НАЈВЕЋА ТАЈНА СИЛА НА СВЕТУ: Стварани су последњих 10 година, раде из сенке!

NAJVEĆA TAJNA SILA NA SVETU: Stvarani su poslednjih 10 godina, rade iz senke!

24 maja 2021

Pentagon je stvorio najveću tajnu silu koju je svet ikad poznavao.

Intenzivna dvogodišnja istraga lista Njuzvik otkrila je da američka vojska upravlja tajnom vojskom od 60.000 ljudi, od kojih većina radi pod tajnim identitetima i iz senke, i koji su deo šireg programa pod nazivom „smanjenje potpisa“.Desetine hiljada špijuna – vojnika, civila i dobavljača – deluje pod tajnim imenima, na zemlji i u sajber prostoru. Izvršavaju domaće i strane zadatke, bilo u vojnim uniformama ili u civilu, jednako u stvarnom životnu i na mreži. Ima ih 10 puta više nego agenata CIA a Kongres ni jedan jedini put nije raspravljao o ovoj vojsci, uprkos tome što se ona kosi sa američkim zakonima, Ženevskom koncencijom, vojnim kodeksima…

Novim „tajnim svetom“ upravlja nekih 130 privatnih kompanija. Desetine malo poznatih i tajnih vladinih organizacija podržava program i finansira ga.Godišnje oko 900 miliona dolara ode za lažna dokumenta i špijunske alatke – od najsavremenijih tehničkih stvarčica, do protetike – lažnih šaka, obraza, sočiva, perika…

U izveštaju Njuzvika navodi se da ovi „vojnici senke“ operišu po celom svetu, uključujući Pakistan i Zapadnu Afriku, pa čak i iza neprijateljskih linija u Severnoj Koreji i Iranu.

Ovi sajber špijuni razvili su celu mrežu sa ciljem „smanjenja potpisa“ stvarnih tajnih agenata, ljudi i organizacija. Svi koji učestvuju u ovoj tajnoj vojsci imaju tajne identitete koje mukotrpno i vrlo pažljivo održavaju.

Izveštaj, za koji je bilo potrebno 600 rezimea, 1000 oglasa za posao, desetine zahteva da se dobiju dokumenta na osnovu zakona o dostupnosti informacija i sati i sati intervjua i razgovora, predstavlja značajnu promenu u narativu na koji smo navikli.

Tradicionalno, zapadni mediji opisuju SAD kao nevine žrtve strane špijunaže, mahom ruske i kineske. Uprkos brojnim dokazima koji su postojali i pre ovog izveštaja, tekst američkog magazina je retko javno priznanje da i Amerika ima tajnu i vrlo masovnu armiju špijuna.

Špijunske metode SAD su toliko napredne da američki operativci imaju lažne pasoše sa različitim biometrijskim sistemima koje mogu da upotrebe u svrhu špijuniranja.

Jedan takav program, nazvan „Trezor 7“ – koji je Vikiliks otkrio 2017. godine – sadrži čak 8000 CIA-inih alata koji se koriste u tajnom svetu elektronskog špijuniranja. Američka obaveštajna služba ugrađuje viruse u strane biometrijske i druge sisteme omogućivši tako američkim sajber špijunima da ukradu strane podatke.

„Zamislite na trenutak nekoga ko prolazi pasošku kontrolu. Nacionalna bezbednost ili CIA imaju zadatak da promene podatke na dan kada špijun prolazi kontrolu. A onda ih ponovo vrate. To nije nemoguće“, ispričao je jedan koder koji radi za Vikiliks u Berlinu i koji je iz straha za svoju bezbednost želeo da ostane anoniman.

Njuzvik je preneo i jedan dan u životu Džonatana Darbija poštara-špijuna. Darbi nije njegovo pravo ime, kao ni ime na vozačkoj. Automobil koji vozi jedan je od 200.000 federalnih automobila i nije njegov.

Darbi je bivši kontraobaveštajac i špijun koji sada radi za jednu kompaniju za „smanjivanje potpisa“. Njegov posao je da obiđe 40 pošta u okolini Vašingtona, pokupi i sortira poštu, prosledi račune i fakture onima kojima treba, pregleda desetine ličnih i poslovnih pisama i prati pasoše i vozačke dozvole osoba koje postoje ali zapravo ne postoje, kao i drugu dokumentaciju koja služi kao osnova njihovih lažnih identiteta.

Svu papirologiju vodi u dve baze koje sadrže 300.000 pravih, lažnih i izmenjenih pasoša i viza i drugih podataka koji se po potrebi šalju i imigracionim službama, policiji i drugim institucijama kako bi špijuni svoj posao mogli da rade neometano. Primera radi, čak ni guverner Vašingtona ne zna šta se dešava.U izveštaju se navodi da ogroman broj vojnika, civila i plaćenika radi sa lažnim identitetima, delom kao rezultat prirodnog širenja tajnih specijalnih snaga, ali i kao nameran odgovor na izazove špijunaže u novom dobu.

Eksplozija Pentagonovog sajberratovanja dovela je do toga da hiljade špijuna svakodnevno operiše pod tajnim imenima i izmišljenim personama, sa lažnim licima i lažnim šakama i lažnim adresama i poreskim prijavama.

Iako je Njuzvik ovo predstavio kao nikad viđeno otkriće, treba se setiti da Vikiliks već godinama razotkriva američke špijune. Uz to, ne mali broj puta su i Rusija i Kina i Indija uhvatili američke špijune na delu.

List navodi da ovi napredni špijunski mehanizmi nisu samo deo američkih kontraterorističkih napora već i deo Pentagonove odluke da se ozbiljnije suoči sa Rusijom i Kinom i njihovim uticajem u takozvanoj „sivoj zoni“ (vremenskom) prostoru van oružanog sukoba.

Pisanje njujorškog magazina je pokazatelj da su napori Pentagona prvenstveno usmereni ka Rusiji i Kini a da je borba protiv terorizma na drugom mestu.

Činjenica da u sivoj zoni besni intenzivni sajber rat pokazuje da je Vašington zainteresovan da održi sukob niskog intenziteta sa ove dve superile, procenjuju Sitizenovi analitičari.

Izveštaj se završava uznemirujućom rečenicom da „moderni život nije transparentan kako nam se čini“ i da su čak i životi pojedinaca „legitimna“ meta špijunaže i manipulacije, odnosno da tajna vojska zadatke sprovodi i na domaćem i na stranom tlu, u uniformi i civilu, ponekad pod okriljem privatnih firmi i konsultantskih agencija.

(Kurir)

KOMENTARI4 komentara

 1. garo says:

  Nas narod je govorio da se nemoze napraviti pita od govana. Tako i vojska se nemoze napraviti od umnobolesnih i placenika.

 2. I Love Jesus says:

  Pa šta mislite kako nas kontrolišu preko korona virusa? To je samo mali eksperiment koji će pokrenuti čitav komplikovani sistem. Zapravo sve instirucije a najpre monetarne su uključene u sistem porobljavanja čoveka. Neće puno vremena proći a videćete da vam se sve do te mere smučilo da bi ste radije zaspali snom pravednika čekajući vaskrsenje za pravedni sud Božiji. A tako će i biti jer ovim svetom vlada Knez Tame iz vazduha kroz sinove nepokornosti Bogu. Zašto se dakle i molimo da bude na zemlji kao i na nebu što je. "Jer se đavo, ili sotona - stara lukava zmija ubica ljudski od početka razgnevio jer zna da vremena malo ima za svoje delovanje pred pravedni sud Božiji" Zato izdržite braćo i sestre u imenu Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista koji je sve svoje patnje radi nas izdržao da nas otkupi od zla zemaljskog. Veselo je na nebesima jer je zbačne opadač sa nebesa, ali jao je zemlji dok Pravedni ne zarati i pobedi u jednom mahu ovu staru lukavu zmiju kojoj samo ljudska krv prija.

 3. miliorad5 says:

  to su samo "regularni" vojnici a gde su plaćenici, oni imaju pod svojom komandom vi+e od 200.000 plaćenika (raznih "terorista,revolucionara,verskih fantika,mafije, nekolio diktatora itd." sve je to pod komandom jednog centra) na raznim stranama sveta,mislim da je uprao te podatke snouden odneo rusima i da su zato ovi šiznuli u vašingtonu.

 4. 1389 says:

  Da su tako dobri, bili bi već u Rusiji ili Kini, ovako neka sredjuju poštu po Americi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *