НАЈВЕЋИ ПОРАЗ НАТО У БОРБИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Овакво понижење нису доживели нигде у свету (ВИДЕО)

NAJVEĆI PORAZ NATO U BORBI PROTIV SRBIJE: Ovakvo poniženje nisu doživeli nigde u svetu (VIDEO)

6 maja 2017

Obaranjem aviona broja 18109 i pogibijom komandanta 204.lap pukovnika Milenka Pavlovića iznad Valjeva 4.maja 1999. godine, prestalo je upotrebljavanje snaga puka do kraja NATO agresije u sistemu PVO, ali se pristupilo drugoj taktici, maskiranju preostalih letelica.

Da bi se spasao preostali deo vazduhoplovne tehnike, pre svega lovački avioni, oni su sklanjani u podzemna skloništa ili se pribegavalo njihovo maskiranju.

Za obmanjivanje protivnika primenjivana su razna sredstva od lažnih vatrenih položaja, lažnih radarskih uređaja, makete sredstava od uništene tehnike.

Međutim jedno obmanjivanje je bilo veoma zanimljivo, maketa lovca MiG -29 u prirodnoj velični postavljenih na aerodromu Batajnica što je smatrano za najspektakularniji način ombanjivanja NATO alijanse.

Idejni tvorac makete bio je major Đordje Ivanov, pilot koji je uz pomoć ekipe aviomodelara i zaposlenih u Vojsci Jugoslavije svoju ideju realizovao i NATO avijaciju usmeravao na ručno izrađene makete lovca Mig 29.

Kopije koje su tada pravljene, svojim dimenzijama i izgledom verno su odgovarale originalu ovog ruskog lovca.

– Makete su bile označene kao M -18, M- maketa, a broj 18, kao što je kod nas MiG -29 bio označen kao L -18-L-lovac broj 18. Gubici kod lovaca MiG -29 sigurno bi bili veći, ako ne i potpuni, da se nije pribeglo ombanjivanju protivnika sa odlično izrađenim maketama. Prva maketa završena je 27.aprila.Od šest izrađenih maketa protivnik je uništio pet. Iako efikasno, ovo obmanjivanje je ipak, počelo da se primenjuje kasno. Naime , bil oje potrebno vreme da se izrade nove makete, pišu Danko Borojević, Dragi Ivić i Željko Ubović u svojoj knjizi MiG-29 naša priča.

Oni dodaju da je avijacija alijanse 33 puta delovala po napuštenim ili lažno uređenim položajima raketne brigade, odnosno uništavala makete aviona MiG -29, smatrajući da uništavaju prave avione.

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  NATO "kampanja" protiv Srbije je verovatno jedinstven slučaj u istoriji. To je rat koji su izgubile obe strane. Srbija ga je, razume se, izgubila više, jer je vodjen na njenoj teritoriji, ali i Zapad ga je izgubio, jer je izašao iz njega oslabljen, osramoćen, pogaženih principa i vrednosti do kojih je navodno držao. Od njega se ni Srbija ni Zapad nisu oporavili niti će se oporaviti. Zapad se teši da je dobio teritoriju KiM-a, ali je ona bombardovanjem učinjena praktično neupotrebljivom, opljačkao Srbiju, ali je ona bila suviše siromašna da bi utolila zapadne apetite, uspostavio potpunu dominaciju nad Evropom, ali je eksplozijama bombi razbudio Rusiju koja mu sad kvari snove o dominaciji. Dakle, obe strane su izgubile i ni jedna nije ništa dobila. Rat bez cilja i smisla. To me podseća na onaj prastari vic o Muji i Hasi koji su za opkladu pojeli svako po jedno g. i na kraju se, shvativši koliko su bili glupi, utešili mudrošću "važan je promet".

 2. Trifun says:

  A tek ce racun NATO zlocincima da se ispostavi. To uvijek dolazi na kraju.

 3. Miroslav says:

  Makete Migova pravila je ekipa aeromodelara iz Nove Pazove, na celu sa Radetom Blagojevicem, Buljevicem, Grubicem, Buncicem... izvinjavam se onima koje nisam pomenuo, a Major Vojske bolje da kaze zasto su svi Migovi 29 bili delimicno neispravni, zasto su nesrecni piloti leteli na neispravnim letelicama... cija je zasluga za to, i kako je NATO znao da su nasi avioni nepotpuni za borbu...

 4. Aleksandar says:

  Sva sreća što se ovako nešto nikada više neće ponoviti. Nemamo više aviona. Niti ćemo ih imati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *