Najveći filozofi sveta okupljaju se u Atini

Najveći filozofi sveta okupljaju se u Atini

23 jula 2013

parthenon-remains-athensViše od 2.000 vodećih filozofa sveta, među kojima Jirgen Habermas i Umberto Eko, očekuje se u Atini u avgustu tokom sedam dana zajedničkog samita svetskih filozofa.

Sokratova statua kod Akademije jedno je od ključnih mesta drevne atinske filozofije na kojima će se okupiti mislioci iz celog sveta na svom 23. kongresu, objavljeno je u Atini.

Mesto Platonove akademije – brdo Pnika, usred Atine, nedaleko od Akropolja, gdje su građani još 507. godine pre naše ere počeli da održavaju sednice svoje narodne skupštine, Aristotelov Licej i crkva Aja Fotini na reci Ilisos – mesto gde se odvija dijalog Platonove Fedre, ugostiće neke od vodećih svetskih filozofa koji se okupljaju da diskutuju na temu „Filozofija kao istraživanje i način života”.

U godini kada se navršava 2.400 godina od osnivanja Platonove Akademije, cilj skupa je da ponovo analizira klasične korijene filozofije i da protumači probleme ljudi 21. veka, da prenese poruke o vrednosti, stavu, duhovnoj orijentaciji i javnom nastupu savremenih filozofa.

Kongres koji traje od 4. do 10 avgusta, u organizaciji Međunarodne federacije filozofskih društava i Filozofskog društva Grčke, održava se pod pokroviteljstvom UNESKO-a i predsednika Grčke Karolosa Papuljasa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *