НАЈВЕЋИ КРВНИЦИ: Америка постоји 239 година, а ратовала је 222 године

НАЈВЕЋИ КРВНИЦИ: Америка постоји 239 година, а ратовала је 222 године

4 марта 2015

go_army usa 6786Сједињене Америчке Државе су, од свог оснивања до данас, провеле већину времена у рату против некога. Само 17 година америчке историје прошло је без оружаних сукоба. Занимљиво је, такође, да се већина свих тих ратова водила на туђој територији.

Од 1776. до 2015, што је 239 година постојања, САД су биле у рату чак 222 године. Само 17 година америчке историје прошло је без оружаних сукоба. Ни један председник САД није био мирнодопски председник, већ је сваки од 44 досадашња прва човека САД барем део своје владавине провео водећи земљу кроз рат.

Највећа светска сила није повезала ни једну целу деценију у својој историји, а да није негде и против некога ратовала. Најдуже што су САД биле у миру биле су године изолације за време велике депресије, између 1935. и 1940.

Више од два века рата

Ако одаберете било коју насумичну годину између 1776. и 2015, постоји чак 93 одсто шансе да је Америка те године била у рату. Од свог оснивања САД су ратовале за независност против Велике Британије и против локалних домородаца. Потом са Француском и Шпанијом, па с Берберима. Ратовала је и с пиратима на Антилима, све у првих 50 година свог постојања.

Буџет без премца

Када се погледају ове бројке и чињенице, јасно је зашто је САД држава с највећим војним буџетом на свету, трошећи годишње чак 1.747 милијарди долара на своје војне снаге. Тај износ је једнак оном који заједно потроше осталих девет од десет држава са највећим војним буџетима.

САД је и поносни власник пола светске флоте носача авиона, с тиме да је и сваки од њених 10 носача с нуклеарним реакторима двоструко већи од највећег носача било које друге државе.

Потом је уследила серија ратова с Индијанцима, дуги рат против Мексика, грађански рат, серија инвазија на Мексико између 1880. и 1896, па шпанско-амерички рат, рат на Филипинима, серија „Банана ратова“ на Карибима, који су трајали до 1934. године, а не сме се заборавити ни америчко учешће у Првом светском рату.

Затим је уследио најдужи период мира у америчкој историји, шест година без рата између 1935. и 1940, после чега су се САД укључиле у Други светски рат. После 1945. почиње Хладни рат, а САД окупирају Филипине, па Јужну Кореју. Почиње корејски рат, па рат у Гватемали, па вијетнамски рат, који се завршио 1975, после чега су САД имале три године мира.

ЦИА је од 1979. године водила тајни рату у Авганистану. За њим је уследио сукоб у Либану, сукоби у Никарагви, сукоб у Персијском заливу, окупација Панаме, први заливски рат 1990, па сукоб у Ираку, бомбардовање Босне и Херцеговине… и тако све до 1997. године која је протекла мирно. Већ 1998. почиње бомбардовање Ирака и ракетирање Авганистана и Судана. 1999. САД учествују у бомбардовању Србије, а 2000. је била последња година америчког мира до данас.

Од тада је почео рат против тероризма у Авганистану, Јемену, Ираку, Пакистану, Сомалији, који се 2012. проширио и на Сирију. Прошле године на листу долази и грађански рат у Украјини, у којем поново САД не учествују званично.

(Вести онлајн)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. cane says:

    Djavo je ljubomoran na Boziju kreaciju,a to je covek jer on ima put spasenja,a djavo ga nema.Zato je njegova misija pobiti sto vise od ljudskog roda i povesti sa sobom i kako kazu nasi monasi sam antihrist je na celu Amerike.Svo zlo dolazi iz nje.Cast izuzecima odnosno malobrojnim ljudima u Americi iskrenim koji ne da ne bi drugom naudili nego ne bi ni pomislili zlo ali je malo takvih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u