НАЈВЕЋА КРИЗА У НАТО-У: Немачка повукла потез који се не памти у историји НАТО пакта!

NAJVEĆA KRIZA U NATO-U: Nemačka povukla potez koji se ne pamti u istoriji NATO pakta!

1 juna 2017

Nemačka donela odluku o pregrupisavanju svojih vojnih snaga iz turske baze Indžirlik u drugu zemlju do sredine juna. Ovaj potez je odgovor na odluku Ankare da zabrani grupi nemačkih poslanika da posete Indžirlik.

Haldun Solmazturk, bivši rukovodilac Kancelarije za međunarodnu bezbednost Generalštaba turskih oružanih snaga, izjavio je da Turska i Nemačka više jedna drugu ne smatraju saveznicima.

– Savezi država se stvaraju u cilju pružanja uzajamne podrške. Činjenica da se razvila kriza između dve zemlje-članice NATO-a zbog baze Indžirlik zapravo odražava ozbiljne probleme ne samo u tursko-nemačkim odnosima, već i u odnosima unutar NATO-a – rekao je ovaj ekspert.

Istovremeno, Solmazturk je istakao da je tursko-nemačka kriza koja se tiče vojne baze Indžirlik površni odraz dubokih neslaganja dveju zemalja.

– Ova kriza i nespremnost strana da je reše dokazuje da Turska i Nemačka više ne tretiraju jedna drugu kao članice zajedničkog saveza koje su obavezne da štite i podržavaju jedna drugu. Danas su odnosi između Ankare i Berlina otvoreno neprijateljski. Teško je reći da li će nemačke trupe na kraju biti izmeštene sa Indžirlika. Ali sama činjenica da je ovakvo pitanje iskrslo navodi na razmišljanje o uzrocima ove krize – istakao je on.

Turska je zabranila grupi nemačkih poslanika da posete vazduhoplovnu bazu početkom maja, što je navelo kancelarku Angelu Merkel da predloži da Berlin razmotri izmeštanje oko 250 vojnika stacioniranih na Indžirliku u susednu zemlju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Ankara neće dozvoliti nemačkim poslanicima da posete vazduhoplovnu bazu Indžirlik sve dok Nemačka preduzima korake protiv Turske. Konkretno, turske vlasti su oštro kritikovale odluku Nemačke da ponudi azil grupi turskih vojnika koji su tražili utočište u Nemačkoj nakon neuspelog vojnog puča prošlog jula.

Sa svoje strane, Vlada Nemačke je dala Turskoj dve nedelje da reši problem u vezi sa upotrebom vazduhoplovne baze Indžirlik, ili će u suprotnom Bundesver pomeriti svoj kontingent u Jordan, Kuvajt ili na Kipar, saopštili su nemački zvaničnici u petak.

KOMENTARI3 komentara

  1. Toma says:

    Nemci,proterajte turske gastarbajtere,ima ih oko 3miliona

  2. neko says:

    A sta ce te vi gospodo Nemci IZVAn svoje zemlje sa vojskom? Nije vam bilo dosta ratovanja?

  3. neko says:

    Ovo je tekst koji je vrlo interesantan, a odgovor je Dr Vujcicu, hemicaru, koji propagira vakcine, GMO, i ostale stvari, a time ubija nasu decu neznanjem. on je hemicar, nije doktor. Bruka i tuga sto Srbija ima takve ljude... Ne moze da objasni, jer ne zna. Zna hemiju, i to dosta dobro, ali misli da zna sve ostalo sto nema veze sa hemijom, pa mentalnim silovanjima misli da ce usaditi strahote njegovog razmisljanja u nase glave. Svet se promenio doktore, a i vi bi trebali. Ah, da, slobodno vakcinisite dete....javno....bas bih voleo to da gledam iz jednog razloga. Pametan ste covek a hocete da uradite najdebilniju stvar na svetu svom detetu. Onda bi svi gledali kakav ste covek....moj savet vama, kao covek. predajte vi deci hemiju, i drzite se nje, a o ostalim stvarima koje ne znate, pustite druge da kazu neku, i da se bore za nasu decu, vi se ne borite. vi ih vasim recima ubijate...Sa te strane , zao mi je sto smo obojica Srbi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *