НАЈСТРАШНИЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ СНИМЉЕНО У СИРИЈИ: Термобарично чудовиште дејствује по џихадистима (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈСТРАШНИЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ СНИМЉЕНО У СИРИЈИ: Термобарично чудовиште дејствује по џихадистима (ФОТО/ВИДЕО)

7 октобра 2019

У Сирији је регистрована употреба тешког вишецевног лансера ракете ТОС-1А „Солнцепек“ против утврђених позиција које су изградили и посели терористи. Он је дејствовао у одвојеним временским интервалима са по две ракете. Вероватно је гађао више одвојених циљева. Ефекти овог дејства нису познати.Није позната ни тачна локација са које је дејствовало оруђе.

Модернизација система ТОС-1 „Буратино“ који носи ознаку ТОС-1А „Солнцепек“ реализована је 2001.године. Овај систем има способност аутоматског навођења на циљ, који се налази на максималној даљини од 6,000 метара. То омогућава овом систему да остане ван зоне коју покрива већина преносних противтенковски ракетних система које користи непријатељ. За разлику од базичне верзије, код модернизованог система ТОС-1А „Солнцепек“ је смањена количина ракета (30 на 24), док је са друге стране знатно повећана њихова разорна моћ.Последица коју производи експлозија термобаричне бојеве главе се описује као „девастирајућа“, посебно када се по ограниченом циљу дејствује плотунски, и из више оруђа једновремено. То ствара ефекат који се највише приближава снази тактичког нуклеарног оружја.

Треба напоменути да руски војно-индустријски комплекс интензивно ради на даљем развоју овог заиста моћног тактичког оруђа. У плану је даља модификација вишецевног лансера ТОС-1А „Солнцепек“, где ће се посебна пажња обратити повећању његове оклопне заштите (додавање реактивног оклопа).

Најважнији задатак руских конструктора је значајно повећање техничких карактеристика основне ракете у калибру 220мм. Њеним побољшањем оруђе ће остваривати знатно већи ефективни домет, који ће се према различитим проценама кретати у дијапазону од 9-12км.

(bog-rata.com)

KOMENTARI5 коментара

 1. Republika Srpska says:

  To Srbija treba na nabavi od Rusa konkretno za KiM.

 2. persida says:

  Najbolja oruzja isprobana na teroristima, a oni i dalje nepobedivi. Kad Rusi ubiju hiljadu dzihadista, Izraelci podzemnim tunelima nadoknade tu istu hiljadu i komedija se nastavlja. Rusi koriste Siriju kao poligon za reklamiranje novih oruzja koje valja prodati. To se moze braniti kao osveta zbog uvedenih sankcija, ali to iz moralnog ugla nije mnogo razlicito od onoga sto Amerikanci rade malim zemljama. Rusija je kapitalisticka zemlja koja gleda svoj interes i svoj profit. Svako ocekivanje da Rusija deluje sa nekim drugim motivima je samo zvaka za ludaka. Kina nije nista bolja. Konacno imamo tri velike sile koje se otimaju ko ce vise da zagrabi. Da li se takav svet moze nazvati multipolarnim?

  • pravda says:

   persida jadna bila ,popi mleko pa u krevet,nije ovo za tebe.

  • Milan says:

   ДаБогда ти се Израелци ноћас блиско увалили у сан, бар тројица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u