Najvećih pet tajni ruske vojske u ovom trenutku

Najvećih pet tajni ruske vojske u ovom trenutku

3 septembra 2013

KnightsRadar za „Noćnog lovca“

Koncern „Radarske tehnologije“ (KRET) predstavio je na izložbi MAKS-2013 radar N025E, jedini takve vrste u Rusiji. On će se montirati na borbene helikoptere tipa Mi-28N „Noćni lovac“. Glavna odlika novog radara je to što je antena sa primopredajnikom smeštena iznad elisa helikoptera. U borbi iz zaklona će primena ovog radara omogućiti „Noćnom lovcu“ da ostane neprimećen, a da istovremeno za svega nekoliko sekundi posada dobije svu potrebnu informaciju. Pored toga, radar može da otkriva meteorološke pojave i objekte koji predstavljaju opasnost za letelicu, a kada ih otkrije daje posadi signal za opasnost i istovremeno na komandnoj tabli kabine ispisuje koordinate tih objekata ili pojava kako bi se mogla definisati bezbedna maršruta.

Avion Tu-214R, jedna od najbolje čuvanih ruskih tajni

Široj javnosti je prvi put prikazan avion Tu-214R, jedna od najbolje čuvanih tajni u Rusiji. Ovaj avion za radiotehničko i optičko-elektronsko osmatranje konstruisan je krajem 2000-ih na bazi putničkog aviona Tu-214, ali su se njegove prve fotografije pojavile u medijima tek u maju 2012.

Planirano je da se avion koristi u međunarodnom programu „Otvoreno nebo“ u okviru koga svaka država-učesnica dobija pravo da nadleće bilo koju teritoriju drugih država koje učestvuju u projektu i da posmatra vojne aktivnosti. Eksperti smatraju da Tu-214R treba da postane alternativa za Il-20M koji se u ruskom ratnom vazduhoplovstvu koristi već 40 godina. 

Prvog dana izložbe MAKS-2013 ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu lično je pogledao Tu-214R. Ranije je saopšteno da Ministarstvo odbrane planira da odustane od kupovine ovog aviona zbog primedbi koje ima na njegove tehničke karakteristike. Zasada nije poznato da li će ministarstvo posle Šojguovog pregleda promeniti svoju odluku.

Aerostatski mobilni sistemi

Dolgoprudnjenski konstruktorski biro automatike (DKBA) predstavio je na MAKS-u aerostatske mobilne sisteme zapremine 60 i 80 kubnih metara, namenjene za monitoring zadatih geografskih područja. U zavisnosti od potreba oni se mogu pričvršćivati za releje, analizatore, video kamere, televizore i uopšte svaki teret do 15 kg koji se podiže na visinu do 300 m. U slučaju potrebe aerostati se mogu koristiti u vojne svrhe.

Ovi sistemi se mogu montirati na svako vozilo čija je nosivost tri tone i preneti na bilo koju lokaciju. Prilikom provere opasnosti od požara u šumama ili trajne kontrole stanja pojedinih objekata primena aerostatskih mobilnih sistema je daleko jeftinija od korišćenja aviona ili helikoptera.

Prvi probni primerak Ka-62

Holding „Helikopteri Rusije“ pokazao je gostima izložbe MAKS-2013 prvi probni primerak novog višenamenskog helikoptera Ka-62. Helikopter je opremljen najsavremenijim radioelektronskim uređajima, a elise i konstrukcija su većinom izrađeni od polimerskih kompozitnih materijala. U perspektivi Ka-62 može da bude kompatibilan sa evropskim satelitskim sistemom navigacije Galileo. To je projekat Evropske unije i Evropske kosmičke agencije u kome učestvuju Kina, Izrael, Južna Koreja, Ukrajina i Rusija.

Ka-62 je namenjen za prevoz 12-14 putnika u kabini ili 2,5 tone tereta okačenog spolja. Takvi helikopteri mogu da se primenjuju u naftnom i gasnom sektoru, kao i u spasilačkim akcijama.

Očekuje se da će sertifikacija Ka-62 biti završena do kraja 2014, a već 2015. će partnerima biti isporučena prva partija ovih aparata. 

Protivavionski raketni sistem „Vitez“

Koncern „Almaz-Antej“, koji proizvodi protivavionsku tehniku, prikazao je na avio-kosmičkoj izložbi novi protivavionski raketni sistem srednjeg dometa S-350E „Vitez“. To je sistem nove generacije koji funkcioniše zajedno sa sverakursnim radarom i komandnim punktom konstruisanim na bazi automobila BAZ. Sa sistemom se isporučuju rakete srednjeg dometa koje se koriste u protivavionskom raketnom sistemu S-400, kao i rakete malog dometa.

U perspektivi „Vitez“ treba delimično da zameni zastarele sisteme S-300 i da dopuni višeslojni sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane Rusije, koji će obuhvatati i nove protivavionske sisteme S-400 i S-500.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Od najvećih vojnih tajni odpadaju uši i mozak se okreće naopako a užas spopada dušu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *