НАЈСТРАШНИЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ СНИМЉЕНО У СИРИЈИ: Термобарично чудовиште дејствује по џихадистима (ФОТО/ВИДЕО)

NAJSTRAŠNIJE RUSKO ORUŽJE SNIMLJENO U SIRIJI: Termobarično čudovište dejstvuje po džihadistima (FOTO/VIDEO)

7 oktobra 2019

U Siriji je registrovana upotreba teškog višecevnog lansera rakete TOS-1A „Solncepek“ protiv utvrđenih pozicija koje su izgradili i poseli teroristi. On je dejstvovao u odvojenim vremenskim intervalima sa po dve rakete. Verovatno je gađao više odvojenih ciljeva. Efekti ovog dejstva nisu poznati.Nije poznata ni tačna lokacija sa koje je dejstvovalo oruđe.

Modernizacija sistema TOS-1 „Buratino“ koji nosi oznaku TOS-1A „Solncepek“ realizovana je 2001.godine. Ovaj sistem ima sposobnost automatskog navođenja na cilj, koji se nalazi na maksimalnoj daljini od 6,000 metara. To omogućava ovom sistemu da ostane van zone koju pokriva većina prenosnih protivtenkovski raketnih sistema koje koristi neprijatelj. Za razliku od bazične verzije, kod modernizovanog sistema TOS-1A „Solncepek“ je smanjena količina raketa (30 na 24), dok je sa druge strane znatno povećana njihova razorna moć.Posledica koju proizvodi eksplozija termobarične bojeve glave se opisuje kao „devastirajuća“, posebno kada se po ograničenom cilju dejstvuje plotunski, i iz više oruđa jednovremeno. To stvara efekat koji se najviše približava snazi taktičkog nuklearnog oružja.

Treba napomenuti da ruski vojno-industrijski kompleks intenzivno radi na daljem razvoju ovog zaista moćnog taktičkog oruđa. U planu je dalja modifikacija višecevnog lansera TOS-1A „Solncepek“, gde će se posebna pažnja obratiti povećanju njegove oklopne zaštite (dodavanje reaktivnog oklopa).

Najvažniji zadatak ruskih konstruktora je značajno povećanje tehničkih karakteristika osnovne rakete u kalibru 220mm. Njenim poboljšanjem oruđe će ostvarivati znatno veći efektivni domet, koji će se prema različitim procenama kretati u dijapazonu od 9-12km.

(bog-rata.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Republika Srpska says:

  To Srbija treba na nabavi od Rusa konkretno za KiM.

 2. persida says:

  Najbolja oruzja isprobana na teroristima, a oni i dalje nepobedivi. Kad Rusi ubiju hiljadu dzihadista, Izraelci podzemnim tunelima nadoknade tu istu hiljadu i komedija se nastavlja. Rusi koriste Siriju kao poligon za reklamiranje novih oruzja koje valja prodati. To se moze braniti kao osveta zbog uvedenih sankcija, ali to iz moralnog ugla nije mnogo razlicito od onoga sto Amerikanci rade malim zemljama. Rusija je kapitalisticka zemlja koja gleda svoj interes i svoj profit. Svako ocekivanje da Rusija deluje sa nekim drugim motivima je samo zvaka za ludaka. Kina nije nista bolja. Konacno imamo tri velike sile koje se otimaju ko ce vise da zagrabi. Da li se takav svet moze nazvati multipolarnim?

  • pravda says:

   persida jadna bila ,popi mleko pa u krevet,nije ovo za tebe.

  • Doktor says:

   Nemoj tisra!

  • Milan says:

   DaBogda ti se Izraelci noćas blisko uvalili u san, bar trojica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *