svih tih iz "lijepe njine" , vidjećete da su , svi oni , na "liniji" "oca domovine" Ante Starčevića i ne odstupaju od toga. Naš problem je što ih ogromna većina ne uzima za ozbiljno a oni rade li rade na preumljavanju kolebljivih Srba. Doduše , imaju jako dobre osnove koje im je ostavio Broz. Ne znam zbog čega se toliki prostor daje njihovim raznim teolozima koji neke naše veoma perfidno uvlače u njihove priče? Dovoljno je samo pogledati koje su to ideje Starčevića da bi se shvatilo koliko je to opasno.

   • Za Srbiju says:

    Što ne pročitaš austrougarski popis Dubrovnika sa kraja 19. veka? Ne postoje ni hrvati ni hrvacki jezik. To je kao i ono, kada je Valtazar (hrv.Baltazar) Bogišić 1908. god. pitao Vatroslava Jagića, KO SU hrvati? Nije znao da će ga ti, njemu nepoznati, ljudi proglasiti hrvatom, posle njegove smrti. Kada nemaš ništa, onda otimaš tuđe.

   • Baki says:

    To je TAČNO

 3. Ivana says:

  Ništa nova i u mojoj porodici više otpada koji su postali veliki katolici i hrvatine no nas šta je ostalo pravoslavnim Srbima. Razmeri pokatoličavanja su strašni ali kog briga Vučka, Porfirija?

  • Bor says:

   Pa zašto se ne vrate ljudi Ivana???? Niko normalan ne želi biti srbin, zato.

   • da da says:

    Da baš neko voli biti krvat i pripadati koljačkom narodu koji je držao logore za malu decu,ajde krvavi marš u rupu.

  • Rafmanjinov says:

   Šta si Ivana ti po nacionalnosti i veroispovesti?

  • Zoran says:

   Pa i moja sestra i dva brata od strica koji žive u Zagrebu, a čiji se otac sedamdesetih preselio tamo iz Pirota su se pokatoličili. Verujem da se izjašnjavaju kao Hrvati. Jednostavno je pritisak okruženja toliki da, ako žele živeti normalno to moraju uraditi.

   • Max Baum says:

    Jel veeuješ il je istina? Ako im se ne sviđa u Hrvatskoj uvjek mogu natrag u Pirot.

 4. Veliki brat says:

  Otkad je to ćirilica ekskluzivno srpsko pismo? Hm?

  • Spiro says:

   Da nije možda talijansko-papsko pismo.

   • Mate says:

    Pa i je, ove novije verzije, to je anagram ilirice, samo sa ć umjesto c, a to je vatikansko-francuski projekt, tu su povezani i Napoleon i Ilirske pokrajine.

 5. Mate says:

  Pa Hrvati su pisali i ćirilicom i glagoljicom i latinicom, latinicom tek od 1102. godine, a imali su svoju glagoljicu te su izmislili ćirilicu, tako da Srbi pišu hrvatskim pismom.

  • Rafmanjinov says:

   Smešan si, osnovne stvari ne znaš, i ti i svi koji misle kao ti, POGLEDAJ MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE KOJE JE NASTALO 1180 GODINE, znači sve što je vezano za ĆIRILICU IMA SAMO JEDNU VEZU A TO JE PRAVOSLAVLJE I SRBI. Vi hrvati sa ovim nemate ništa, tad niste ni postojali. Nadji mi nekog hrvatskog, kralja, župana, da je tad živeo i vladao, gde su njegove zadužbine, gde su grobovi? Možeš tražiti do beskonačnosti toga nema, a vidiš taj Miroslav je bio brat Velikog Župana Stefana Nemanje, a sad vi u hrvatskoj delite zemlju na "županije"????? Ja se stvarno pitam, da li ste vi normalni, ili stvarno toliko glupi da verujete, u svoje laži. Pričati, želeti, frizirati prošlost, može svako, ali bez dokaza, nema ništa. Vidi za sve hrvate najbolju dijagnozu je postavio Jovan Ducic, i zato vam toplo preporučujem da redovno čitate to štivo, možda se nekad i zaštitite.

   • Rafmanjinov says:

    MOZDA SE NEKAD I ZASTIDITE.

    • Rafmanjinov says:

     Zaboravila sam još ovo,možeš li da mi kažeš koliko je star hrvatski jezik?

   • Karital says:

    Slažem sa s tobom da je evanđelje napisano za kneza Miroslava, ali tko ga je napisao?Kad mi nismo postojali, zašto je pisano bosančicom, ćirlicom koju su upotrebljavali Hrvati.Liturgijski obred u evanđelju je rimski, katolički a ne pravoslavni.Di ste ga vi to napisali, u kojoj štampariji?Zahumljani u to vrijeme nisu bili srbi, kao ni Rašani,Travunjani.Jedino, ako su Zahumljani bili kiatolici u to vrijeme.Stoga, nema smisla da vi koji sebe smatrate srbima pišete o konvertitima.

    • Rafmanjinov says:

     Ti si očigledno lud, vidi osnovne stvari ne znaš, a je sa ludacima ne želim da imam posla. Štamparija??? Bosanska ćirilica??? Liturgija, i obredi??? Nauči elementarne stvari, pa komentariši, da li vama u ludnici daju kompjutere, svašta.

  • Beli Orao says:

   Koja si ti budala , kradeš i prisvajaš tuđe , tipični novo ustaški kradljivac , kad nemaš svoje valja i tuđe !!!

  • da da says:

   Mate mašta može svašta,ali to nema veze sa istinom.Nemate srednjevekovnog novca,ali ni jednog jedinog novčića,to znači da ste boranija teška,ali više znači da niste postojali u to vreme.Takav je slučaj i sa ćirilicom i sa vašim nepostojećim kraljevima.

  • SiNiša says:

   Da vam neki vučićev predak nije pisao istoriju? Mnogo bežite od istine.

   • Rafmanjinov says:

    Ko beži od istine?

 6. Petrovgrad says:

  U periodu 1200 godine na Balkanskom poluostrvu živeo je narod koji je sebe nazivao Srbima. Sve ostalo je čist falsifikat i nameštaljke, radi ostvarivanje tudjih ciljeva, pre svega Germana i Vatikana.

  • Max Baum says:

   Ne postoje niti su ikada postojali Srbi. Njih ne spominje ni kralj Dušan.

 7. Beli Orao says:

  Dosta tekstova gore su obična prepucavanja neznalica , nepotkovanih istorijskim činjenicama , tako nek pročitaju što napisa Pertrovgrad , znaće više !

 8. See Y Leter Aligeder says:

  A sada taj dokument treba da im prevedemo na neki hrvatski jer se prave da ne razumeju ćirilicu. Možda je i tada bilo nekih kmetova bezemljaša koji nisu bili pismeni a vidi se da i danas nisu odmakli u čemu drugom osim u bratoubistvu i otimanju od bližnjih.

 9. Dr says:

  Nije potrebno da analiziraju dokument pisan na ćirilici kada postoji DNK. Naime, pre nekoliko godina je ustanovljeno da nam je DNK isti. Analizu je uradio univerzitet u Zegrebu, međutim zbog političkih razloga nisu bili u mogućnosti da prezentuju dokaze javno. Zamislite kada bi se to objavilo, čitava hrvatska povjest, državnost i nacija padaju kao kula od karata. Mislite da bi to Papa, NATO i EU dozvolili?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *