НАКОН РАТА У УКРАЈИНИ ПОЈАВИЋЕ СЕ НОВА ДРЖАВА – НАЈВЕЋА ВОЈНА СИЛА У ЕВРОПИ

NAKON RATA U UKRAJINI POJAVIĆE SE NOVA DRŽAVA – NAJVEĆA VOJNA SILA U EVROPI

30 marta 2023

Nova antiruska država može se pojaviti nakon završetka sukoba u Ukrajini. O tome u članku za „Foreign Policy“, piše Dalibor Rogač, viši saradnik američkog „Enterprise“ instituta.

Kako autor ističe, budućnost Ukrajine ostaje nejasna. U najboljem slučaju, kraj sukoba će odvesti zemlju u decenijsku borbu za pridruživanje Evropskoj uniji, a da ne pominjemo borbu za bezbednosne garancije Sjedinjenih Država. Nezadovoljan dugom integracijom, Kijev će brzo postati velika glavobolja za celu Evropu.Militarizovana ukrajinska nacija, ogorčena na EU zbog njenog nečinjenja i možda uznemirena nezadovoljavajućim okončanjem sukoba sa Rusijom, lako bi mogla da postane teret za Zapad“, upozorava ekspert.

Osim toga, pitanje konfrontacije sa Rusijom je akutno, ali svi ovi problemi se mogu rešiti, uverava analitičar. Prema njegovom mišljenju, prestankom ratnih dejstava, Ukrajina i Poljska treba da formiraju novu državu, pomalo podsećajući na „Komonvelt“, koji je nastao iz unije Poljske i Velike Kneževine Litvanije.

Pojava „Komonvelta“ dovela je velika područja istočne Evrope u krilo zapadnog hrišćanstva, i omogućila Poljacima i Litvancima da odbiju Teutonske vitezove.

„Šta ako bi, slično političko rešenje bilo dostupno za rešavanje problema, sa kojima se danas suočavaju Ukrajina i Poljska?“, pita se Rogač.

On je siguran, da Ukrajina i Poljska treba da se ujedine u saveznu ili konfederativnu državu sa zajedničkom spoljnom i odbrambenom politikom. Time bi se rešilo nekoliko pitanja ođednom- teritorija bivše Ukrajine odmah bi postala deo ne samo Evropske unije, već i NATO-a. U stvari, nova država bi postala najveća vojna sila u Evropi, i to na granicama Rusije.

„Za Sjedinjene Države i Zapadnu Evropu, alijansa bi bila trajni način zaštite istočnog krila Evrope od ruske agresije. Umesto neuredne, pomalo haotične zemlje od 43 miliona stanovnika zaglavljenih na ničijoj zemlji, Zapadnu Evropu bi od Rusije odvojila strašna zemlja, sa vrlo jasnim razumevanjem ruske pretnje.“

Prema rečima autora, Ukrajina je već pokrenula proces spajanja sa Poljskom- Kijev je dao Poljacima „poseban pravni status“ koji nije dostupan drugim strancima. Rogač naglašava da je glavni zadatak nove države da drži Rusiju na odstojanju, kako bi SAD mogle da investiraju u formiranje poljsko-ukrajinske unije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI13 komentara

 1. Žarko says:

  Ovi se baš trude da dobiju "obogaćeni uranijum" kao i UK!

 2. M says:

  Račun bez krčmara.

 3. Beli Orao says:

  Nada je ta koja zadnja umire pa nadaj te se zapadnjaci!

 4. seik says:

  ma nemas ti ba pojma .Jos jedan novi vojni i politicki analiticar .Nosi se .

 5. milorad5 says:

  I poljaci i ukrajinci su NIŠTA,jedna nema kapacitete da budu nacija uopšte a druga ne može da bude VELIKA nacija,ovo su budalaštine..Rusi neće više nikada dozvoliti,stvaranje bilo kakve ozbiljne pretnje na svojim granicama..eliminisaće je trajno tako da NIKO više ne pokušava uz pomoć strane vojne sile da glumi osvajača rusije.I MOŽE IM SE,mnogo se kocakju u poljskoj it o se kockaju u partiji koju sigurno GUBE,jer rusima je SVEJEDNO da li poljska postoji ili ne a ukrajainu su već demontirali.Ako se zakače poljaci sa njima to će verovatno biti najkraći i najrazorniji rat u istoriji dotada var po količini megatona razorne snage koja je upotrebljena.Veoma je pogrešno igrati odsudne igre na račun supersila i biti im ozbiljna pretnja bezbednosti,to pametni ljudi ne rade.

 6. michael pan says:

  Gde ovaj zivi daleko od stvarnosti. Ili je drogiran ili lud pa ovako pise. Satanisti kraj vam je, a takve kombinacije radite 1000 godina - i gle cuda nema vise .... a nece biti ni vas.

 7. Čitalac says:

  Nekoliko su puta u istoriji ratovali udruženi katolici - Poljaci i Litvanci protiv pravoslavne Rusije. Uspevali bi za kratko vreme da okupiraju prostor u okviru današnje Ukrajine - uglavnog onog zapadnog dela oko Lavova. Današnja Frankovska oblast. Pri tome su koristili neprilike iskrsle između ruskog plemstva - bojara. Te su unutar ruske nevolje, borbe za vlast naročito bile izražene posle smrti uspešnog cara Ivana Groznog (Velikog - od nemačke reči Gros) i to u vreme nesposobnog cara Borusa Godunova, pri kraju 16. veka. Kasnije kad bi se prilike sredile Rusija bi pobedila osvajače. Ali, ostajalo bi znatno pokatoličeno ukrajinskog stanovištvo i unijatsko. Od tada vuku korene i današnji ukrajinski katolici i unijati. Računa se da ih danas ima ukupno manje od 7 miliona. Poljska je zadnji put, nakon treće deobe 1796. g., između Carske Rusije, Pruske i Austrije nestala kao samostalna država. Ona se tek nakon Oktobarske revolucije 1922., posle rata sa komunističkim Sovjetskim Savezom predvođena uspešnim poljskim generalom i potom predsednikom Pilsudskim konačno osamostalila. Doduše, 1939. g. Poljsku su podelili između sebe Hitlerova Nemačka i SSSR - to je bila 4. podela Poljske u njenoj teškoj istoriji i koja se završila porazom Trećeg rajha 1945. nakon čega je poljska ponovo vaskrsla - kako se danas i peva u njenoj zvaničnoj himni. Istorija nekih prostora je prilično čudna. Da se ponoviti čak u pogubnijem obliku nego pre. Tako da ovo razmišljanje zapadnih analitičara o mogućoj ponovljenoj pojavi nekakve udružene Poljske sa zapadnim ostatkom Ukrajine ima osnova!? Mada, mislim da se pre radi više o željama zapadnih krugova nego o realnosti!? Sve zavisi od mogućnosti RF da se uspešno iznese sa kolektivnim zapadom koji sa njom "daljinski" ratuje preko Ukrajine. Svega su svesne obe strane. Kao i najgoreg scenarija - nuklearnog sukoba u kome ne bi bilo pobednika. Eventualna, najavljena od VB, upotreba raketa i granata sa osiromašenim uranijumom kako to najavljuju britanci kroz slanje ovakvog oružja Ukrajini je krajnje opasno. Na ovo su Rusi odmah uzvratili slanjem taktičkih bojevih glava u Belorusiju. Ovo dovodi ovaj sukob pred crvenu liniju. Moraće se pritisnuti Zelenski i njegovi istomišljenici da pristanu na mirovne pregovore sa RF iako bi oni bili za njih nepovoljni. Ali, nema druge alternative! Padom Bahmuta, Artjomovska (po ruskom) sa okolinom situacija će se drastično pogoršati za ukrajinsku stranu do te mere da će možda i ukrajinski narod na takvo nešto pristati ili će Zelenski sa državnim vođstvom morati odstupiti. Ključno će biti narednih nekoliko meseci ovog krvavog i nepotrebnog rata - to je sigurno. Ljudski i vojno-privredni resursi Ukrajine su prikraju i po mišljenju upućenih zapadnih vojnih analitičara.

 8. persida says:

  Svi znamo gde se nalazi Vatikan. Ostalo je samo da.....

  • E.Lirsch says:

   Tacno tako. Veliki demon Vatikanski. i njegove ukronacisticke sluge. Luciferovi marinci.

 9. Gagi says:

  Kako da ne. A tada ce ta "nova vojna sila" ponovo da okupi narode u Evropi i stvori neku novu uniju. Nije nemoguce da mi Srbi ponovo apliciramo za tu novostvorenu druzinu i da nas naslednici ovih danasnjih politicara "mudro" vode u novi i sigurniji svet. Ocigledno je da neradnicka igranka nikada ne prestaje, da je to siguran i stalni prihod svakakvih zivotnih profitera i demagoga. Za to vreme, dok se bude stvarala ta nova vojna sila, niko naravno nece razmisljati ko muze krave i stvara hranu za tu silu. To ce, jel da, da rade oni koji su uvek bili savesni i brinuli o drustvu da bi "elita" mogla da se izivljava. Nije ovaj ustanak naroda na svetu slucajan i bezveze, dozlogrdilo narodu od olosa.

 10. padre says:

  Jaka sila, dve polu države! Nego tu najveću silu Rusija polako delje već sada!

 11. Pingback: NAKON RATA U UKRAJINI POJAVIĆE SE NOVA DRŽAVA – NAJVEĆA VOJNA SILA U EVROPI – Sedma Sila

 12. mister x says:

  dalibor rogac slovenacki ili sokacki glupan,pitanje je sad?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *