НАЈВЕЋИ СВЕТСКИ МЕШЕТАР: Сорош намерно изазива светску економску кризу!

NAJVEĆI SVETSKI MEŠETAR: Soroš namerno izaziva svetsku ekonomsku krizu!

26 avgusta 2015

Soros 324Kolaps kineske berze, koji preti da izazove novu svetsku finansijsku krizu, izazvali su zapadni špekulanti, među kojima i američki investitor Džordž Soroš, pišu mediji u Kini.

Prema njihovim navodima, on je sa partnerima izazvao masovnu prodaju kineskih akcija, što je rezultiralo srozavanjem cena deonica na svim svetskim tržištima u ponedeljak.

Kako su kineski mediji još u julu pisali, berzanski špekulant, čije se bogatstvo procenjuje na 24,2 milijarde dolara, sa investicionim bankama, poput „Morgana Stenlija“ i „Kredi Svisa“, ogromne pare uložio u kinesko terminsko tržište („futures market“).

Pročitajte još:

Soroševa revolucija!

U pitanju je finansijsko tržište, gde se investitori ugovorom obavezuju na isporuku određene količine neke robe u zadatom roku u budućnosti.

– On je od brokera pozajmio akcije i prodao ih na berzi. Te akcije mora da vrati tako što će ih u dogovorenom roku otkupiti na tržištu. Budući da su investitori videli šta Soroš radi, svi su počeli da prodaju deonice, što je skoro srušilo kinesku berzu. Međutim, poenta je bila da Soroš pozajmljene akcije, koje je prodao po visokoj ceni, otkupi sada kad one vrede višestruko manje. Na toj razlici verovatno će zaraditi milione – objašnjavaju stručnjaci.

Prema navodima kineskih listova, policija je još u julu započela istragu o zapadnim berzanskim špekulantima, koji su u tom trenutku cene akcija snizili za 30 odsto, usled čega su investitori izgubili čak 3,5 biliona (hiljada milijardi) dolara.

– Ni to ni ostale vanredne mere, poput spuštanja kamatne stope i smanjenja rezervi, vlastima u Pekingu nisu pomogle da povrate poverenje investitora. Pad se nastavio, a vrhunac svega dogodio se u ponedeljak, kad su sve svetske berze potonule. Iako su se sva tržišta deonicama u svetu, osim kineskog, juče malo oporavila, finansijska situacija je i dalje nestabilna i preti da preraste u još goru krizu od one koja nas je zadesila 2008. – pojašnjavaju stručnjaci.

Iako postoje i oni koji za pad kineske berze krive vlasti u Pekingu a ne Džordža Soroša, mnogi podsećaju da je on identičnu stvar uradio i 1997.

– Tada je na isti način drastično oborio vrednost hongkonškog dolara, kao i cene akcija na berzi u Hongkongu – ističu analitičari.

Oni dodaju da je pored toga Soroš, inače Jevrejin iz Mađarske koji od 1956. živi u SAD, svetsku slavu stekao tako što je 1992. srušio britansku funtu. On je tada, zajedno s nekoliko investitora, prikupio ogromne pare kako bi ciljano oslabio britansku funtu.

Kupio je velike količine funti i počeo da ih menja u nemačku marku i francuski franak. Britanska Nacionalna banka je reagovala i počela da kupuje funtu kako bi stabilizovala kurs, ali bez uspeha.

Povećala je i kamatnu stopu na čak 15 odsto kako bi privukla investitore da ulažu u funtu, ali ni to nije uspelo. Banka je morala da objavi da zemlja istupa iz Evropskog deviznog sistema. Taj dan je u istoriju Britanije ušao kao crna sreda, a Soroš je zaradio čak milijardu dolara i postao legenda.

Demijan Mekbrajd, bivši savetnik nekadašnjeg premijera Britanije Gordona Brauna, upozorio je preko Tvitera da se sprema rat i savetovao građanima da naprave zalihe hrane i vode jer uskoro neće moći da izlaze iz kuća.

– Bili smo blizu građanskog rata 2008. tokom svetske ekonomske krize, a ono što se sprema je 20 puta gore nego tad. Podignite keš iz banaka jer one uskoro neće raditi. Ako nemate rezerve konzervi hrane i flaširane vode za mesec dana, idite u kupovinu – savetuje Mekbrajd.

On dodaje da bi bilo dobro da se svako sa svojim rođacima dogovori o mestu okupljanja u slučaju da transport i komunikacije budu prekinute.

(Informer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. robokap says:

    SOROŠ JE ROTŠILDOVA PUDLICA:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *