НАЈВЕЋА ПЉАЧКА У ИСТОРИЈИ ВЕКА – КАКО ЈЕ ШЕСТ ЉУДИ УКРАЛО РУСИЈУ

NAJVEĆA PLJAČKA U ISTORIJI VEKA – KAKO JE ŠEST LJUDI UKRALO RUSIJU

5 januara 2021

Sve ono što su pokolenja sovjetskih građana stvarala decenijama, jednim potezom su oteli novi ruski bogataši, popularnije nazvani oligarsima. Ovih dana ispuniće se tačno 25 godina od trenutka kada je nova ruska elita, u saradnji sa stranim savetnicima, ostvarila plan najveće pljačke veka.

Bile su to za Rusiju teške godine – u državnom budžetu nedostajala je ogromna suma novca od gotovo 50 triliona rubalja, realni dohodak zaposlenih je padao, plate su kasnile ili se uopšte nisu primale.Spoljni dug države je rastao, kao i deficit budžeta. Novac se morao nekako stvoriti.

Ideolog plana „dug u zamenu za akcije“, čovek koji ga je predložio Jeljcinu, bio je Vladimir Potanjin, tadašnji vlasnik „Oneksim banke“, mada je, kako se danas može čuti, ideja pripadala strancima. Potanjinova uloga je bila u tome da utiče da kreditori ne budu strane, nego ruske banke.

Kao zalog za kredit koji će uzeti od banaka, država je davala akcije velikih državnih kompanija – naftnih, rudarsko-metalurških i infrastrukturnih. Ukoliko država u roku od nekoliko meseci ne vrati dug – kreditori će postati vlasnici. Tako se i desilo. U privatne ruke prešlo je 12 najvećih sovjetskih giganata. Prohorov i Potanjin dobili su „Norilski nikl“. Hodorkovski je dobio „Jukos“, Berezovski – „Sibnjeft“… Prodate su akcije „Surgutnjeftgasa“, „Lukojla“…

Uskoro će se saznati da su banke koje su davale kredite bile upravo one u kojima je država čuvala svoje depozite. I da su depoziti položeni upravo pred samu privatizaciju. I gle čuda – u gotovo istom iznosu koliko su plaćene akcije.

Vešto, nema šta – kreditiraš državu njenim novcem. Zbog toga će termin privatizacija biti u svakodnevnom govoru izmenjen u „prihvatizacija“. Budžet će od cele akcije dobiti samo 6,7 procenata neophodne sume, ali će zato novi vlasnici u rekordnom roku postati dolarski milijarderi, reč „oligarh“ počeće u narodu da zvuči kao psovka, a tržište kao – prokletstvo.

Svesni da je prevara prilično providna i da u svakim trenutku može konkurs da bude poništen, novopečeni oligarsi su se brzo snašli, počeli su da iznose novac iz zemlje preko čitavih lanaca ofšor kompanija. Ta praksa ni do današnjeg dana nije sasvim zaustavljena.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. dizi gilespi says:

    Kod reci "oligarsi", trebalo bi uvek reci "jevrejski oligarsi". To su potomci onih koji su opljackali i unistili Rusiju 1917. Rusija je okupirana zemlja. Mit o mocnom Putinu ne moze da sakriju istinu.

    • Željko says:

      Maria Ivanovna Putina (Shelomova) Russian: Mariя Ivanovna Putina (Šelomova) Birthdate: October 04, 1911 Birthplace: derevnя Zarečьe Death: July 06, 1998 (86) Pesochny, gorod Sankt-Peterburg, Saint Petersburg, Russia (Russian Federation) Immediate Family: Daughter of Ivan Andreyevich Shelomov and Elizaveta Alekseevna Shelomova Wife of Vladimir Spiridonovich Putin Mother of Albert Vladimirovich Putin; Viktor Vladimirovich Putin and Vladimir Putin, President of Russia Sister of Ivan Ivanovich Shelomov and Piotr Ivanovich Shelomov Occupation: Factory worker

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *