NAJVEĆA KRIZA U EU: Prodaju se ostrva, zamkovi, pasoši, državljanstva..

NAJVEĆA KRIZA U EU: Prodaju se ostrva, zamkovi, pasoši, državljanstva..

5 januara 2014

EUbinStaraTeška ekonomska kriza, koja se u celom svetu intenzivirala prošle godine, primorala je mnoge evropske zemlje da počnu s prodajom delova svojih teritorija ili znamenitosti kako bi u budžet ulile nekoliko dodatnih miliona za oporavak privrede i standarda.

Međutim, bilo da je u pitanju puštanje u promet pasoša Malte, ostrva Grčke i Italije ili velelepnih zamkova Poljske, takve odluke vlada izazvale su bes ljudi u tim zemljama koji su postavili pitanje na koji način neko dobija pravo da se igra s teritorijom, istorijom i tradicijom jednog naroda.

Državljanstvo za novac

Malteške vlasti nedavno su došle na ideju da bi dodatna sredstva u trenucima krize mogle da obezbede prodajom pasoša i državljanstva. Tako se ispostavilo da svako ko ima 1,15 miliona evra sebi može da priušti da postane državljanin te prelepe evropske zemlje, a ujedno i građanin Evropske unije.

Međutim, ta ideja je izazvala burnu reakciju, kako naroda Malte tako i političara, pa je plan pauziran. Ipak, pre nekoliko dana ponovo je oživeo, ali uz nekoliko novih uslova. Među njima je jedan koji podrazumeva da potencijalni kupac državljanstva najpre mora da investira u Maltu 500.000 evra, a zatim ostvari pravo da bude Maltežanin.

Prodaji imovine među prvima je posegnula Grčka, koja je u maju 2013. za 8,5 miliona evra prodala arhipelag ostrva u Jonskom moru. Kupio ih je Hamad bin Kalifi el Taniju, član katarske kraljevske porodice. U toj zemlji na ceni je još stotinu ostrva.

Cene u milionima

U sličnoj situaciji bila je i Italija kad je u oktobru 2013. biznismenu s Novog Zelanda prodala ostrvo Budeli po ceni od 2,9 miliona evra. Reč je o nacionalnom parku s ružičastim peščanim plažama koji se nalazi nadomak obale Sardinije. Poljska je 2013. odlučila da proda 30 zamkova, a 2014. će na tržište pustiti dodatnih 140.

Šta prodaju:

Italija

– zamak u kojem su se venčali glumci Tom Kruz i Kejti Holms

– vila „Mirabelino“ iz 18. veka u Lombardiji

– Koloseum u Rimu i most Rijalto u Veneciji izdaju se modnim i reklamnim kompanijama kako bi ih renovirale od zarađenog novca

– pedeset manje poznatih znamenitosti naći će se na aukciji kako bi se prikupilo potrebnih 500 miliona evra za vraćanje duga

Poljska

– zamak u Košalinu na severu Poljske, koji se prostire na više od 11 hektara, a košta 457.300 evra

– viteški dvorac iz 1494. u Kragu, koji se prostire na imanju od 26.000 kvadratnih metara, a vredi 5,99 miliona evra

– zamak u gradu Bartošice s kraja 17. veka, koji je modernizovan u 19. veku, a prodaje se za 887.000 evra

Crna Gora: Investirajte u zamenu za pasoš

Crna Gora je razbesnela Evropsku komisiju kad je odlučila da „pokloni“ pasoše svim stranim investitorima koji u tu zemlju ulože 500.000 evra. Reč je o programu po imenu „ekonomsko državljanstvo“.

Kurir

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *