НАЈВЕЋИ ДОKАЗ ДА ЧИЧА ДРАЖА НИЈЕ БИО ИЗДАЈНИK: Један папир открива све! (ФОТО)

NAJVEĆI DOKAZ DA ČIČA DRAŽA NIJE BIO IZDAJNIK: Jedan papir otkriva sve! (FOTO)

15 januara 2020

Jedan od glavnih dokaza da Draža Mihailović nije bio izdajnik koji je koristio i pravni tim koji se borio za njegovu rehabilitaciju jeste nemačka poternica za njim iz jula 1943. godine.

Tekst poternice prenosimo u celosti:

100.000 Rajhsmaraka u zlatu dobiće onaj koji dovede živa ili mrtva vođu bandi Dražu Mihailovića.

Ovaj zločinac bacio je zemlju u najveću nesreću. Otupavivši od razvratnog života, uobrazio je on da je pozvan da „oslobodi“ narod. Kao engleski plaćenik, ovaj smešni hvalisavac nije ništa drguo radio već utirao put boljševizmu i time pomagao da se unište sva nacionalna dobra koja su narodu od vajkada bila visoka i sveta. On je time poremetio mir seljaka i građanina, upropastio imanje, dobro pa i život hiljadama ljudi, a zemlju bacio u neopisivu bedu i nevolju.

Stoga je ovaj opasni bandit u zemlji ucenjen sa 100.000 rajhsmaraka u zlatu.

Onaj koji dokaže da je ovog zločinca učinio bezopasnim ili ga preda najbližoj nemačkoj vlasti ne samo što će dobiti nagradu od 100.000 Rajhsmaraka u zlatu, nego će tim izvršiti i jedno nacionalno delo jer će osloboditi narod i otadžbinu od biča nečovečnog krvavog terora.

Vrhovni zapovednik nemačkih trupa u Srbiji

KOMENTARI33 komentara

 1. titovdan says:

  srbi su sami sebe ubili u prvom svetskom ratu 1918 - godine pebedili austrougarsku i oslobodili veliku srbiju. i onda je dadose hrvatima i slovencima i amerekancima srbi su lud narod

  • Velika Metla says:

   Ne malo lud nego SKROZ NASKROZ lud! I dan danas ih drži to ludilo.

  • The Fuck crazy confusion says:

   Čiča je bio srpski Će, Čegevara

 2. Spasoje says:

  "Jedan od glavnih dokaza da Draža Mihailović nije bio izdajnik..." Ako vam je ovo glavni dokaz, taj dokaz vam je tanak. Nažalost, nemačko obrazloženje za raspisanu nagradu je 95% tačno. Zna se da je ponekad Draža pucao i na Nemce, ali uglavnom kad su držali neko mesto na koje su napadali Nemci, pa u bežaniji pucali na njih, da bi spasili živu glavu. pričati o Draži kao borcu protiv fašizma je isto kao i tvrditi da car Dušan nije dozvolio da ubiju njegovog oca.

  • srbin says:

   ja bi voleo da tu tvoju pricu dokazes ali ne partizanskim pricama vec dokumentima saveznika i sssra.Navijacka prica je jedno a istina pokazuje ono pravo.

   • Velika Metla says:

    srbin,nisu to partizanska laprdanja nego komunjarska. Nisu svi partizani bili i komunisti! Mnogim srbskim bravima,stoki bez prsedana,ni dan danas nije jasno koje je zlo komunizam doneo među srbski narod! Glupi su da bi shvatili i čak mali deo toga zla! Znaju samo da lajnu,i ostanu živi,"dobro sam živeo za vreme Tita"! Naravno da je dobro živeo,pod uslovom ako ćemo interes celog srbskog naroda izjednačiti sa njegovim mizernim ličnim interesom. Samo pod tim uslovom! To što su komunjare zabranile povratak oko 300 hiljada Srba u svoje domove na Kosovu i Metohiji,to što država nije štitila Srbe na tom istom KiM zbog bolesnog i nakaradnog brtatsva i jedinstva,to što su komunjare Metohiju odvojile od Crne Gore,to što su komunjare podelile Srbiju na pokrajine,to što u vrhu vlasti "titoslavije" posle 1974.godine nije bilo ni jednog jedinog Srbina...............,ima toga do ujutro da pišem,sve to njima nije važno,samo je važno da je njima "bilo dobro za vreme Tita"! Bagra sebična i samoživa! Fuuuuuuuujjjjjjj......,fukara bez premca.

    • Kosovac says:

     @ Velika Metla, …..Dobro si rekao, svaka čast. ……….Ali nisi primetio da ovaj „srbin” sa malim „s“ traži neke „dokaze“. Od koga, od „Spasoja“ naravno. Pravi se lud, kao „ja ti verujem, ali potrudi se da pronađeš još malo dokaza“. A „Spasoje“ će da mu iskopira svoj doktorat, to će da bude pravi dokaz.

     • Velika Metla says:

      Kosovac,mLogo doktorI imamo,ali nam narod ipak mLogo bolestan.;;;)))

    • Kum says:

     Svaka čast.isto i mnogo više mislim ka i ti.

   • mirkula says:

    Ja mogu to da ti potvrdim... Rođen sam 1936. godine i II Svetski rat sam proveo u jednom selu severno-istočne Srbije, kod babe i dede po majčinoj strani. Otac mi je već bio u nemačkoj, kao ratni zarobljenik. Ne sećam se tačno koje je to godine bilo, 1942 ili 1943, ali se sećan da je jedan nemački avion, dvokrilac, jednoga dana nadletao selo i odjednom sam video da pilot izbacuje iz aviona nešto što je izgledalo kao neka poveća bomba. Letelo je ka zemlji ogromnom brzinom i to, činilo mi se, baš pravo na mene... Ne šalim se, stvarno sam se bio prepao, toliko da se toga i danas sećam. Igrao sam se na drumu pored kuće i počeo da jurim prema šancu da se sklonim kad se ta "bomba" paspršti i papiri počeše da lepršaju prema zemlji. Bile su to takve plakate sa nagradom od 100.000 maraka, ali ne samo za Dražu već i za Dražu i Tita, štampane na jednom listu i sa obojicom sa istoj strani - 100.000 za svakoga posebno. Pričam ti šta je bilo a ti veruj ili ne... neće mi biti od neke koristi ni ovako ni onako.

  • Zoran says:

   A na koga jos Draza pucao osim Nemaca? Na komuniste? Slabo pucao.

  • Drago says:

   Sta znaju ameri? De im ispricaj tu svoju pricu da mu sruse spomenik

 3. petrovgrad says:

  Jozu nisu jurili.

  • persida says:

   NEMA SLICNE POTERNICE ZA JOSIPOM BROZOM. Jasno je ko je bio ko, ali glupim Srbima jos uvek nije. Oni jos uvek posecuju Kucu cveca.

   • Velika Metla says:

    Kako su licemerni bolje od te "kuće" i ne zaslužuju.

 4. Trn says:

  Kao prvo, u ovoj i vrapcima na grani poznatoj poternici, nigde se ne pominju ni Srbija, ni Srbi ni pridev "srpski". Draža se nije borio za Srbiju već za monarhiju Karađorđevića i njihovu Jugoslaviju. Kao drugo, ista ovakva poternica raspisana je i za Josipom Brozom. Kao treće, ovo nije nemački rečnik za poternice i ove, za Dražu i Broza, štampane su u partizanskoj štampariji. Toliko o tom "dokazu" kako Draža nije bio izdajnik. Možda nije ni bio, ali to mogu samo istoričari da dokazuju i dokažu. Jer davno počivši Draža to i zaslužuje.

  • mirkula says:

   Sve je to, možda, tačno osim štampanja poternica, odnosno da su ih štampali partizani. Prvo, partizani su do 1943 bili počišćeni is Srbije posle razlaza sa četnicima a drugo, i da ih je bilo, čisto sumnjam da su imali avione sa kukastim krstom da bi krstarili Srbijom i bacali poternice.

 5. Kosovac says:

  Ovaj mali rodnoverac „Spasoje“ je iskoristio priliku da uz put pojede malo lajna u vezi Srpskih vladara. Valjda mu je to izduvni ventil koji mu je ugradio njegov ustašoidni vođa sa Stare Planine. ……….Nisu mi jasni kolege komentatori, komentarišu poternicu za Dražom, a Intermagazin je objavio beo papir, poternica se ne vidi – ne samo kod mene. Pa mi daju povoda da im kažem da ne troluju, ali neću to da kažem. ……….A kolega (ginica) „persida” jeste da je kljakav, ali svi vidimo da je vrlo načitan. Zato me neprijatno iznenađuje da on ne zna da je ista takva poternica izdata i za njenog miljenika josipa broza. Ili želi da zloupotrebi naknadno saznanje koje će dobiti srpski korisni idioti, a to je da se eto i taj nepomenik borio protiv fašizma.

 6. Gagi says:

  Pocetkom II rata u Jugoslaviji su postojale dve vojske. Drazina vojska koja je branila Srbe i ustasko- hrvatska vojska koja je ubijala Srbe. Drazina vojska se sastojala od obucenih i skolovanih oficira koji su umeli i znali da ratuju, zbog toga su imali odredjene ratne rezultate. Partizanska vojska se sastojala od neobucenog naroda u vojnim vestinama i malog broja ilegalaca. Postavlja se osnovano pitanje: ko je i zbog cega stvarao jos jednu vojsku od neobucenog i nenaoruzanog naroda na ovom prostoru kada je vec postojala Drazina obucena vojska. Partizanska vojska je dobila na masovnosti i kadrovski je ojacala kada je presvukla ustasku vojsku u partizanske uniforme. Po dostupnim podatcima, 80 000 tih zlotvora je preslo preko Drine da "oslobodi" Srpski narod od okupacije i sopstvenih zivota, poznata su nam ona besomucna streljanja po Bgd-u i Srbiji.Ti "oslobodioci" su danas ovde medju nama, ponovo nam pomazu da se sto pre "oslobodimo" zablude koja se zove Srbija.

  • mirkula says:

   Odličan dopis i potpuno verno opisan sastav i strukturu KJVuO (Kraljevske Jugoslovenske Vojske u Otadžbini) i partizana. Mnogi brkaju pojam Ćetnici sa KJVuO što nije isto. Suština je u tome da su se i jedni i drugi borili na istoj strani i protiv istih neprijatelja, ali dok je Draža bio pod direktnom komandom Jugoslovenske Vlade u izgnanstvu (London) i kontrolisao teritoriju Srbije, četnici su samo formalno priznavali Dražin autoritet i operisali su u Bosni/Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Dalmaciji - vojvode Đujić, Bogunović, Đurišić, itd... Tek izdajom saveznika ostaci KJVuO su se povukli u izgnanstvo.

 7. padre says:

  Mislim, da bi morali da prestanete sa tim!Glavni Dražin protivnik su bili komunisti i on bi sarađivao i sa đavolom protiv njih!A da se borio za Srbiju isto ne stoji, jer jekralj Petar bio kralj Jugoslavije a ne Srbije, a on se borio za njega!

  • Gagi says:

   Naravno da su Drazini protivnici bili komunisti jer su sabotirali postojece drustvo cineci sve kako bi unakazili Srpski narod. Ako nisi informisan,pronadji u istorijskoj literaturi podatke ko je kriv za ono streljanje djaka u Kragujevcu. I ne samo tu, na puno mesta su partizani zapoceli kavgu sa nemcima, potom pobegli a nemci se onda svetili i streljali narod. Osim toga, sva svetska zvona su objavila propast jedne izmisljene i nakaradne ideologije u koju su verovali samo duhovni slepci i najgore moralne nakaze. Opet se uspostavlja kapitalizam na ovim prostorima, mi smo taj system vec imali pre II rata, ko nam je ukrao sedamdeset godina na nekom glupom eksperimentisanju izmisljenog, nigde u svetu proverenog drustvenog sistema. Do dana danasnjeg, nijedan "komunista" nije imao bilo kakve posledice za plansko i metodicno urusavanje Srpskog nacionalnog korpusa. Naprotiv, evo vidimo kako ih angazuju iz penzije da ponovo skacu po grbaci Srpskog naroda. Opet je na sceni mentalno sludjivanje, dok gorde narod i dizu ga u nebeske visine, oni se skromno prizemljuju na Dedinju i Savskom vidikovacu. Sada dele sebi priznanja i zasluge za jos jedan uspesno obavljen partijski zadatak,uspesno su sahranili Srpsku privredu. Sada Srbi u "svojoj" drzavi nemaju vise nista sto su decenijama mukotrpno gradili i stvarali. Zadatak je obavljen, Srpske privrede vise nema. Dobro je naslutio Draza od koga Srbima preti najveca opasnost, bio je on dobar obavestajac, imao je kontakte u svetu, objasnili su mu kakvo nas zlo ceka.

 8. Za Srbiju says:

  Najskuplje tri srbske glave: Lazareva, Karađorđeva i Dražina.

 9. Pera says:

  Ovo su uobicajena navijanja, fali samo kladionica. Ima nesto u nasoj pravoj istoriji koju su nam sakrili, ali koja se otkriva zahvaljujuci velikanu Dereticu i drugima : U Krmciji sv.Save stoji da treba da volimo neprijatelje svoje ? Istrazivaci koji se tim bave, otkrili su da samo jos u Ramajani i Mahabharati stoji isto, voleti neprijatelje svoje. Posto jos u svetu nije prihvaceno, treba znati iz istorije Indije, da beli narod koji je dosao u Indiju smo mi Srbi iz trorecja, Sava, Dunav, Morava. Ovo je ustvari jako tuzno, deca indijska uce ovo u skolama, a nasi kvazi intelektualci nam pricaju da smo skoro sisli s drveta i Karpata ! Uostalom, Arcibald Rajs nam je ostavio u amanet : unistice vas vasi kvaziintelektualci, moze da vas spase samo vasa narodna vera ! Gledajte, najveci Srbin medju nesrbima, nam to kazuje, stim sto uopste nije bio upoznat sa pravoslavljem, kaze narodna vera ! I da se vratimo na pocetak, u nasoj genetici stoji da zaboravljamo zlocine neprijatelja i idemo dalje ! U doba pre sv.Save, dok smo stalno ratovali sa rimljanima, oni bi nas zarobljavali i ubijali, mi bi smo ih zarobljavali i 2 godine drzali medju sobom i onda im dozvoljavali da odu ili da se zene i zive sa nasim zenama. U ravnopravnim bitkama, velika vaga je bila to saznanje ! Mi smo se borili do kraja da nas ne pobiju, a oni bas i ne, znajuci da nece biti ubijani ako se predaju ! Ovo napisano je hiljadu posto tacno, tu nema vise nekog otkrica, za diskusiju je : odakle nama taj zavrnuti genetski kod ?

  • Gagi says:

   PERO - Odlicno i pravo pitanje! Svojevremeno je i mene interesovala ova tema i o njoj sam razgovarao sa nasim pesnicima, duhovnicima... Nisam saznao pravi odgovor, razmisljanja su razlicita, sve se otprilike svodi na Hristovu izjavu koju smo mi preuzeli "Oprosti im Boze jer neznaju sta rade". Nasi duhovni"mudraci" smatraju da je svaki zivi stvor na planeti dar Bozji i da prema tome, svaki taj dar moramo da volimo i da prastamo cak ako je neko rodjen nesavrsen i sa manjkom logike. Drugi su me ubedjivali da nam je to podmetnuto da bi nas oslabilo i razvodnilo jer smo u istoriji pokazali nevidjenu silu i herojstvo, npr. Milos Obilic, Stevan Sindjelic, Misic... ne bih rekao da su oni voleli neprijatelje vec su ih naprotiv satirali. Mislim da su u istu zamku upali Aboridjini, Maje i drugi masakrirani narodi koji su poverovali u ljudsku dobrotu i u svojoj svesti gajili nadu u ljudsku savest. Uvek je na svetu postojalo crno i belo,jin i jang, Bog i Sotona, te razlike su nepomirljive i daleko od svake ljubavi. Bas me interesuje da li postoji neko od Srba koji je "zavoleo" krvnika koji se izivljavao nad Vukasinom iz Klepaca, ima li nekoga ko je mogao da zavoli i oprosti krvnicima koji su se na bestijalan nacin izivljavali nad Kozarackom decom. Ko to moze da voli chipetare koji su nam vadili srca i jetre. Moje licno misljenje je da nam je to moralno "uputstvo" podmetnuto od "nase" katolicke "brace" jer sa tako oslabljenim i sludjenim Srpskim duhom lakse moze da se izadje na kraj i otmu nam teritoriju na koju kidisu vekovima. Svako zlo i podmetacina Srbima u celoj istoriji dolazi sa te strane. Voleo bih da se javi neki uvazeni teolog i objasni nam pravi razlog njihovog upornog nastojanja da nam krvnike naseg naroda predstave kao andjele, kojima smo mi duzni da oprostimo, da bi oni bez kajanja i greha ponovo sutra mogli da masakriraju nasu decu.

 10. padre says:

  Imam i ja dokaz, moja baka po majčinoj stranije rekla,da joj je moj deda po tatinoj strani rekao, da je Draža smatrao Švabe kao najveće neprijatelje Srbije, odma posle komunista!

 11. Spasoje says:

  Sada prikupljati neke dokaze za i protiv ovih ili onih, nakon skoro 80 godina je umobolnost.Decenijama su činjenice obelodanjene ko je bio na strani fašista, a ko se borio protiv njih.Sad se boriti je jedino korisno - protiv maloumnosti, debilnosti, kretenizma, zaostalosti, primitivizma,...Nekima kojima ne odgovara naš period kad nas je čitav svet poštovao, ne odgovara ni ovaj period, kad nas čitav svet nipodaštava, a na vlasti su deklarisani četnici, proglašavaju ove četnike potomcima komunista.Takvima ne trebaju dokazi, ali ipak ću priložiti samo jedan mali validni detalj, sa vikipedije, o Dražinoj "borbi" protiv okupatora: "Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije Masakr u Vraniću je bilo masovno ubistvo 67 civila u selu Vranić 30 km od Beograda, koje su tokom noći 20/21. decembra 1943. ubili pripadnici Prvog bataljona Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO (u narodu još poznata i kao Vartolomejska noć nadomak Beograda).[1] Podeljeni u tri grupe, četnici su izvršili pokolje u 14 kuća u selu čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze sa partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petoro koji su slučajno preživeli. Ovaj masakr bio je najmasovniji u nizu decembarskih pokolja na teritoriji Avalskog korpusa JVuO. Nakon oseke ustanka 1941, u posavskom srezu vladao je okupator i kvislinzi. Tek sredinom 1943. partizanske jedinice počele su ponovo da jačaju. U isto vreme, započelo je organizovanje formacija JVuO. Avalski korpus je tokom avgusta 1943. na Umci, u Poljanama, Konaticama i Stepojevcu likvidirao 16 osoba osumnjičenih za saradnju sa partizanima. Uprkos tome, prisustvo NOP se i dalje osećalo u oblasti, što je dovelo do oštrih kritika od strane Mihailovića. Nezadovoljan stanjem na teritoriji Avalskog korpusa, on je oktobra 1943. naredio intenziviranje aktivnosti uz pomoć okolnih korpusa... Za koordinatora ovih operacija postavio je generalnog inspektora četničkih odreda pukovnika Jevrema Simića. Simić i Kalabić su uz ASISTENCIJU ŠEFA GESTAPOA u Valjevu Sajdla 27. novembra 1943. u selu Bujačiću kod Valjeva, sklopili pismeni sporazum sa Nemcima, da bi obezbedili slobodu delovanja. ... U oblasti koja obuhvata gročanski, umljanski, vračarski, podunavski, kosmajski, mladenovački, oplenački, aranđelovački, lepenički, kragujevački, gružanski, kačerski i kolubarski srez, kapetan i pukovnik Simić se obavezuju da će se svi njihovi odredi uzdržati od svakog dela sabotaže protiv nemačke vojske, njenih saveznika i mesnih odreda koji se bore na njenoj strani. Rešenost na zajednički otpor protivu komunistićkog neprijatelja. Gore navedena pokrajina se daje Kalabiću i Simiću da vode nezavisnu borbu protivu komunista. U slučaju većih operacija, četnički će odredi sa pristankom Kalabića i Simića biti prisajedinjeni nemačkoj komandi i dobijaće uputstva za vođenje operacija od nemačke komande za vreme odnosnog perioda... Tokom tog perioda, delovi Avalskog korpusa su 31. oktobra poraženi u okolini Baćevca od Kosmajskog NOP odreda, što je doprinelo pritisku na komandu Avalskog korpusa da preduzme radikalne mere. Tokom sledećih nedelja vršene su intenzivne konsultacije i prikupljanje podataka na nivou štabova, da bi se sredinom decembra 1943. krenulo u energičnu akciju obračunavanja sa pristalicama NOP na teritoriji korpusa. Na terituriji [[|Avalski korpus JVuO|Avalskog korpusa]] nakon sklapanja ugovora sa okupatorom stupile su i jedinice Korpusa gorske garde i Smederevskog korpusa JVuO, ali su snage Avalskog korpusa odigrale glavnu ulogu u teroru, pošto su imali prikupljene podatke o stanju na terenu i simpatizerima partizana. Za Vranić je bila zadužen Prvi bataljon Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO pod komandom Spasoja Drenjanina - Zeke. Na sastancima, na kojima su prisustvovali i komandant korpusa major Trifković, i komandant brigade kapetan Kosta Marinković, uz pomoć saradnika iz Vranića sastavljen je spisak porodica čiji su članovi osumnjičeni za saradnju sa partizanima. Napravljen je plan da se prepad na sve njih izvrši noću, i to u toku jedne noći, kako bi se izbeglo da se neki sklone i pobegnu. Za tu akciju bataljon je, pored stalnog sastava koji je brojao oko 60 ljudi, mobilisao jedan broj seljaka za stražarske dužnosti. Grupa se okupila u susednom selu Jasenku 20. decembra 1943, i, sa padom mraka, po kišnoj i mračnoj noći i dubokom blatu, krenula prema Vraniću prema utvrđenom planu. Prva na listi bila je kuća Marka Mitrovića, čiji je brat bio u partizanima od 1941. U njegovoj kući masakrirani su svi ukućani - ukupno njih pet. Zatim su svi produžili do dvorišta tadašnje vranićke škole, gde su se podelili u tri grupe. Tom prilikom ubijen je mobilisani četnik Boško Joksić, koji je shvatio da se sprema pokolj, i pokušao da izbegne učešće. Prva grupa pod komandom podnarednika Dušana Markovića imala je zadatak da poseti pet porodica u zaseoku Rašić kraj. Prva na redu bila je kuća Stevana Pantića, nosioca albanske spomenice. U njegovoj kući masakrirano je svih 10 ukućana, uključujući i jednogodišnjeg Ljubomira. Šesnaestogodišnja Vidosava - Vida, kći Milijana Pantića, slučajno se zatekla u kući na konaku, jer je volela da se druži sa sinovima strica Jovana koji je bio u zarobljeništvu. To ju je stajalo života, dok je ostalih šest članova porodice Milijana Pantića ostalo živo jer su noćili u drugoj kući, nekoliko desetina metara udaljenoj, za koju četnici nisu znali da služi za stanovanje. Zatim je ova grupa posetila kuću Marka Radosavljevića, gde je masakrirano svih pet zatečenih članova porodice. U kući Dušana Đorića bilo je 8 članova. Dušanu su naredili da legne, i zatim mu pucali u glavu, a zatim su povezali ostale članove porodice i sve ih zaklali. Međutim, Dušan Đorić je preživeo, izgubivši oko. Kad su četnici otišli, pokušao je da potraži pomoć u kući svog šuraka Marka Mitrovića. Međutim, i tamo je našao poklane sve članove porodice. Dušan Đorić je preživeo rat i svedočio na suđenju počiniocima, a bio je i svedok na suđenju Mihailoviću. Nakon njegove kuće, ova grupa četnika pobila je sve ukućane u kući Ivana Đorića - njih dvoje, i u kući Petra Matića - šestoro, čime je izvršila svoj zadatak. Nakon toga sa opljačkanim stvarima vratili su se u Jasenak. Druga grupa četnika, pod komandom Vojislava Stojanovića zvanog Voja Kopilan imala je zadatak u zaseoku Piperija. U kući Radivoja Popovića poštedeli su ukućane, ubivši samo Radivoja. U kućama Selimira Stepanovića i Mirka Savića masakrirali su sve zatečene ukućane - njih troje, odnosno četvoro. Nakon toga vođe grupe Stojanović i Gačić pridružili su se trećoj grupi, dok su se ostali članovi vratili u Jasenak. Treća grupa imala je zadatak u zaseoku Crkveni kraj. Tamo su masakrirali Milivoja Đoinčevića i ukućane - ukupno njih troje, zatim ukućane udovice Zorke Đoinčević - takođe troje, dok je Zorka preživela, iako sa teškim ubodnim ranama po telu i vratu. Zatim je ubijen Života Đoinčević koji je bio sam u kući, pa petočlana porodica Velisava Popovića, zatim majka i supruga Todorović (Spasoja) Miodraga koji se tada nalazio u logoru na Banjici. Todorović (Marka) Miodrag ubijen je zajedno sa ženom i majkom, koja je presedno uspela da sakrije usnulu unuku Veru ispod jastuka i tako je spasi. Sledeći je stradao Mirko Todorović, dok se njegov sin Branko spasio pobegavši u mrak. U kući Milivoja Ilića masakrirano je sedam članova porodice. Ubijena je i četvoromesečna Katarina. Jedino je preživela osmogodišnja Darinka, iako sa teškim ranama na grudnom košu. Nakon ovog pokolja i treća grupa četnika natovarila je opljačkane stvari na kola i vratila se na zborno mesto u Jasenak. Ukupno je te noći ubijeno 68 osoba, računajući i četnika Boška Joksića. Od tog broja 15 je bilo mlađe od 17 godina, 35 je ženskog pola, a sedmoro je starijih od 60 godina. Tri osobe, Zorka Đoinčević, Dušan Đorić i osmogodišnja Darinka Ilić, iako teško ranjeni, preživeli su pokolj. Velisav Popović, koji se spasio tako što je boravio kod svog rođaka, četničkog funkcionera, a čiija je kompletna porodica stradala u pokolju 20. decembra, zaklan je od strane četnika Posavske brigade u februaru, a Miodrag S. Todorović, koji je u vreme klanja porodice bio uBanjičkom logoru, zaklan je od strane četnika nakon puštanja iz logora, 26. jula 1944. U više navrata u Vraniću su četnici zaklali još nekoliko stanovnika, tako da ukupan broj četničkih žrtava iz Vranića iznosi 84, među kojima je i vranićki paroh Bora Gavrilović..."

  • Rođo says:

   Pa zar ti nije čist dokaz.a trebao bi da bude kada si toliko načitan.Šta je Tito bio za srbe.Srbi parzizani Srbi četnici..Zavadi pa vladaj.Što se to nije dešavalo na tertoriji Hvatske.Diđi sbi

 12. Gagi says:

  SPASOJE sve si lepo obrazlozio. Ima tu za mene samo jedna nedoumica, upada mi u oci istorijska praksa da nas "svet" uvek "postuje" kada gubimo drzavu i masovno ginemo. Primer za to su I i II sv. rat. Sto je manje Srba i kada smo saterani u cosak mi smo "postovani", cim se oporavimo i malo krenemo u obnovu naciona taj isi "svet" nas nipodastava i stvara nam muku. Malo cudna logicka pojava, zar ne. Osim toga, sa ove istorijske distance jasno moze da se vidi istorijska korist nasilnog uvodjenja komunizma u Srpski nacion. Nasa sreca je sto jos uopste postojimo i sto se zovemo Srpskim imenom, obzirom sta je sve taj vrli "svet" cinio da nas unakazi i eliminise sa ovog prostora. Nema u svetu naroda kao Srpski koji je imao vise istorijskih namestaljki za njegovo totalno biolosko unistenje. Zbog toga su unistitelji Srpskog naroda uvek abolirani i nagradjivani od tog "sveta" a patriote i rodoljubi su neretko zavrsavali u najgorim egzistencijalnim i zivotnim mukama. Prema tome, velicanje antisrpskih pojava nije nista novo, to se radilo i radi se svakodnevno, narocito kroz lazne i falsifikovane istorijske prikaze dogadjaja.

  • Spasoje says:

   I dalje zastupam mišljenje da je, najblaže rečeno, raspravljati o dešavanjima od pre 80-tak godina sasvim nezahvalno.Ali, pošto imaš pristojan stav, učiniću letimični pregled od tog rata pa naovamo:U ratu su partizani zvali mog 19-godišnjeg ujaka da ide s njima, ali on nije hteo.Dođoše četnici, zovu, on ne bi, oni ga ubiše.Dođoše ustaše ubiše mi strica od 16 i tetku od 17 godina, a dedi, koji se zavukao pod kuću sa niskim temeljom, baciše dve bombe.Sav izrešetan, ali prežive i gluv ko top.Međutim, ne sudim po tome kako je prošla moja porodica, ali ovaj primer je tipičan.Preživeh 48-u i godine oko nje, kao i obaveze, "dobrovoljno" slanje ljudi u rudnik zbog neispunjenja istih, nemaštinu,...npr: Samit nesvrstanih u Beogradu 1961, ja sa majkom idem bos 25km daleko da proda dve ćurke i da nama deci kupi jedne gumenjaše.Međutim, privreda jeste rasla i zna se da smo do 1963-će brže napredovali od Japana, a onda privredne reforme usporiše rast, i Japan nas preteče.Predratni kapitalizam jeste nekome bio dobar, ali nepravičan, posleratni period je bio loš za sve, ali kako je vreme odmicalo, pravičnost je rasla i čovek je počeo da dobija svoje dostojanstvo.Nije "socijalizam" bio usmeren protiv Srba, kao što neki tvrde, već je gušio nacionalizam, da ne bi došlo do sukoba.Već par godina nakon rata, ljudi su komunicirali, pa je tako zidar iz ustaške porodice zidao nam kuću, jer nije bilo drugog, a ljudi su videli da ne vredi raspravljati "ko je prvi počeo".U BiH još uvek nema saradnje, ni prave komunikacije, a u Hrvatskoj, da se ne priča.Zna se i to da su Slovenija i Hrvatska najviše napredovali i najviše prinosili državi.Evo, nema ih, a mi još na dnu.Kad ni Crnogorci, Bosna i Makedonci ne htedoše sa nama, pa ni Kosovo, da li mi trebamo neke stvari sami sebi da priznamo?Ili bar da se pitamo:šta je to sa nama?Ne.Srbima je uvek neko drugi kriv...Tako dođe za premijera Mikulić, uspostavi dobar kontakt sa Japanom, tako da budemo distribucioni centar za ovaj deo Evrope, ali ga mi makosmo.Dođe Ante Marković, zatraži pomoć od svetski poznatog ekonomiste Saxa, napravi nam prosečne plate preko 1000 DM, mi drvlje i kamenje na njega i proglasismo ga upropastiteljem Srbije.Da hoće neko sad da nas tako upropasti, gde bi nam bio kraj.Stigli bismo Slovence.Sadašnji predsedni, a bivši premijer uze za savetnika Blera, koji nas je bombardovao, ne da bi unapredio privredu, već da bi nas uspešnije zajahao.Bili smo zemlja čiji je pasoš na crnom tržištu u Trstu bio najskuplji i najtraženiji.Eu je inicirao Tito(ovo ime sada pomenuti je ravno sotonizmu).Nije nas uvukao u Istočni blok da bismo robovali SSSR-u.Rumunija, Mađarska, Bugarska,...su za nas bile beda i roblje.Gde su sada?A gde smo mi?Kad će nas EU priznati vrednim da nas prime?Rekli su-nikad, a ovi naši još srljaju tamo.Ovi na vlasti, koji su sa Šešeljem i drugim lopužama na čelu, ratovali po Bosni i Hrvatskoj pod četničkom zastavom, prvo što uradiše, rehabilitovaše Dražu.I šta su dobili?Dobili su prekrajanje istorije, koje nas polako uvodi u onu fašističku družinu, otvaranje rana od pre 70-80 godina i svađu među nama, a i titranje nam živaca i stalnu pretnju od rata.Doziraju nam strah, slobodu i prihode na miligram.Zemlju, koju je Tito posle II sv.rata proširio, oni rasturiše, a Srbiju dodatno rastaču.Pa evo, gde se pojave predsednik i premijerka, ljudi se sprdaju i pucaju od smeha.Pa i Milo, i Tači, i Rama, i onaj Bugarin, i...A min.in.poslova kad počne da govori engleski i peva "Miljacku" ili "Kaljinku".Kriv Tito?A on mrtav već 40!!!!! godina.Kažu neki nerazumni, koji ni prstom neće da mrdnu za sebe i ne misle svojom glavom, da su ovo posledice njegove vladavine.Kako, kad smo u ono doba bili poštovani i cenjeni u celom svetu?(Toma otišao u neku afričku zemlju i nikako da razumeju odakle je, dok nije rekao:"Tito".Sam je to pričao na tv).Ko nas sada poštuje?Niko, pa ni mi sami sebe.Ovi tzv političari nemaju nikakve veze sa Titom, sa partizanima, sa komunistima.Oni su sebe nazivali četnicima i još uvek se tako deklarišu.Pogotovo njihov ideolog Šešelj.I još uvek nam taj Šešelj rastače zemlju i od nje pravi sprdačinu i ludnicu, što on direktno, što preko svojih sledbenika.A mi ćemo da sedimo, kukamo na Kurtu i Murtu, ni prstom da mrdnemo i čekamo da nam neko reši sve probleme i tvrdimo da ovi nisu naši, nego tamo neki "njihovi".Usput ćemo ovako da se svađamo i mrzimo, što režimu i odgovara, jer se onda lakše i bolje vlada.Itd...Ne bih više da trošim vreme od života na dokazivanje ničije ni nevinosti i krivice.Svako dobro.

   • Pera says:

    Ne ulazim ko je sta je, ali niko ozbiljan ne uzima wikipediju kao dokaz. Ako nisi znao, svako od nas moze da se upise u nju, sta god hoce !

    • Spasoje says:

     To je samo jedan od izvora, najbržih.Ne bih da traćim život uludo, na tamo neke nebuloze.

 13. Danilo says:

  Još je Njegoš piso da je Draža bio popravoslavljeni ustaša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *