НАЈУЖАСНИЈИ ДОKАЗ СТРАДАЊА СРПСKЕ ДЕЦЕ У ХРВАТСKОМ ЛОГОРУ: Рачун за гробара Фрању

NAJUŽASNIJI DOKAZ STRADANJA SRPSKE DECE U HRVATSKOM LOGORU: Račun za grobara Franju

8 avgusta 2018

O zločinima Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata rečeno je i napisano mnogo toga.

O svireposti režima Ante Pavelića se decenijama govori.Ali nažalost, uvek iskrsne poneka nova fotografija, poneki novi dokument koji dodatno otkrije pravo lice užasa nekadašnje NDH.

Tako je i sa jednim „zapisnikom“ koji se širi društvenim mrežama a na kome se, navodno vidi kako izvesnom grobaru Franji treba isplatiti blizu 40.000 kuna za „ukopanu decu“ iz koncentracionog logora Jastrebarsko:

„243 komada đece“… „150 kuna po komadu“…

Logor Jastrebarsko bio je dečiji koncentracijski logor kraj Jastrebarskog, kojeg je jula 1942. organizovao ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske.

Logor je bio jedan od nekoliko dečijih logora u NDH. Pored ovog logora za decu postojali su i dečiji logori u Sisku i Loborgradu.

Logor je osnovan 12. jula 1942. prema odluci poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića.

U logoru je prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske bilo zatočeno 3.336 dece, uglavnom poreklom sa područja Kozare i Korduna.

Prema istim podacima, u logoru je do kraja oktobra 1942. umrlo najmanje 449 dece. Prema podacima Dragoja Lukića, u logoru je umrlo 768 dece.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rajko says:

    Hrvati su u mesnicama prodavali srpsku decu, pri čemu ništa nisu krili, već isticali krupne natpise kakvim se reklamiraju posebni specijaliteti "meso srpske dece". O tome svedoče italijanski izvori, a opisano je i u "Magnum krimenu" Viktora Novaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *