НАЈВЕЋИ ЛОВАЦ НА ФАШИСТЕ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ:

NAJVEĆI LOVAC NA FAŠISTE POSTAVIO PITANJE:

15 decembra 2016

efraim_zurof-720

Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu, koji je do sada više puta upozoravao na porast neofašizma u Hrvatskoj, ocenio je da je aktuelna situacijau Hrvatskoj u tom smislu veoma loša.

On je istakao i da nije optimističan da bi se ona mogla promeniti, osim uz, kako je rekao, pravo rukovodstvo u zemlji.

Konstatuje, međutim, da se upravo predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno u Kanadi fotografisala ogrnuta ustaškom zastavom i pita šta onda očekivati.

– To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti – ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je pogrešna osoba za taj posao. Nažalost – naveo je Zurof u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Misli da bi se neko u Evropskoj uniji trebalo da probudi i pozove Brisel i objasni šta se događa u Hrvatskoj, jer je ovo što se sada događa u toj zemlji, zaista neprihvatljjivo.

– Lično svuda podižem glas protiv nacizma, ali promene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive – rekao je Zurof.

Ploča u Jasenovcu vređanje žrtava

Povodom postavljanja spomen ploče u Jasenovcu sa uklesanim natpisom ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, Zurof kaže da ima osećaj da u Hrvatskoj ne postoji želja da se pokrene istraga.

– Zapravo ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gde u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu – rekao je on.

Objašnjava da je taj pozdrav uvreda svima koji su izgubili porodicu i rođake u Jasenovcu, Jadovnu ili drugim ustaškim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj, kao i onima koji se ustaše poslale u Aušvic.

– To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata – kaže Zurof.

Vlasti se plaše da sprovode zakon

Upitan zašto izostaje pritisak Zapada, iz Brisela, Vašingtona ili Jerusalima, Zurof kaže da i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana.

– To može biti zabranjeno i kažnjeno, ali se vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik „Za dom spremni“ sjajna stvar i da su ustaše božji dar čovečanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate – naveo je.

– Kako drugačije objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Antu Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubica tokom Drugog svetskog rata – zapitao je Zurof i dodao da ne bi bio iznenađen da se to dogodi i ovog decembra.

– Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne. To je sramota – poručio je.

A na pitanje otkuda toliko mladih koji podržavaju ustašku ideju, Zurof kaže da to zavisi u kakvim sredinama odrastaju i budu vaspitavani.

– Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vođstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio zbog političkih razloga jer je želio postati predsednik – precizan je Zurof.

(Vestionline)

KOMENTARI4 komentara

 1. Lajla says:

  E moj Zurofe,kasno Janko na Kosovo stize,90te su davno bile,deca rodena tada sad imaju 25 g.I pravo ih je drzava Hrvatska odgojila u prave ustase.Hadezeova baza je dobro uhlebljena ,iz rata ih je izaslo 300000 boraca za dom spremni i deca su im isto imala sve benefite od skostva do radnih mesta. Hrvatska je napravila dobar posao sa nasledem ,a ovi drugi put pod noge u pecalbu,samo ima jedan mali problem Hrvati ce sebe sami demografski unistiti.

 2. Bajurina says:

  Bez karaktera i obraza a kako da imaju kad su ustaše zločinci i divljaci a osim toga još i neo fašisti, njima treba da se zatre svaki trag kao i švabama uostalom... Smrt fašizmu a SLOBODA NARODU !!!

 3. Bajurina says:

  Ovo se sve dešava zato što krvati (hrvati) odnosno ustaše nisu kažnjeni posle prvog ali posebno posle drugog svetskog rata kada su trebali rigorozno da budu kažnjeni e zato danas imamo pojavu zvanu neo fašizam ni jedna nacistička a ni fašistička zemlja ili narod nisu ovako prošli bez ogrebotine...sramota i pričamo o pravdi? Dok satanine sluge hrvati-ustase i dalje nastavljaju svoj krvavi pir nekažnjeno? I posle drugog svetskog rata stigla je tzv "oluja" a evo i posle 15 godina oni žive u 1941 i dalje isto misle i rade na fašizmu...

 4. Bajurina says:

  99 % hrvati su krvati ustaše zapamtite kao što je 95 % nemaca 1940 bilo nacisti i zato nije bilo otpora protiv nacizma u tadašnjoj nacistickoj nemačkoj o.k ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *