НАЈВЕЋА ВОЈНА ПАРАДА У ИСТОРИЈИ КИНЕ: Ниједна сила их не може зауставити

NAJVEĆA VOJNA PARADA U ISTORIJI KINE: Nijedna sila ih ne može zaustaviti

1 oktobra 2019

Kina je na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine pokazala novu supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100.

U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti.U Pekingu je održana najveća vojna parada u njihovoj istoriji u kojoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.

Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u poslednjih 70 godina.

Kineski predsednik Si Đinping održao je govor u kome je naglasio da će Kina ostati na svom putu mirnog razvoja, ističući da će vojska štititi suverenitet i bezbednost zemlje.

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.

„Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju“, rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i „nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine“.

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

On je dodao da zemlja mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše mirni razvoj odnosa sa samoupravnim Tajvanom.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Sve imaju, samo nemaju m...

  • doktrina soka says:

   @persida,kako bi ti,duso? Zapalila ceo svet i bila sretna zadovoljna.Ne Kina zeli samo da se sacuva od zlikovaca sa zapada,naucila je iz svoje proslosti,kako sacuvati slobodu i svoj kucni prag,sto smo mi popljuvali i prodali dusu davolu,lepo nam je i neka nam je.

   • slobo says:

    Upravo tako .Svaka cast 100% si u pravu doktrina soka.

 2. milorad2 says:

  Gledo sam paradu,sila i to velika, sila VIDI SE JASNO.Onoliko tenkova zadnje generacije moderne raketne art. i ostalog što su kinezi postrojili na paradi u pekngu mnoge države nemaju u svojim kompletnim armijskim efektivama.Na toj paradi je kompletna mehanizacija jedne čitave ARMIJE bila postrojena,neverovatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *