НАЈУТИЦАЈНИЈИ ФРАНЦУСКИ МАГАЗИН ОБЈАВИО АНАЛИЗУ! „ФИГАРО“: Ђукановић лако може да падне!

NAJUTICAJNIJI FRANCUSKI MAGAZIN OBJAVIO ANALIZU! „FIGARO“: Đukanović lako može da padne!

21 februara 2020

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović donošenjem neprijateljskog „zakona o slobodi veroispovesti“ otišao je predaleko i lako se može desiti da uskoro padne sa vlasti!

To kaže Žan-Kristof Buison, zamenik glavnog urednika najuticajnijeg francuskog magazina „Figaro“, u autorskom tekstu pod nazivom „Crna Gora je izgubila veru u svog predsednika“. Buison napominje da je Đukanović na vlasti skoro pune tri decenije, ali da je sada suočen sa najvećim iskušenjem.Ne vrede saveznici

Francuski novinar naglašava da je veliko pitanje hoće li Đukanović sledeće godine proslaviti 30 godina vlasti.

„Uprkos podršci američkih saveznika, uprkos relativno zdravoj ekonomiji zemlje čije turističke lepote privlače turiste tokom cele godine, uprkos perspektivi ulaska u EU (posle NATO), što građani (naivno?) doživljavaju kao sveti gral, to se pitanje ipak postavlja. Greška u jednoj napetoj situaciji do koje je doveo predsednik lično izvela je na ulice čak 200.000 građana (od ukupno 600.000 stanovnika) koji demonstriraju već mesec i po dana. Crnogorski predsednik je sada, čini se, otišao predaleko“, navodi Buison.

Prema njegovim rečima, 26. decembra prošle godine poslanici Đukanovićeve stranke izglasali su zakon koji im omogućuje nacionalizaciju imovine SPC ako ona ne može da priloži papire o vlasništvu.

„Mnoge crkve izgrađene su u 6. ili 7. veku, dok su neke nastale u vreme otomanske okupacije, kasnije i fašističke okupacije i u doba komunizma. Da ne pominjemo da su često bile pljačkane ili uništavane. Odlučan narod mirno se okuplja oko mitropolita Amfilohija pre svega da iskaže pripadnost srpskoj crkvi, koja je ustanovljena još u 13. veku. Oni takođe izražavaju i da im je dozlogrdio čovek koji je daleko od toga da je pošten i uzoran“, ističe Buison, koji je u svom tekstu detaljno opisao i kako su se Milo Đukanović, njegov brat Aco i ostali članovi porodice i pripadnici oligarhije enormno obogatili zloupotrebljavajući državne resurse.

Polako shvataju

Komentarišući ovu analizu, politikolog Vladislav Dajković ocenjuje da nije nimalo iznenađen time što Zapad polako staje na stranu SPC i naroda.

– Ono što se dešava u Crnoj Gori možemo nazvati istorijskim procesom koji je prevazišao političku borbu protiv Đukanovića. Gotovo je nemoguće ignorisati činjenicu da se na svaka tri dana u maloj Crnoj Gori okuplja više od 200.000 ljudi, što je trećina ukupne populacije. Nadam se da će i Zapad shvatiti da je njihovom pulenu došao kraj i da je vreme da i oni konačno otvore oči i obrate pažnju na Đukanovićeva nepočinstva – podvlači Dajković.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *