Najvažniji lideri i političari u regionu, poreklom su iz BiH: Tadić, Vučić, Đilas, Milanović, Jeremić…

Najvažniji lideri i političari u regionu, poreklom su iz BiH: Tadić, Vučić, Đilas, Milanović, Jeremić…

18 jula 2013

djilas-tadic-1348579338-2122321979894520Većina danas najvažnijih lidera i političara na zapadnom Balkanu vuku poreklo, rođeni su ili živeli na prostorima Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Bosna je kroz istoriju iznedrila mnogo velikana i vođa. Tako je i danas.

Aleksandar Vučić poreklom iz mesta Ćipuljići kod Bugojna

Malo je poznato da je aktuelni zamenik premijera i ministar odbrane Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, poreklom iz mesta Ćipuljići kod Bugojna, u srednjoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini. Otac Anđelko, kako je zabeleženo u Vučićevoj biografiji, rođen je početkom Drugog svetskog rata nedaleko od Beograda, jer je njegova majka Dragica, poreklom iz Šipova, proterana od Pavelićevih ustaša iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučičevog deda, pradedu Radeta, stričeve, gotovo celu porodicu. Otac Anđelko preživeo je jer je bio u majčinom stomaku. Vučića i danas ima u Bugojnu.

Milan Bandić rođen je u zaseoku kod Gruda

Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je u zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gde je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Dragan Đilas

Malo je poznato da i porodica aktuelnog gradonačelnika Beograda i predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa ima, takođe, korene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, prema predanju, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije deo njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu.

Zoran Milanović poreklom je iz zapadne Bosne

I aktuelni premijer Hrvatske Zoran Milanović poreklom je iz zapadne Bosne. Milanovićev ded je iz Livna odselio u Sinj, gde je rođen njegov otac. Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franejvci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke porodice Milanovića su se, nakon toga, ponovo vratile u BiH i naselile katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabeleženo je 29 Milanovića iz Livna. Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina, te da im je i premijer Hrvatske rod.

„Svi su sinjski Milanović iz Livna“, tvrde Milanovićevi rođaci. Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, doktorka Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena porodica Musić je hercegovačkog porekla. Milanović je prilikom jedne posete Bosni i Hercegovini i sam kazao da je većina Hrvata u Hrvatskoj poreklom iz BiH.

Boris Tadić ne krije da je rođen u Sarajevu

U Sarajevu je 15. januara 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS). Rodio se u porodici srpskog filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a porodica je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i jedno vreme živeo u Sarajevu.

Đinđić iz Šamca

U Šamcu je 1. augusta 1952. godine rođen i ubijeni srpski premijer, pokojni Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući u Bosanskom Šamcu kao i prvi predsednik BiH, Alija Izetbegović. Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gde je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s porodicom preselio u Beograd, gde je nastavio školovanje.

Majka Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci

Mileva, rođena Mršić, majka predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod  Dubice, gde je Jovanović nasledio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Dubice, koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak.Jovanović je kao dete dolazio u rodni kraj majke Mileve, ali i nedavno kada je, navodno, hteo obići imanje. Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena, koja je rođena i odrasla u Nevesinju. Njen otac Mijat Savić bio je lekar u Nevesinju od 1978. do 1982. godine, a od 1982. godine do početka rata bio je aktivan u Mostaru. Od 1992. do 1994. godine radio je u Ratnoj bolnici u Nevesinju.

Vuk Drašković detinjstvo  proveo u BiH

Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković detinjstvo je, takođe, proveo u BiH. Osnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku.

Nemanja Šarović

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Uticajnih Bosanaca i Hercegovaca ima i u svetu

Takođe, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić ima bosanske, krajiške korene. Njegov pradeda i prabaka su Nurija i Devleta Pozderac.

Nurija Pozderac imao je osmero dece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-ih godina prošlog veka. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živela u Beogradu i bila direktorka Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da „jeste Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na „svoje bošnjačko poreklo'“.

Početkom jula pažnju svetske javnosti izazvao je Ed Husić, čiji roditelji su poreklom iz BiH. Husić, koji je 2010. godine izabran za poslanika u Parlamentu Australije, položio je zakletvu na funkciju premijerovog sekretara za parlament stavljajući ruku na Kur’an.

Dr. Arminka Helić, rodom iz Bosne, veoma je uticajna u Londonu. Ona je viša savetnica i zamenica šefa kabineta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Viliama Hejga. Helić, kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu, je kao izbeglica došla u Englesku, završila je niz prestižnih škola i fakulteta. Britanski mediji često napominju kako Helić, inače spoljnopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, ima veliki uticaj na Hejga.

Na listi onih koji imaju bh. poreklo je i bivši kontroverzni guverner američke savezne države Ilinois, Rod Blagojević, koji izdržava 14-godišnju kaznu za korupciju. Njegova majka Mila Govedarica je iz Gacka.

Anesa Kajtezović, koja je rođena u Velikoj Kladuši, zastupnica je Demokratske stranke u Predstavničkom domu države Ajova od 2010. godine, kada su održani izbori za parlament ove američke države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *