Najvažnija bitka Vojske Republike Srpske

Najvažnija bitka Vojske Republike Srpske

23 juna 2013

koridor-370635103Proboj “Koridora života” izveden je uz ogroman polet koji je nosio vojnike, te želju da sve svoje potencijale, snage i umeće iskoriste kako bi se sprecio egzodus Srba.

Porucili su to nacelnik bivšeg štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečevići komandant bivše Krnjinske lake pešadijske brigade Vojske RS Miko Škoric povodom 21. godišnjice proboja koridora.

Na Dugoj Njivi kod Modrice u nedelju ce biti obeležena godišnjica ove operacije.

Zahvaljujuci briljantnoj pobedi Vojske RS više od milion i po Srba, koji su živeli na velikom prostoru od Doboja do Knina, izbavljeno je iz obruča i omogućeno je normalno snabdevanje stanovništva.

Akcija “Koridor” trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine čime su okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada, pobedom nad snagama HVO-a i Armije RBiH.

U bici, koja je bila sudbonosna za Srpsku, poginula su 273 vojnika VRS, 70 pripadnika MUP-a RS i 70 boraca Vojske RSK.

General Kelečević rekao je “Glasu Srpske” da je operacija “Koridor” bila najčistija akcija srpske vojske u proteklom ratu i odlučujuća bitka za stvaranje RS.

– Specificno je to što su u to vreme, u maju, neprijateljske snage htele po svaku cenu da preseku najveći deo RS, od Broda preko Dervente, Doboja i prema Kladovu. Da su to uradili, verovatno ne bi Srpska izgledala ovako, a možda je ne bi ni bilo – rekao je Kelecevic.

Škorić naglašava da je akcija “Koridor” primer kako se planirano i organizovano pripremala aktivnost koja je bila veoma značajna za dalji opstanak Republike Srpske.

– To je bila najjača operacija koja je izvođena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i akcija koja je pokazala koliko je dobro bila organizovana Vojska RS – rekao je Škoric.

Prisećajući se tih dana, Škorić je naglasio da je direktan povod za akciju bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu.

– Da u takvoj vrsti blokade nismo napravili tu vojničku akciju pitanje je šta bi se dešavalo – rekao je i dodao da je “Koridor života” veoma važna akcija za RS jer da taj deo Srpske nije oslobođen, upitan bi bio i drugi.

Savetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milan Torbica je podsetio da je odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se odblokirao zapadni deo RS, te da je cela akcija završena 6. oktobra izlaskom srpske vojske na reku Savu.

Na Dugoj Njivi će u nedelju biti služena sveta liturgija, služen parastos i položeni venci, a biće upriličen i prigodan kulturno-umetnički program. Obeležavanju bi trebalo da prisustvuje predsednik RS Milorad Dodik.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *