НАЈВЕЋИ КРВНИЦИ: Америка постоји 239 година, а ратовала је 222 године

NAJVEĆI KRVNICI: Amerika postoji 239 godina, a ratovala je 222 godine

4 marta 2015

go_army usa 6786Sjedinjene Američke Države su, od svog osnivanja do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Samo 17 godina američke istorije prošlo je bez oružanih sukoba. Zanimljivo je, takođe, da se većina svih tih ratova vodila na tuđoj teritoriji.

Od 1776. do 2015, što je 239 godina postojanja, SAD su bile u ratu čak 222 godine. Samo 17 godina američke istorije prošlo je bez oružanih sukoba. Ni jedan predsednik SAD nije bio mirnodopski predsednik, već je svaki od 44 dosadašnja prva čoveka SAD barem deo svoje vladavine proveo vodeći zemlju kroz rat.

Najveća svetska sila nije povezala ni jednu celu deceniju u svojoj istoriji, a da nije negde i protiv nekoga ratovala. Najduže što su SAD bile u miru bile su godine izolacije za vreme velike depresije, između 1935. i 1940.

Više od dva veka rata

Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i 2015, postoji čak 93 odsto šanse da je Amerika te godine bila u ratu. Od svog osnivanja SAD su ratovale za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i Španijom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svog postojanja.

Budžet bez premca

Kada se pogledaju ove brojke i činjenice, jasno je zašto je SAD država s najvećim vojnim budžetom na svetu, trošeći godišnje čak 1.747 milijardi dolara na svoje vojne snage. Taj iznos je jednak onom koji zajedno potroše ostalih devet od deset država sa najvećim vojnim budžetima.

SAD je i ponosni vlasnik pola svetske flote nosača aviona, s time da je i svaki od njenih 10 nosača s nuklearnim reaktorima dvostruko veći od najvećeg nosača bilo koje druge države.

Potom je usledila serija ratova s Indijancima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija na Meksiko između 1880. i 1896, pa špansko-američki rat, rat na Filipinima, serija „Banana ratova“ na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne sme se zaboraviti ni američko učešće u Prvom svetskom ratu.

Zatim je usledio najduži period mira u američkoj istoriji, šest godina bez rata između 1935. i 1940, posle čega su se SAD uključile u Drugi svetski rat. Posle 1945. počinje Hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju. Počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji se završio 1975, posle čega su SAD imale tri godine mira.

CIA je od 1979. godine vodila tajni ratu u Avganistanu. Za njim je usledio sukob u Libanu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Persijskom zalivu, okupacija Paname, prvi zalivski rat 1990, pa sukob u Iraku, bombardovanje Bosne i Hercegovine… i tako sve do 1997. godine koja je protekla mirno. Već 1998. počinje bombardovanje Iraka i raketiranje Avganistana i Sudana. 1999. SAD učestvuju u bombardovanju Srbije, a 2000. je bila poslednja godina američkog mira do danas.

Od tada je počeo rat protiv terorizma u Avganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini, u kojem ponovo SAD ne učestvuju zvanično.

(Vesti onlajn)

KOMENTARIJedan komentar

  1. cane says:

    Djavo je ljubomoran na Boziju kreaciju,a to je covek jer on ima put spasenja,a djavo ga nema.Zato je njegova misija pobiti sto vise od ljudskog roda i povesti sa sobom i kako kazu nasi monasi sam antihrist je na celu Amerike.Svo zlo dolazi iz nje.Cast izuzecima odnosno malobrojnim ljudima u Americi iskrenim koji ne da ne bi drugom naudili nego ne bi ni pomislili zlo ali je malo takvih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *