НАЈВЕЋА ЛАЖ ИСТОРИЈЕ: Креће се лађа француска!

NAJVEĆA LAŽ ISTORIJE: Kreće se lađa francuska!

17 novembra 2018

Pašić je 15. januara 1916. godine uputio pismo ruskom caru Nikolaju Drugom tražeći pomoć. Dva dana kasnije, kada je primio telegram, car Nikolaj je poslao telegrame kralju Velike Britanije i predsjedniku Francuske, u kojima je rekao da ako srpska vojska ne bude spašena, da će Rusija raskinuti savez sa njima. Konačno, 28. januara, francuska vlada je odlučila da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska. Od tog dana, saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoženje srpske vojske.

Tako glasi zvanična verzija srpske istoriografije o jednom od najtragičnijih događaja srpskog naroda, srpske vojske i srpske države. No, srpske istorijske knjige moraće da dožive reviziju makar kada je ova tema u pitanju. Naime, Mila Mihajlović, novinar italijanske državne televizije RAI, slučajno je pronašla dokument Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije napisan 1917. godine u Milanu, koji baca potpuno novo istorijsko svjetlo oko srpske golgote tokom Prvog svjetskog rata.Ovaj dokument, slučajno otkriven, ali očito namjerno zaturen – pokazuje i dokazuje da srpsku vojsku nijesu spasili Englezi i Francuzi, što je opjevano i u čuvenoj pjesmi „Kreće se lađa francuska“, već Italijani i brodovi Mornarice Italije.

Mila Mihajlović, kao priređivač reprint izdanja knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ (Paolo Đordani je prvi put objavio ovu knjigu 1917. godine), otkriva niz detalja o ponašanju srpskih saveznika, Engleske i Francuske, tokom prelaska srpske vojske preko Albanije i njenog izvlačenja sa albanske obale i prebacivanja na grčko ostrvo Krf.

-Do tih podataka sam došla sasvim slučajno. Listajući po italiajnskim arhivama, nabasala sam na dokument Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije, napisan 1917. godine u Milanu – ispričala je Mila Mihajlović na nedavnoj promociji knjige u Beogradu.

– Riječ je o zaboravljenom vojnom dokumentu pod nazivom „Za Srpsku vojsku“. Od tada se ovom dokumentu gubi svaki trag, ali i prava istina o izvlačenju srpske vojske iz Albanije, koja nikad nije zvanično izašla na svjetlo dana.

Tragom validnosti ovog dokumenta, Mila je krenula na mnoge adrese po Italiji i Srbiji, tražeći odgovor: Da li još neko posjeduje ovaj dokument? Svuda – zid ćutanja, ali i potvrda u Mornarici Italiji da se radi o originalnom dokumentu.

-Dokument ima izuzetnu istorijsku vrijednost i značaj za Srbiju, kao jedini postojeći dokument i jedina arhivska građa iz tog perioda. Za Italiju dokument ima ogroman politički značaj, jer otkiva da je Italija tom prilikom obavila humanitarnu intervenciju nezapamćenih razmjera za koju se slobodno može reći da je najveća i najsloženija u istoriji.

Na kraju, kao potvrda da je Italija dobro obavila posao, postoji dokaz: Nikola Pašić je 22. februara 1916. godine sa Krfa uputio pismo italijanskoj vladi, u kojem piše: „Po završetku transporta Srba iz Albanije, izražavam naiskreniju zahvalnost Kraljevskoj vladi za momentalnu i efikasnu intervenciju Kraljevske mornarice, kao i za rad svih organa vlasti, hvala što se evakuacija završila brzo i na najbolji mogući način.“

Prema knjizi Paola Đordanija iz 1917. godine, italijanska vojska je iz Albanije evakuisala blizu 300.000 srpskih vojnika i izbjeglica, 24.000 austrijskih vojnika – zarobljenika srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala. Sa vojskom je evakuisana i srpska vlada, vojni vrh, parlament. Obavljeno je 248 plovidbi i upotrijebljeno 350 brodova i lađa. Čitav posao je obavljen uz ogroman rizik od potapanja brodova od njemačkih podmornica.

U istoj operaciji, evakuisano je i 6000 crnogorskih vojnika, dobrovoljaca iz Hercegovine i Boke, i kralj Nikola Petrović sa porodicom.

Iako su Englezi i Francuzi preuzeli obavezu izvlačenja srpske vojske iz Albanije, oni su zadržali stav da je srpska vojska izgubljena za sva vremena. Srbi su bili osuđeni na propast.

Posle svega, trebalo je saveznicima da smisle priču ko je spasio Srpsku vojsku, i tada kreće i ona čuvena „Lađa francuska“. Istina, bilo je puno francuskih lađa, ali kasnije, da voze Srbe sa Krfa za Solun, pa na front. Kada je trebalo spasavati Srbe, bila je, tu i tamo, po neka lađa francuska, ali najveći dio izvlačenja obavila je italijanska mornarica.

Na naše pitanje: Zašto je skrivana istina, Mila Mihajlović kaže: „I tada je vođen medijski rat, a Italija je bila žrtva medijskog rata! Kao što je poznato, Italija je po dogovoru sa saveznicima, nakon rata, trebalo da bude teritorijalno nagrađena: Dalmacijom, Albanijom, Istrom i grčkim ostrvima. Rat se završava, saveznici su pobijedili zahvaljujući Italiji i Srbiji, Rusija više ne postoji, a Engleska, Francuska i SAD poništavaju ugovor o savezništvu sa Italijom. Skoro ništa što joj je obećano, Italija nije dobila, sem milion mrtvih i 700.000 invalida.“

(Sedmica)

KOMENTARI10 komentara

 1. Otpor idijotizmu says:

  Interesantno. Ukoliko je sve ovo tacno, to je jos jedan dokaz da nam Francuzi i Englezi nikada nisu bili iskreni prijatelji. Za njih smo oduvek bili partner kog treba koristiti kao mitraljesko meso. Prevarili su nas i celu Evropu i iz svega izasli ovencani slavom. A mi nikako da naucimo...Kapa dole italijanskoj mornarici, cast i zahvalnost, naravno ukoliko ovaj tekst odgovara istini.

  • ralence says:

   Da bi ušli u rat protiv Austrougarske Francuski Klemenso i Kralj Đorđe peti i Britanska Vlada obećali su Italijanima. da će da dobiju celu Dalmaciju nekoliko luka u Albaniji da bi mogli da kontrolišu Oortanski Zaliv,Istru i grad Trst sa nekim ostrvima i Južni Tirol. Većinu tih obećanja je ispunjeno posle rata sem Dalmatinskog priobavlja i većine ostrva koja su pripala novoj državi Kraljevini SHS.Albanija je postala nezavisna država da bi sprećila Srbe da se prošire na te teritorije iako im je to obećano ranije.

 2. Velika Metla says:

  Kad istoriju pišu čifutsko-vatikanska ološ onda je LAŽ sve!

 3. raikkonen says:

  pos..m se u tu lagju fancusku!!..krece se lagja taljanska, promenite to pod hitno, a francuze proglasiti za olosh!

 4. test01 says:

  Hvala bogu da istina konacno izadje na videlo. Znalo se za ovo nego se krilo. Prenosilo je se sa kolena na koleno ali su nas kao decu pogresno ucili u skoli. Francuzi su Srbima naplatili i pertle na cizmama, vlada je to sve isplatila suvim zlatom!!!

  • ostrogorski says:

   Istina je isplivala na površinu - ali udavljena.

 5. milorad says:

  Ko je čitao "Srpsku Trilogoju" on zna da su bili Italijani.Pisao je čovek o tome, BIO JE TAMO,ALI NEMA KO DA PROČITA, PA PADAJU U NEVES, NOVOKOMPONOVANI INTELEKTUALCI:)NEMA BRATE SVE NA INTERNETU.

 6. ostrogorski says:

  Srbe je lakše slagati nego ubediti da su prevareni.

 7. Mihailo says:

  Ako se misli na pesmu 'Kreće se lađa francuska' ona je govori o evakuaciji iz Soluna srpskih ranjenika sa Solunskog fronta 1917. god. (tada je i nastala) a ne evakuaciji iz Albanije početkom 1916. god.

  • Saloni says:

   Uzeo si mi reč iz usta zemljak,i Ja sam to primetio u pesmi !Takođe naša deca su slata u Francusku na školovanje, francuski lekari dobrovoljci umirali od tifusa,francuski novinari dizali nas u nebesa u svojim čuvenim časopisima,jedini spomenik Eks Ju velikanu u nekoj svetskoj metropoli su podigli Francuzi kralju Petru i kralju Aleksandru u centru Pariza,a danas moramo sami da gradimo biste pa da molimo strane države da nam daju 2h2 m da ih postavimo koliko smo značajni...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *