Највећи ударац за Израел свих времена: УН траже од Израела да напусти окупирану Голанску висораван – ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕ ПОЗАДИНА?

Najveći udarac za Izrael svih vremena: UN traže od Izraela da napusti okupiranu Golansku visoravan – DA LI ZNATE ŠTA JE POZADINA?

4 decembra 2019

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju kojom se zahteva da Izrael napusti okupiranu Golansku visiju.

Za rezoluciju je glasala 91 država, protiv je bilo devet, uzdržanih 65. Dokument poziva Izrael da napusti celu okupiranu teritoriju sirijskog Golana do linije koja je postojala na dan 4. juna 1967. u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.Generalna skupština naziva odluku Izraela od 14. decembra 1981. da ustanovi svoje zakone, nadležnost i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nevažećom i bez ikakve pravne sile.

Autori rezolucije napominju da kontinuirana okupacija Golana i njihova faktička aneksija predstavljaju kamen spoticanja na putu ka postizanju pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira u regionu.

Generalna skupština UN poziva Izrael da obnovi pregovore u sirijskom i libanskom pravcu i poštuje preuzete obaveze i garancije usaglašene tokom prethodnih pregovora.

Osim toga, Generalna skupština je usvojila rezoluciju kojom se Izrael poziva da prestane sa naseljavanjem na okupiranim palestinskim teritorijama. Za ovaj dokument glasalo je 147 država, sedam je bilo protiv, a 13 uzdržanih.

Izraelska okupacija Golana i Zapadne obale

Golanska visoravan je do 1967. bila deo Sirije. Tokom Šestodnevnog rata izraelske trupe su okupirale ovu teritoriju, a 1981. godine su je jednostrano aneksirale. Pripadnost planinske visoravni smatra se glavnim subjektom izraelsko-sirijskog sukoba, a pre početka građanskog rata u Siriji postojali su pokušaji da se on reši. Ujedinjene nacije smatraju ove teritorije okupiranim.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali reke Jordan, koje Izrael naziva Judeja i Samarija, pojavila su se nakon što je Izrael pobedio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Naselja se ne smatraju delom Izraela ni u smislu međunarodnog, pa čak ni unutrašnjeg zakona, za razliku od Istočnog Jerusalima ili Golanske visoravni. UN smatra ove teritorije okupiranim.

ŠOKANTNI DOGAĐAJI KOJE JE I BIBLIJA PREDVIDELA: Rusija će uskoro morati da uđe u rat sa Izraelom evo zbog čega…

Rusija je spremna da počne rat sa Izraelom kako bi vratili Golansku visoravan u ime sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Golansku visoravan, Sirija je izrazila svoju odlučnost da je vrati, a sada ima punu podršku ruskih vlasti, piše awdnews.

Kako navodi Vikipedija, međunarodno priznata kao sirijska teritorija, Golanska visoravan je okupirana i u posedu Izraela od 1967. godine. Međutim, međunarodna zajednica obacuje izraelsko zauzimanje teritorije i smatra je suverenom sirijskom teritorijom.

Dakle, pravno gledano, Golanska visoravan još uvek pripada Siriji.

Ali po biblijskim zapisima ona pripada Izraelu.

Biće borbe oko nje, ali ovaj put će Rusija biti uključena i zapisi iz Svetog pisma će biti ispunjeni.

Ali, tu je sada novi obrt u situaciji, pronašli su velika nalazišta nafte na Golanskoj visoravni i ova zemlja je sada postala veoma vredna i Sirija će je želeti nazad.

Sirijska vlada je izgubila mnogo teritorije od terorista i pobunjenika al ih sada sa saveznicima vraća. Rusija je legalno uz pristanak sirijskog parlamenta ušla u rat da povrati ovu zemlju.

Sirija je prilično uništena i biće potrebno mnogo novca za obnovu zemlje, a velika nalazišta nafte u Golanskoj visoravni vrede milijarde dolara i mogu biti od velike pomoći. Sirija će to definitivno želeti nazad jer je legalno, po međunarodnoj zajednici, iaonako njihovo.Problem je, Izrael neće odustati od Golanske visoravni.

Nakon što Rusija i kompanije očiste ISIS iz Sirije, sve što Asad treba da uradi je da kaže: “Kad smo kod toga, hajde da povratimo i Golansku visoravan.“

Iran, Hezbolah, Sudan, Libija, Turska i ostali bi samo uskakali da pomognu da se Izrael istera iz Golanske visoravni.

A međunarodna zajednica koja kaže da ona pripada Siriji, mora podržati Siriju u ovome.

To ne izgleda dobro po Izrael.

Ipak, Sveto pismo će biti ispunjeno i biće onako kao što je Gospod rekao da će biti.

U spisima starog zaveta, Golanska visoravan je bila poznata kao Bašan.

Sada, za vas koji čitate ovo, a niste upoznati sa Svetim pismom, postoji proročanstvo u Jezekilj poglavljima 38 i 39 koji nam govore o toj predstojećoj bici u Golanskoj visoravni.

Webtribune.rs

KOMENTARI13 komentara

 1. Zoran says:

  Sve u svemu Rusija gubi u Siriji. Unistena drzava, Izrael oteo Golansku visoravan sa puno nafte, Amerika drzi neke naftovode u Siriji.

  • Slobodanka says:

   Pišeš subjektivno jer primaš platu u Anerici. To se drugačije kaže: razmišljaš iz dupeta. ... Glavni sirijski naftovod je odavno pod kontrolom Sirije, a isto tako i glavni sirijski gasovod je pod kontrolom Sirije. Čemerika ne drži pod kontrolom glavni sirijski naftovod, ni sirijske rafinerije nafte, ni glavni izvozni terminal kod sirijskog grada Tartus. Kada je 1967 godine Golan otet tada se nije znalo da je on bogat naftom. Ali izgleda da su to najmoćniji ljudi na planeti saznali pred ovaj sirijski rat te mnogi smatraju da to je jedan od više važnih razloga zašto SAD-Izrael i ostali saveznici nastojali su da unište državu Siriju.

  • Miraš says:

   Rusija već ima ostvarene svoje interese u Siriji, ima siguran i dobro obezbedjen izlaz na toplo Sredozemno more. Sirija nema pod kontrolom sve svoje teritorije, ali i po tom pitanju značajno bolje stoji nego ranije. Kad je počela ruska vojna intervencija u Siriji 30.09.2015.godine snage SAA kontrolisale su oko 20 do 25% teritorije Sirije, a danas kontrolišu preko 70%. Zatim Sirija sada izgleda stabilnije jer još jako malo nedostaje da uz pomoć Rusije ima kontrolu nad celomsevernom granicom. Od četiri državne grancie ubrzo imače 3 pod kontrolo, a četvrta istočna granica je najkrača. Sada su jasne i prilično sigurne dve činjenice: 1) u daljim operacijama snage SAA će preuzeti Idlibsku zonu, 2) sirijski Kurdi moraće se vratiti pod kapu Damaska. Samo poštovanje ranijeg medjudržavnog dogovora na relaciji Damask-Ankara o kontroli severne granice Sirije obezbedjuje odlazak turskih vojnih snaga iz Sirije, dakle sirijski Kurdi svoj mir dobiće jedino pod kapom Damaska. U ovom momentu to znači da Sirija će sigurno imati pod kontrolom minimum 85% svojih teritorija. U istom predstojećem vremenu nešto će smisliti i za odlazak Amerikenjaca iz Sirije. Verovatno će to biti u vezi sa operacijama snaga SAA za preuzimanje poslednje tj istočne granice Sirije. U takvom pretpostavljenom slučaju biće smešno da Amerikenjci čuče uz sirijska naftna polja blizu reke Eufrat, a sve granice Sirije da su zatvorene i pod kontrolom snaga SAA.

  • Miraš says:

   NA TERENU Izrael samo što nije napao Siriju, nema govora da će Sirija uskoro napasti Izrael sa tako visokim ciljem da povrati ranije od nje otetu Golansku visoravan. U SUŠTINI OVA REZOLUCIJA JE OPOMENA IZRAELU DA NE KREĆE U RAT PROTIV SIRIJE (I LIBANA), NEGO DA IZRAEL TREBA DA OBNOVI PREGOVORE PRAKTIČNO O IZRAELSKOM MIRNOM NAPUŠTANJU GOLANASKE VISORAVNI, I JOŠ DA IZRAEL TE PREGOVORE POŠTUJE. Pisac ovog teksta je otišao skroz van teme, time je izbegao da objasni koji značaj ima upravo usvojena Rezolucija. Ovaj put Rezolucija je usvojena na Generalnoj skupštini UN. Da je isti tekst sada bio na SB UN, neke od članica SB stavile bi veto na njega poput SAD, V.B. Ali nije ni potrebno da ovakva Rezolucija sada bude na SB UN jer u pogledu Sirije i njenog prava na Golansku visoravan važe sve ranije donete rezolucije na SB UN. OVO JE GLAVNO: Dva organa Ujedinjenih nacija ranije SB UN i sada Generalna skupština UN, traže da Izrael napusti okupiranu sirijsku Golansku visoravan. ... AKO UPRAVO USVOJENA REZOLUCIJA GENERALNE SKUPŠTINE UN INSISTIRA NA TOME DA IZRAEL OBNOVI PREGOVORE I TO O SVOM MIRNOM POVLAČENJU SA GOLANA, ZAŠTO AUTOR TEKSTA TO NE KOMENTARIŠE, NEGO LUPETA O RATU BIBLIJSKIH RAZMERA, A TIME I O NAPADNUTOM IZRAELU ŠTO NEMA BLAGE VEZE SA DANAŠNJOM ISTINOM. On je time napravio tešku zamenu teza ko koga napada, i to skačući tako daleko van teme, čak na retke iz Biblije pisane još pre 2-3 hiljade godina, a Biblija je mnogo puta i prepravljana te sve što u njoj piše ne može se uzeti za pouzdano. KO SE SVE POZIVA NA BIBLIJU I SA KAKVIM PREVARANTSKIM NAMERAMA.

 2. milorad2 says:

  da stvari idu ka tome i vizije proroka se ostvaruju,prilično jezivo jer ono što sledi posle bitke na golanu je još mnogo mračnije.

  • Miraš says:

   Baš si naivno naseo, a to je baš i cilj ovog teksta. Podvala majstora je u sledećem: Ako se nekoj državi vrate teritorije koje joj po medjunarodnom pravu pripadaju, u ovom slučaju u pitanju je Sirija, e to neće biti ni u redu ni dobro jer zbog toga desiće se katastrofa i to katastrofa biblijskih razmera. Autori ovog i sličnih tekstova, zaludjuju naivne čitaoce da poštovanje medjunarodnog prava nije dobra stvar. Ovo je manipulacija samo takva.

 3. Slobodanka says:

  Koriste mitomaniju za zaštitu višedecenijske okupatorske politike i prakse države Izrael koja od ponovnog nastajanja ima podršku vodećih svetskih sila. Dakle pravljenje modernog Izraela je nesumnjivo i u njihovom interesu. OSNOVNO PITANJE JE: Na osnovu kojih činjenica oni procenjuju ko bi mogao biti Gog i to danas? Možda je to biblijsko "mnoštvo Gogova" već prisutno u današnjem Izraelu. Ko se sve zapravo vratio u današnji savremeni Izrael, a nakon 2000 godina? Da li su današnji Izraelci stvarno potomci onih starih pripadnika drevnog Izraela? Ili su se sjatili sa svih strana u Izrael noseći sa sobom samo religijsko opredeljenje? Šta je sa ostalim bitnim odlikama naroda koje treba da postoje kao dokazi da su oni stvarno potomci tog drevnog naroda. Naprimer šta pokazuju savremene DNK analize? Itd. Itd. Zatim zamislite kad bi danas mnogi narodi sveta tražili da im se vrate njihove nekadašnje teritorije iz nekih drevnih vremena i još kad bi za to imali podršku moćnih sila. Planeta bi tutnjala kao nikad dosad zbog mnogobrojnih ratova i najverovatnije bi eksplodirala od tolikog zla.

  • persida says:

   Izrael nema podrsku velikih sila, vec cionisti tu podrsku izmamljuju ucenama i korupcijom, bas onako kako pise u Protokolima. Izrael se svima popeo na glavu, ali mu niko nista ne moze.

   • Slobodanka says:

    Evo ova velika većina država koja je glasala za rezoluciju nije ni ucenjena ni kupljena korupcijom. Korupcijom su i Šiptari sebi obezbedili dobar deo priznanja nezavisnosti, pa se sad to urušava. Uhvatila si se tih Protokola kao baba svetog pisma, a Protokolima je već prilično odzvonilo.

 4. Slobodanka says:

  Šta ih je toliko pogodilo prilikom glasanja tj. da li se od muke hvataju za biblijsko proročanstvo? PROTIV rezolucije je glasalo 9 država: Australija, Brazil, Kanada, Izrael, Maršalska ostrva, Mikronezija, Palau, Velika Britanija i SAD. ZA je glasala 91 država: Avganistan, Alžir, Angola, Antigva-Barbuda, Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Bahami, Bahrein, Bangladaš, Belorusija, Belize, Benin, Butan, Bolivija, Bocvana, Brunej, Zelenortska ostrva, Kambodža, Čile, KINA, Kolumbija, Kostarika, Kuba, Severna Koreja, Džibuti, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat, El Salvador, Eritreja, Etiopija, Gabon, Gambija, Gvineja, I, INDIJA, Indonezija, IRAN, Irak, Jamajka, Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Kirgizija, Laos, Liban, Libija, Malezija, Maldivi, Mali, Mauritanija, Mauricijus, Mongolija, Maroko, Mozambik, Namibija, Nepal, Nikaragva, Oman, Pakistan, Perfu, Filipini, Katar, Moldavija, RUSKA FEDERACIJA, Sveta Lucija, Sveti Vinsent, Saudijska Arabija, Senegal, Sijera Leone, Singapur, Južnoafrička Republika, Šri Lanka, Sudan, Surinam, SIRIJA, Tadžikistan, Tajland, Istočni Timor, Tunis, TURSKA, Turkmenistan, Uganda, UAR, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Jemen, Zambija, Zimbabve. .... Ima i dosta uzdržanih zemalja, ali utisak je da većina zemalja sveta je zgrožena nepoštovanjem medjunarodnog prava i surovim ratovima koji su se ranije vodili protiv Sirije i ratom koji se sad vodi sa ciljem uništenja države Sirije.

 5. M says:

  O tome neće odlučivati rezolucije,nego rat!

  • Slobodanka says:

   Kako se dosad organizovali rat protiv Sirije? Kako je izvršena agresija na Siriju počev od 2011 godine? Dobro osmišljenim terorističkim ratom u kome su direktno i očigledno najviše učestvovale dve grupe neprijatelja: 1. "zeleni"- unutrašnje pobunjeničke grupe podržavane spolja i 2. "crni" - ISIS ratnici isto uvedeni i podržavani spolja. Crni su poraženi, a zeleni su svedeni na užu oblast Sirije trenutno zauzimaju oko 3 posto periferne teritorije Sirije, dakle i njima sledi kraj. Dosad tokom sirijskog rata angažovanjem zelenih i crnih države agresori mogle su da sakrivaju svoje agresorsko lice. To im je itekako odgovaralo jer po medjunarodnom pravu zabranjena je otvorena vojna agresija na bilo koju zemlju. Odsad, a zbog nestanka crnih i zelenih, to znači da će države agresori morati otvoreno da se pokažu tj. moraće otvoreno da zarate protiv Sirije! Da li će to biti država SAD? Teško, vojno prisustvo SAD u Siriji svelo se samo na ekonomski rat protiv Sirije jer SAD danas jedino to mogu, američka vojska danas jedino može da zadržava 90 posto naftnih izvora Sirije. Do juče Amerikanci su mogli da povremeno žestoko gadjaju položaje snaga SAA tvrdeći da je to bila " slučajna greška" ili da to opravdavaju odgovorom na montirane hemijske napade, ali nakon predaje sistema S-300 Siriji sada bi Amerikanci puno rizikovali ako bi ponavljali takve greške. Takodje pitanje je dana kada će Beli šlemovi napustiti Siriju što znači da nakon njihovog odlaska neće biti ni montiranih hemijskih napada. Najidealniji spoljni agresor i ujedno otvoreni agresor na Siriju danas je nema sumnje jedino država Izrael, a Izrael se na to već uveliko sprema. Ova rezolucija je legla taman kad treba, i to u zadnji čas. ... Danas za većini država sveta važi da ne mogu voditi ni klasičan odbrambeni rat ako prethodno sebi ne obezbedi podršku medjunarodne zajednice, na najvišem nivou to su UN ili vojnu podršku jakih spoljnih sila na osnovu zakonitih ugovora. Sirija već ima legitimnu podršku Rusije i Irana, a na osnovu ove Rezolucije Generalne Skupštine UN Sirija je upravo dobila i podršku medjunarodne zajednice. Da li to Izrael čita? Verovatno da. Izrael unapred zna da ako krene u rat neće imati značajnu spoljnu podršku ni od medjunarodne zajednice, a ni od SAD jer ni SAD ne želi da direktno isproba sa kontra strane kako rade rakete ruskih PVO sistema. Kako onda može Izrael? Može jer njegova teritorija je tu blizu i može da izscenirana kako je Izrael napadnut. Odbrana je najbolji napad, Izrael će se držati tog glavnog scenarija tokom daljeg rata protiv Sirije. Obično se kaže "Napad je najbolja odbrana", ali za Izrael to važi u obrnutom smislu: Tobožnja odbrana je najbolji napad na Siriju.

  • Slobodanka says:

   Naravno, jasno je da Izrael neće pristati na pregovore ni sa Sirijom ni sa Libanom jer ti pregovori vode ka mirnom povlačenju Izraela sa Golanske visoravni. Izrael neće pristati da se mirno povuče sa Golanske visoravni. Ali sužen mu je prostor za manipulacije, a sada ni na saveznika SAD više ne može da računa u dosadašnjoj meri. U poledjini ovim su značajno poraženi nekonzervatci u SAD. Veoma opasna američka ideologija pod nazivom neokonzervativizam rodila se sa padom Sovjetskog saveza 1991 godine. Neokonzervativci su od tada bitno odredilili spoljnu politiku SAD. Prebrojte u praksi koliko ratova su povele SAD u svetu od 1991 godine do danas i pored toga koliko nasilnih smena režima su sproveli po svetu. ... Podsekretar Pentagona, Pol Volfovic, kreirao je 1992. godine takozvanu Volfovic doktrinu koja je od tada postala osnova Vašingtonove spoljne politike. Volfovic doktrina navodi da je glavni cilj američke spoljne i vojne politike da „spreči pojavu novog rivala, bilo na teritoriji Sovjetskog saveza ili negde drugde u svetu, koji bi predstavljao pretnju po unilateralno delovanje SAD na način na koji je to ranije činio Sovjetski savez“. Gde je tadoktrina danas. Koliko rivala SAD ima u svetu? Rusija, Kina, Iran, Indija, čak i članica NATO vojne alijanse Turska postala je rival SAD-u. U vreme Klintona i Buša bilo je nezamislivo da neka članica NATO vojne alijanse pruža ovakav otpor SAD-u kao što to danas čini Turska. Takodje bilo je nezamislivo da se članice alijanse podsmevaju predsedniku SAD-a na samitu NATO-a kao što to rade danas. Neokonzervativci itekako postoje i danas u SAD, ali uporedite njihovu izuzetnu moć iz perioda 1991-2015 i današnje stanje. Moć neokonzervativaca danas je prilično otrcana, ali napadaće oni još jer osećaju da im se primakao smrtni ropac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *