Након Трампове скандалозне одлуке Европа добија НОВОГ МОЋНОГ САВЕЗНИКА

Nakon Trampove skandalozne odluke Evropa dobija NOVOG MOĆNOG SAVEZNIKA

1 juna 2017

EU i Kina će formirati novi savez kako bi preuzele vodeću ulogu pri rešavanju problema klimatskih promena, a taj savez biće odgovor na očekivanu odluku Donalda Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma.

Ovo je povrdio visoki zvaničnik Evropske unije, koji je takođe rekao novinarima da će EU i Kina detaljno objasniti kako planiraju da ispune svoje obaveze prema Pariskom sporazumu o klimi na razgovorima u Briselu u petak.

Smatra se da će savez između Kine i EU, čiji se zvaničnici danas i sutra sastaju u Briselu na EU-Kina samitu, „predvoditi energetsku tranziciju“.

Prema saopštenju načinjenom uoči samita, nova alijansa je odlučna da predvodi energetsku tranziciju prema ekonomiji sa niskom emisijom ugljenika.

– EU i Kina udružuju snage pred implementaciju Pariskog sporazuma i kako bi ubrzale globalnu tranziciju na čistu energiju -Evropski komisioner za klimu Migel Arijas Kanjete rekao je za „Gardijan“.

Kako je rekao Kanjete, već ima „plodova“ uspešne saradnje na pitanjima kao što su „čiste tehnologije“.

– Sada je vreme da učvrstimo veze kako bismo pokrenuli ambiciozne globalne klimatske akcije – rekao je on.

Brisel i Peking će takođe pozvati sve učesnike da održe Pariski sporazum i da pokažu najveću političku posvećenost projektu.

Iz EU se, kako je rekao jedan izvor, ipak nadaju da Amerika neće prihvatiti Trampovu odluku, jer su u toj zemlji već pokrenuti pneki programi u vezi sa sporazumom, a postoji i linija otpora Beloj kući.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao je juče da će Tramp najverovatnije povući SAD iz Sporazuma, iako će u objavi povlačenja biti korišćen „oprezni jezik“ i ostavljena mogućnost da ta odluka nije konačna.

Iako je Tramp trenutno za napuštanje sporazuma, on često menja stavove o važnim pitanjima nakon razgovora sa savetnicima, a povlačenje SAD izvesno bi naljutilo njihove saveznike koji su godinama pregovarali o smanjenju emisija ugljenika.

Tramp je sinoć tvitovao da će svoju konačnu odluku objaviti u četvrtka u 15 sati po loklanom vremenu, što je podstaklo spekulacije da će se SAD ubrzo pridružiti Nigeriji i Siriji na maloj listi zemalja koje su odbile da potpišu sporazum o klimatskim promenama 2015. godine.

(Blic)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *