НАKОН ОСАМ ГОДИНА РАТА У СИРИЈИ: Америка, Русија и Израел коначно постигле договор! (ВИДЕО)

NAKON OSAM GODINA RATA U SIRIJI: Amerika, Rusija i Izrael konačno postigle dogovor! (VIDEO)

25 juna 2019

Rusija, SAD i Izrael postigle su saglasnost oko većine pitanja u rešavanju sirijske krize, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev se sastao sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i šefom izraelskog saveta za nacionalnu bezbednost Meirom Benom Šabatom.– Mi smo se složili oko većine (pitanja) i o tome kakvu želimo da vidimo Siriju na kraju – rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, terorizam ostaje jedan od glavnih problema u Siriji, a izazovi na Bliskom istoku su stvarni, stoga im se treba suprotstaviti.

– U potpunosti se slažemo sa mišljenjem premijera Netanijahu po pitanju toga kakva treba da bude Sirija na kraju naših akcija — mirna i bezbedna. Želim da dodam da se moraju osigurati suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet Sirije – dodao je Patrušev.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije izjavio je da je broj terorista u Siriji i Iraku značajno manji, zahvaljujući pomoći SAD.

Patrušev, Bolton i Ben-Šabat su razgovarali i o eskalaciji napetosti između SAD i Irana jer sve što se događa na Bliskom istoku može da utiče na jedan od najkrvavijih i najsloženijih sukoba koji traje već 8 godina – rat u Siriji.Sastanak je ne samo jedinstven, nego pokazuje da između Izraela, Rusije i Sjedinjenih Država dijalog i dalje traje, te da ako Iran bude smatran glavnim ciljem američke i izraelske strategije u regiji, to nisu Asadova Sirija, još manje Rusija Vladimira Putina, koja je uspostavila izvrsne odnose sa svim regionalnim akterima i koja je Trampovoj Americi pokazala da želi dijalog upravo kako bi sprečila pogoršanje eskalacije na Bliskom istoku.

I dok su stavovi Izraela i Sjedinjenih Država jasni, za Vladimira Putina je igra izuzetno složena. S jedne strane mora da ograniči maksimalističke težnje dela iranskog vrha, a s druge mora da ograniči Izrael. U tom smislu, sastanak u okupiranom Jerusalimu predstavlja posebno zanimljivu trilateralu.

Svi se pitaju je li ovo bio samit na kom će Moskva pokušati da nametne svoj plan za Siriju tako što će marginalizovati Iran?

Ovo je prvo tumačenje koje nema uporište, barem prema jedinoj izjavi koju je Patrušev dao pre odlaska u Jerusalim. Ali, deo analitičara tvrdi da Kremlju nije u interesu da Siriju pretvori u „dvorište“.U tom smislu se ne sme podcenjivati glasina o mogućem sporazumu između Izraela i Rusije kako bi se proiranske milicije udaljile iz arapske zemlje. Ali, ovo je povlačenje najavio i sam Teheran kada završi rat protiv islamističkih terorističkih skupina povezanih s Al Kaidom i ostacima „kalifata“.

Drugo tumačenje je, međutim, da je Patrušev na ovom sastanku predstavljao i iranske interese, obzirom da Teheran nije uključen u dijalog s Izraelom i Sjedinjenim Državama, što je nemoguće s obzirom da je Islamska Republika večna meta Bendžamina Netanijahu i raznih američkih uprava.

Vakum koji nastaje u odsutnosti teheranskog pregovarača bi mogla popuniti ruska prisutnost, uz hipotezu da bi ovaj sporazum mogao značiti potvrdu da je Putinu Sirija važnija od svega.

KOMENTARI4 komentara

 1. ABC says:

  Ako je svima u interesu Sirija bez terorsta, da li to znači da će se američki šljam povući tamo odakle je i došao - u Japan?

 2. Zoran says:

  Ovo vise nikom ne bode oci u svetu: "– Mi smo se složili oko većine (pitanja) i o tome kakvu želimo da vidimo Siriju na kraju – rekao je Patrušev."___________Al se pitaju nesto Sirijci kako bi voleli da im izgleda Sirija?

  • Zoran says:

   Secam se, moje dete bilo malo i malo neku malu kucu. I dete ga pritiska da sedne i kaze mu: Sedi tu, tu ti lepo. Al to dete...nezrelo....

 3. A akoM says:

  Veli Rus Petrušev..."u podpunosti se slažemo s mišljenjem premijera Izraela,Natjanahua"!Pa neravno!Budi sretan da i batine nisi dobio!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *