НАЈВЕЋА АМЕРИЧКА НАФТНА КОМПАНИЈА принуђена да напусти Русију

NAJVEĆA AMERIČKA NAFTNA KOMPANIJA prinuđena da napusti Rusiju

1 marta 2018

Američka kompanija „Ekson mobil“ je saopštila u godišnjem izveštaju da je krajem godine donela odluku da izađe iz zajedničkog preduzeća sa „Rosnjeftom“ zbog sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele ruskom energetskom sektoru.

„Kompanija očekuje da će 2018. godine početi proceduru za izlazak iz zajedničkog preduzeća sa ’Rosnjeftom‘. Odluka o izlasku je dovela do gubitaka u iznosu od 0,2 milijarde dolara nakon uplate poreza“, navodi se u izveštaju.

Portparol ruskog naftnog giganta Mihail Leontjev je saopštio da je ova odluka bila očekivana.

„To je, nažalost, bilo očekivano zbog sankcija. ’Ekson mobil‘ je bio prinuđen to da uradi“, rekao je on.

„Rosnjeft“ i „Ekson mobil“ su 2011. godine potpisali sporazum o strateškom partnerstvu u Rusiji, SAD i trećim državama. Sporazum predviđa geološka istraživanja i eksploataciju tri lokacije u Karskom moru i jedne u Crnom moru. Udeo „Rosnjefta“ u projektima iznosi 66,7 odsto, a „Ekson mobila“ 33,3 odsto.

KOMENTARI19 komentara

 1. Velika Metla says:

  A zašto ste primili tu firmu iz naci-čemerike? Mislili ste oni su fini,a? "partneri"je l* te? Ooooo,Bože,koliko su ovi Rusi naivni!

  • goran says:

   Zato sto su Rusi korumpirani, zato su ih primili. Svi su oni isti kad vide dolar. Srbija, Srbija, ne treba nam Sirija.

   • Velika Metla says:

    Goran,ne bih ni mrvu jednu bio iznenađen da je to sve tako,jer ovako se ne ponaša velika država,kao što se Rusija ponaša! Svi se nešto pozivaju na to da bi svet nestao da se zarati s A-oružjem! Pa šta i da nestane svet? Svet koji nije slobodan,i pun ljubavi,ne treba ni da postoji!

    • goran says:

     Rusija je jedna velika korporacija kao i Amerika. Osnovno merilo je dolar. Ovo nije kritika bilo koga vec najopipljivija realnost. Ako to shvatimo, necemo od Rusa ocekivati nesto nerealno, a upravo to ocekujemo, poneseni emocijama. Liseni smo osecaja za realnost.

   • Zoran says:

    Primili ih jer Rusi ne umeju d anadju naftu kao Amerikanci. Oni ima nalazili naftu po Rusiji.

   • padre says:

    To što si rekao, da su Rusi korumpirani, je kao da keko, ko pročita tvoj komentar zaključi, da su Srbi glup narod1

   • Strahinja says:

    A tu si "Gorane", kerino jedna... Jesi podrignuo posle sendvica sto ti daje onaj pajac iz Vatikana ?

    • goran says:

     Straho, nesto si nervozan, da nije zakasnio tvoj sendvic iz Moskve?

    • Batina says:

     Ma pusti ga on je ustasovatikanoid.

  • Miraš says:

   Strane firme kao Exon mobile i sve ostale strane firme treba gledati dvojako: 1) kao poslovni interes domačih firmi u ovom slučaju Rosnjefta i 2)kao politički interes. Politički gledano, ako je što više zajedničkih poslova i stranih investitora u nekoj zemlji odnosno konkretno u Rusiji manja je verovatnoća da će biti rata na teritoriji Rusije tj. protiv Rusije. Nameće se važno pitanje: Kada se strane firme i razna strana predstavništva ali ipak ne pojedinačno nego masovno povlače iz neke zemlje? Na prvi pogled Exon mobile se povlači samo iz ekonomskih razloga, ali i te uslove=razloge stvorila je veoma rusofobična i veoma ratoborna država SAD. Scenario rata protiv Rusije postoji i on se zasniva na izolaciji i ekonomskom slabljenju Rusije iznutra, na socijalnim i političkim nemirima, na terorizmu i haosu i tek kad bi ova dva procesa uzela maha računa se sa vojnom invazijom spolja.

   • Zaharije Serak says:

    Rat nije potreban.Ovo sa sankcijama odlično radi,a kada raskrinkaju veze Trumpa sa Rusijom biće još bolje i efikasnije.Zasto ratovati?

  • Zaharije Serak says:

   Zato sto za projekat od približno hiljadu milijardi Dolara jednostavno Rusija nema mogućnosti /tehnologiju/ da uradi.Sa prijateljima Bjelorusijom,Pakistanom....... sigurno ne moze da uradi.

   • Batina says:

    Mars lojavi.

  • Miraš says:

   Ovo povlačenje Ekson Mobil iz Rusije govori da američke i uopšte zapadne sankcije protiv Rusije neće biti skoro ukinute. Sem ranijih sankcija uvedenih Rusiji sada tome doprinosi i najavljeno američko zadržavanje u Siriji istočno od Eufrata gde ima najviše sirijskih izvora nafte i gasa, a u takvim najavama značajno se isticao baš Reks Tilerson. Naime dana 30. avgusta 2011 godine u Sočiju Rosnjeft je potpisao ugovor o strateškom partnersvu sa Ekson Mobil. Cilj je bio zajedničko istraživanje i proizvodnja nafte, a pominjano je u vezi tog sporazuma i bušenje nafte u ruskom Arktiku. Najinteresantnije je da je sa američke strane to potpisao pogodite ko - Reks Tilerson jer on je na čelu Ekson mobil od 2006 godine, a sadašnji je američki državni sekretar. Nepune 3 godine kasnije, godine 2014 kada su SAD uvele sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima Ekson mobil je bio primoran da obustavi svoje učešće u projektu Arktik. Inače Ekson mobil posluje u preko 50 država na 6 od 7 svetskih kontinenata. Kako je krenulo izgleda da će biti još jedan kontinent manje tojest padaju na 5,5 pa na 5. Venecuela koja je u samom svetskom vrhu po rezervama nafte za vreme vladavine Uga Čaveza nacionalizovala je naftnu industriju a time i imovinu i poslove nekoliko stranih kompanija pa se tada našao na udaru i Ekson Mobil. Setimo se za koga ratuje NATO i američka vojska po svetu. U interesu bogatih i moćnih, a tu spadaju i vlasnici moćnih multinacionalnih kompanija iz oblasti energetike. Ne može se u Venecuelu, povlačimo se iz Rusije, nije sigurno da li ćemo ostati u Siriji. Ovo najavljuje i dalje zaoštravanje sa američke strane sa ciljem podele Sirije, a sa ciljem zadržavanja naftnih i gasnih polja istočno od Eufrata.

   • Miraš says:

    Dolazi najinteresantnije. Nije ovo jedina velika američka kompanija iz oblasti energetike koju interesuje komadanje Sirije, konkretno u pitanju je ranije okupirani sirijski Golan. Američka naftna kompanija Genie Energy planira kopanje nafte u Golanskoj visoravni, sirijskoj oblasti pod izraelskom okupacijom, istovremeno potencijalno ugrožavajući zalihe vode. Izraelska podružnica kompanije Genie Energy, Afek, objavila je krajem 2016 godine (možda i nešto ranije) da je pronašla znatne rezerve nafte ispod Golanske visoravni. Mnogi sumnjaju da su vodeće ličnosti ove kompanije znale i ranije za ove naftne rezerve, ali su to objavili namerno sa zakašnjenjem kad su postali sigurni da Sirija nestaje. Njima predstavlja problem i neki rizik to što Golan ipak pripada Siriji. Šta da se u takvom slučaju radi, najbolje da se uništi vlasnik - Sirija. "Dok se Sirija rasparčava u ratu sa islamskim fundamentalistima, Amerika koristi priliku da ukrade resurse iz južnog regiona Sirije. Njih ni najmanje nije briga što je to protivno sa međunarodnim zakonom...Genie Energy je američka naftna i gasna kompanija čije veće investitore čine ratni profiteri Dik Čejni, Rupert Murdok, lord Džejkob Rotšild i Džejms Vulsi. Predsednik izraelske podružnice je Efraim Ajtam, izraelski vojni komandant koji je pozvao na proterivanje Arapa iz Izraela." NWO po zamisli mračne elite tj. najbogatiji i najmoćnijih pojedinaca uglavnom sa Zapada sprovodi se ratovima po svetu, ali ne samo ratovima. U pravljenju NWO veoma je važan snažan uticaj na države i vlade ovog sveta posredstvom 50 najmoćnijih i veoma uticajnih multinacionalnih kompanija, a mnoge od njih ekonomski su snažnije od velike većine država ovog sveta. Njima smeta postojanje istinski suverenih država i vlada ovog sveta. Nameće se da ključni obračun kakav će svet biti tj. da li će biti takav kakvim ga zamišlja mračna elita dešava se na B. Istoku i konkretno u Siriji... Sve u svemu bitka za celu Siriju tek predstoji, najpre na jugoistoku zemlje tj. istočno od Eufrata ali na kraju ili jednom suočiče se i sa opasnim uljezima i na jugozapadu Sirije povodom ranije otetog Golana.

  • padre says:

   Niti znaš zašto, niti kad se to dogodilo, a lupetaš!

 2. Miraš says:

  Rusija ispravno i inteligentno vuče poteze jer mora voditi uspešne igre protiv neprijatelja i na vojnom, ali i na ekonomskom planu.

 3. M says:

  Rusija ima izvrsne geologe,ali ne i adekvatnu prateću industriju-bušaće šipke,cijevi,alate,postrojenja,materijale itd.,za intenzivnu exploatacije,transport,prodaju itd.nafte i plina,odnosno zarade novca na taj način,jer je riječ o extremnom zahvatu!Povlačenjem USA gubi,ali Rusi još i više...zasad!Možda ih i to natjera da riješe uspješno i taj problem,prvo kroz superiorne materijale potrebne za izradu bušaćih šipki,cijevi,alata itd.,a kasnije i ostalog,pa im USA neće faliti!

  • Roy says:

   Ajde ne lupaj. Jedino Rusi mogu busiti naftu 11 km u dubinu, a Amerika maksimalno 3km. Rusija ima najbolju tehnologiju i najmodernija postrojenja za vadnjenje nafte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *