НАЈВЕЋИ РУСКИ ШАМАР ОД ПОЧЕТКА РАТА: Ставићемо вето и довиђења

NAJVEĆI RUSKI ŠAMAR OD POČETKA RATA: Stavićemo veto i doviđenja

13 septembra 2023

Odbijanje Zapada da se bavi rešavanjem problema na Korejskom poluostrvu blokira njihove pokušaje da proguraju rezoluciju protiv Severne Koreje u Savetu bezbednosti UN, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je naveo da Zapad prebacuje na jug Korejskog poluostrva elemente svojih strateških snaga.„Razgovori su već u toku kako bi se nuklearno oružje u jednom ili drugom obliku pojavilo na jugu Korejskog poluostrva, u Južnoj Koreji, i Japanu. Njihovo kategorično odbijanje da se bave bilo kojim političkim merama onemogućava na sve dalje pokušaje da se u Savetu bezbednosti progura rezolucija o sankcijama“, rekao je Lavrov.

Ministar je podsetio, da su ranije sankcije protiv Severne Koreje usvojene u potpuno drugačijem geopolitičkom okruženju.

„Od trenutka primene poslednje rezolucije smo rekli da više neće biti sankcija protiv Severne Koreje, takav stav su zauzeli i naši kineski partneri. Pre svega zato što su paralelno sa merama koje je Savet bezbednosti preduzeo, sve zapadne kolege obećale su da će se kretati političkom trasom i rešavati humanitarna pitanja. To je bila još jedna laž. Nas, Kineze i Severnokorejce su prevarili“, naglasio je ministar inostranih poslova Rusije.

Dodao je da kada su u proleće prošle godine Amerikanci hteli da usvoje još jednu rezoluciju, Rusija to nije dozvolila.

„Sa kineskim prijateljima smo pripremili nacrt rezolucije čiji je cilj rešavanje humanitarnih pitanja, koja su veoma ozbiljna u Severnoj Koreji. Pripremali smo i rezoluciju čiji je cilj bio da se ponovo pokrene politički proces u cilju jačanja sigurnosti u severoistočnoj Aziji. Međutim, Amerikanci, zajedno sa Južnom Korejom, Japanom, uključujući i Engleze, Australijance i uvlačeći Novi Zeland, bave se gomilanjem oružja u tom regionu i prebacuje deo strateških snaga na jug Korejskog poluostrva“, zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *