НАЈТЕЖИ УДАРАЦ ЗА ВУЧИЋА ДО САДА: Стигло ново наређење из Брисела!

NAJTEŽI UDARAC ZA VUČIĆA DO SADA: Stiglo novo naređenje iz Brisela!

24 aprila 2017

Evropski komesar Johanes Han je izjavio da očekuje da što pre dođe do rekonstrukcije srpske vlade posle predsedničkih izbora da bi se nastavile neophodne reforme i naglasio da je nužno da vlasti uđu u raspravu s demonstrantima u Srbiji da bi se negodovanja okončala.

Pregovori sa demonstrantima bi svakako značili veliki udarac za Vučića.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Han je rekao da se od zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, kao što je Srbija, očekuje da svi imaju pravo da negoduju i demonstriraju da bi izrazili ono što ih brine.

Na pitanje novinara kako gleda na demonstracije koje se svakodnevno održavaju u Beogradu i drugim srpskim gradovima, evropski komesar za proširenje je odgovorio da smatra da je “to pravo svih”.

“Kad je u pitanju zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da svako ima mogućnost da izrazi ono što ga zabrinjava i da može da negoduje i demonstrira….To se odvija na miran način i to je u redu i smatram da je dužnost vlasti u zemlji da na pravi način reaguju na to i uđu u raspravu s ljudima, jer mora postojati interes da je u pitanju zajedničko kretanje ka evropskoj perspektivi”, rekao je Han.

On je rekao da se to mora poštovati što “pretpostavlja da vlasti budu u kontaktu s demonstrantima, da pokušaju da uđu u raspravu i nađu rešenja”.

“Važna rekonstrukcija Vlade Srbije zbog pregovora sa Prištinom”

Evropski komesar je čestitao novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na pitanje novinara šta se očekuje posle ovih izbora, naglasio je da je “ustavni okvir jasan, što je u više navrata stavio do znanja i novoizabrani predsednik, a to znači da se poštuje, a ne da se pokušava da se promeni taj ustavni okvir”.

“Sad je važno”, dodao je on, “da se izvrši rekonstrukcija vlade i mislim da su (parlamentarna) većina i politička situacija u zemlji jasne, a za nas je u političkom smislu važno da postoji stabilna situacija”.

Han je naveo i da je Dačić u razgovoru s njim naglasio “važnost da se nastavi saradnja”, kao i da je nužno sprovesti dosta reformi za dalji ekonomski razvoj, kao i da se iskoriste mogućnosti i održi zamah.

“Nadam se da će vrlo uskoro doći do potrebne rekonstrukcije vlade, što je važno i za dijalog (s Prištinom) i mnoge druge aktivnosti koje sad imamo”, rekao je evropski komesar za proširenje, istakavši da će se to nastaviti s idućom vladom i novim predsednikom.

“Veoma sam uveren da će taj stepen saradnje kakav smo imali u proteklim godinama biti dodatno pospešen”, dodao je Han.

Dačić je rekao da je Han pozvan da prisustvuje ustoličenju nove srpske vlade, a evropski komesar je odgovorio da veruje da će biti prisutan tom činu.

Priznanje uslov: “Srbija mora da sredi odnose sa Prištinom”

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da ne treba da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja Srbije EU, ali da Srbija mora da uradi svoj deo posla posebno u sprovođenju reformi i napretku u dijalogu sa Prištinom.

“Delimo zajednički pogled da ne bi trebalo da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja, što znači da EU mora da isporuči, kada Srbija ispuni zahteve, i da bilateralne odnose ostavi po strani. Ali ovo takođe znači da Srbija mora da uradi svoj posao, jer tempo pregovora zavisi od primene reformi, posebno u područjima vladavine prava i ekonomije”, rekao je Han.

Han je dodao da tempo pristupnih pregovora Srbije sa EU “naravno zavisi i od napretka u dijalogu sa Prištinom” i izrazio nadu da će “obe strane pokazati konstruktivan pristup i ostvariti dodatne opipljive rezultate” i da će uskoro biti otvorena nova poglavlja.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da ostvaruje svoje prioritete u spoljnoj politici, a to je članstvo u EU.

“Zato je važno da proces evropskih integracija ima određenu dinamiku i da u njemu nema zastoja i u tom smislu mi očekujemo da krajem juna, na sledećoj međuvladinoj konferenciji bude otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja. Mi se nadamo da će biti četiri, a svejedno koliko god da bude, veoma je važno da se time pokazuje jedna dinamika i da postoji kontinuitet u napredovanju u evropskim integracijama”, dodao je Dačić.

(Beta)

KOMENTARI10 komentara

  • sonja says:

   Ovakav zahtev od nas je korektan i ja očekujem da će se to desiti

 1. Miki says:

  A šta drugo očekivati od sledbenika novog svetskog poretka u kome nema mesta za one koji žele da budu samostalni. Dobronamernim sa zapada ode samo trebaju robovi idioti i poslušnici i samo takve priznaju.

 2. dusko says:

  OPA STA SAD !!!

  • Za Srbiju says:

   Priznanje Kosova do juna meseca, a možda i sankcije Rusiji. Eto šta.

 3. Momo says:

  NARAVNO, VIŠE NEGO JASNA PORUKA SRPSKOJ VLADI DA ĆE PRIBLIŽAVANJE EU BITI USLOVLJENO SA NAPREDKOM ODNOSA BEOPGRADA I PRIŠTINE. KRUNA SVEMU TOME, BIĆE OTVORENI ZAHTEV ZA PRIZNAVANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA. U POSLEDNJE VREME SE SVE MANJE ČUJE I ONAKO PRAZNO ZVEČEĆA FLOSKULA "MI NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO". JA ZAISTA NE MOGU DA SHVATIM PONAŠANJE POJEDINACA IZ VRHA VLASTI U SRBIJI, KOJI SU SPREMNI DA SVE DOVEDU DO KRAJA, DA ĆE - DE JURE - PRIZNAVANJE BITI SAMO PO SEBI RAZUMLJIVO. ŠTO JE NAJVAŽNIJE, POJEDIONCI KOJI O TOME SAMOSTALNO ODLUČUJU, UOPŠTE SE NE BOJE NEZADOVOLJSTVA VLASTITOG NARODA U ČIJE IME ONI IZDAJU ILI PRODAJU NAJSVETIJU SRPSKU ZEMLJU. ZNAČI, TOLIKO SU SE OSILILI, DA VIŠE NI OD ČEGA NE PREZAJU, JER SU UTERALI STRAH VEĆINI U NARODU DA MISLE DA MOGU DA RADE ŠTA HOĆE.

 4. Kosovac says:

  Počeli komesari da šetaju kroz zemlju Srbiju i dele pametne savete. Kao u ona stara dobra vremena, kada su komesari bili ubitačno dobri.

 5. goran says:

  Vucko, okreni se kako ti traze. Samo napred, u Evropu.

 6. Pero Joksimovic says:

  U Srbiji nije lako biti najkorisniji idiot u tako oštroj konkurenciji.

 7. Pingback: Đorđe Ivković: POSTIZBORNI PROTESTI – OD ZLA KA GOREM | Srpski kulturni klub

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *